Kıyas, genel hükümleri kullanarak o genel hükümlerin uygulanabileceği özel durumlar hakkında bilgi elde etmenin en mükemmel şeklidir. İki öncül bir sonuçtan meydana gelen kıyasın öncüllerinin her ikisinde de geçen orta terimin rolü bu ünitenin önemli konuları arasındadır.
Tasım veya kıyas (Eski Yunanca: συλλογισμός) mantıkta, birisi orta terim olmak üzere "öncül" adı verilen iki önerme ile bu iki öncülden zorunlu olarak çıkarsanan ve ardıl adı verilen üçüncü bir önerme biçimde ifade edilen ya da edilebilen kanıttır.
Şarabın haram olması, Kuran-ı Kerim'de de açık ve net bir şekilde belirtilmektedir. Bazı din bilginlerine göre şarap helal değilse bira da helal değil görüşü mevcuttur. Bu iki alkollü içecek arasındaki sebep sonuç ilişkisi kıyas olayına örnek olarak gösterilmektedir.
Birinci Mod: İki tümel olumlu öncülden oluşur. İkinci Mod: Küçük önerme tümel olumlu büyük önerme tikel olumlu olur. Üçüncü Mod: İki tümelden meydana gelip küçük önerme olumsuzdur. Dördüncü Mod: İki tümelden meydana gelip büyük önerme olumsuzdur.
1- Her kıyasta, büyük, küçük ve orta diye üç terim bulunmalıdır. 2- Ota terim sonuçta bulunmamalıdır. 3- Orta terim iki öncülde de tikel olarak alınamaz. 4- Sonuç öncüllerin zayıfına bağlıdır, yani öncüllerden birisi olumsuzsa, sonuç olumsuz, birisi tikelse sonuç tikel olur.
İlgili 34 soru bulundu
olayın hükmünü, aralarındaki ortak illet sebebiyle, hakkında nass bulunmayan bir olaya uygulamak" şeklinde tanımlanmaktadır." Bu tanımdan da anlaşılacağı gibi fıkıhtaki kıyasın dört rüknü bulunmaktadır: Asl, fer', illet ve hüküm.
Tepe değer ya da Mod; sayıların arasında en fazla tekrar eden değerler olarak adlandırılmaktadır. Tekrarlanan bu değer sayılarına ise frekans ismi verilmektedir. Bir veri kümesi içerisinde ya da not dağılımı sırasında en çok tekrarlanan değere Mod (Tepe Değer) denmektedir.
Mod kelimesi Türkçe'de "usul, tarz" anlamına gelir. Fransızca ve İngilizce mode "usul, tarz" sözcüğünden alıntıdır. Fransızca sözcük Latince modus "ölçü, vezin, usul, makam" sözcüğünden evrilmiştir.
(1) Matvî Kıyas: Genellikle iki önerme ