Kuzu eti, kas işlevi için gerekli bir madde olan karnosinin üretilmesi için gerekli aminoasit olan beta-alanini içerir. İnsan kaslarındaki yüksek karnosin seviyeleri, yorgunluğun azalması ve egzersiz performansının artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Kuzu eti, özellikle B12 vitamini bakımından zengindir.
Protein açısından da zengin olan pirzolalar vücudun protein ihtiyacını karşılar. Protein vücudun enerjiyi geri kazanmasına yardımcı olur. B12 vitamini açısından zengin olan dana pirzola, düzenli olarak yenildiğinde hafıza kaybına iyi gelir.
Mangal günlerinin vazgeçilmezi olmasının yanı sıra mutfaklarınızda tavada ya da fırında pişirildikten sonra afiyetle yenir. Sebze ve pilav yemeklerinin yanına bir hayli yakışır. Kırmızı etin en leziz kısımlarından biri olan pirzola eti doğru pişirildiğinde çok lezzetli ve yumuşacık olabilir.
- Antioksidan açısından güçlüdür. - Bağışıklık sistemini önemli oranda güçlendirir. Yukarıda sayılan faydaları ile beraber kuzu eti mutlaka düzenli olarak tüketilmesi gerekir.
Yaklaşık 90 gr kuzu eti, bir kişinin günlük B12 ihtiyacının neredeyse yarısını karşılamaktadır. Aynı zamanda kuzu eti; B6 vitamini, B3 vitamini, B2 vitamini ve B5 vitamini gibi diğer temel B vitaminlerini içerisinde barındırmaktadır. Kuzu eti yemek, çinko sağlayarak bağışıklık fonksiyonunu artırmaya yardımcı olur.
İlgili 45 soru bulundu
Kuzunun but kısmından çok güzel kızartma, fırın yemekleri ve şiş yapılır. Ancak kuzu külbastı ve kuzu şiş en lezzetli olanlarıdır.
Bu bağlamda değerlendirildiğinde kuzu eti, dana etine göre daha besleyici bir özelliğe sahiptir. İçerdiği yağ sayesinde enerji verici bir et olan kuzu etinin 100 gramı 250 kaloriyken, 100 gram dana eti ise 150 kalori olmaktadır. Tabii bu diyette olanların dana eti tercih etmesi gerektiğini de göstermektedir.
Yapısal olarak hazmı zor bir besin olan et, yüksek protein değerleriyle de dikkat çeker. Bu nedenle sonrasında hazmı kolay olan hafif ve sütlü tatlılar tüketilmelidir. Hatta et ürünleri tükettikten en az 2 saat sonra tatlı ve meyve tüketimi tavsiye edilir.
Etin yıkanması ve uzun süre ıslak kalması, bakterilerin çoğalmasına ve etin kısa süre içinde bozulmasına neden olabilir. Eti yıkamak isteyenler, yıkama işleminden sonra beklemeden hemen pişirmeye dikkat etmelidir.
Kırmızı et en değerli hayvansal protein kaynağıdır. Et kan yapar ve kansızlığı önler.
Kuzu eti sayesinde vücudun var olan günlük protein ihtiyacının yaklaşık %60.3'ünü karşılamak mümkün olur. Ayrıca vücuttaki B12 vitamin gereksinimini karşılamak da kuzu pirzola tüketimiyle mümkün olur. Yoğun miktarda da bakır, mangenez ve selenyum içermesi vücudun direnç kazanması açısından büyük önem taşır.
Yöresel Yemekler
Tavada Kuzu Pirzola Kızartma yanına ne yapsam diye düşünüyorsanız, kırmızı biber çorbası, tavada kuzu pirzola kızartma, kremalı mantarlı makarna ve jülyen biberli yeşil salata (çam fıstıklı, kırık badem) son derece güzel bir menü tercihi olacaktır.
Tavayı ısıtın, kuzu pirzolayı yüksek ateşte mühürleyerek pişirin. Her iki yüzü de kızarınca tavadan alın. Pişen pirzolaları bir tabağa alın. Üzerini taze kekik ile süsleyerek servis edebilirsiniz.
İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, en sağlıklı kırmızı etin kuzu, keçi ve av hayvanlarında bulunduğunu söyledi.
Kuzu eti, kas işlevi için gerekli bir madde olan karnosinin üretilmesi için gerekli aminoasit olan beta-alanini içerir. İnsan kaslarındaki yüksek karnosin seviyeleri, yorgunluğun azalması ve egzersiz performansının artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Kuzu eti, özellikle B12 vitamini bakımından zengindir.
Bıçak veya çatal gibi kesici aletler ile et pişirildiğinde suyunu kaybeder ve sertleşir. Bu nedenle maşa dışında hiçbir mutfak aracı ile etlerinizi pişirme işleminden geçirmeyin. Aynı zamanda pişirme işleminde etinizi sürekli çevirmeyiniz. Çevirmek parçalanmasına hem de lezzetinin değişmesine sert pişmesine sebep olur.
Malzemeler: - 500 gram kuzu pirzola - 1 yemek kaşığı zeytinyağı - Tuz ve Kekik PÜF NOKTALARI: - KUZU PİRZOLA TAZE OLMALIDIR - KUZU PİRZOLA YIKANMAMALI VE MARİNE EDİLMEDEN DÖKÜM TAVADA PİŞİRİLMELİDİR. - PİŞİRME ÖNCESİNDE ve SIRASINDA ASLA BAHARAT VE TUZ EKLENMEMELİDİR. - ET YÜKSEK ATEŞTE PİŞİRİLMELİDİR.
Derin bir kase içine pirzola etleri ekleyin. Etlerin üzerine tavsiye edilen baharatlardan taze kekik, biberiye, pul biber, tuz, kırmızı biber ve kimyondan birer çay kaşığı ölçüde serpiştirin. Etlerin miktarına göre 3 ya da 4 kaşık yoğurt eklemeyi de unutmayın. Yoğurt etin yumuşak olmasını sağlar.
Buzdolabından çıkarılan etin, oda sıcaklığında yaklaşık 1 saat bekletip pişirme işlemine geçilmesi önerilir. Sonrasında etin tüm yüzeylerine zeytinyağı, tuz ve isteğe bağlı karabiberi iyice yedirdikten sonra mühürleme yöntemiyle pişirmeye hazırlayabilirsiniz.
Kilo verirsiniz
Kırmızı et, hiperkaloriktir; yani yapısında yüksek miktarda kalori bulundurur. Beslenme alışkanlıklarının dışında bırakıldığında ise kilo verme başlar. Formda kalmanın en ideal yolu ise sindirimi daha kolay olan diğer protein kaynakları ile denge kurmaktır.
Karbonat - limon gibi malzemelerin birlikteliği ise etin lezzetini bozabiliyor. Bu nedenle sıcak ya da soğuk su başta olmak üzere, diğer maddelerle dahi olsa eti yıkamamak gerekiyor.
Et tüketimi beraberinde yağ tüketimini de getirir. Diğer yemeklerle birlikte etteki yağ da miktarın artmasına yol açar. Bu safra kesesi ve pankreas üzerinde olumsuz etkiler yaratır. Özellikle safra kesesinde taş ya da çamur olanların şikâyetleri artar.
Kuzu Eti ve Özellikleri
Kuzu, koyunun bir yaşına kadar olan yavrusuna denir. Ağırlıkları 7-15 kg arasında değişkenlik gösterir. Erkek ve dişi kuzu eti arasında lezzet farkı olmamakla beraber daha çok dişi kuzular tercih edilir. Bunun sebebi yağ oranlarının daha fazla olmasıdır.
Taze ette biriken laktik asit, etin sertleşmesine ve zor pişmesine neden olur.
Yavru koyunlar cinsiyet fark etmeksizin kuzu olarak adlandırılır. 6. aydan sonra kuzular, 1 yaşına gelinceye kadar toklu olarak isimlendirilir. Şişek terimi, 1 ile 2 yaş arasındaki koyunlar için kullanılır. Daha sonraki dönemlerde koyunlar cinsiyetlerine ve damızlık durumlarına göre farklı isimler alırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri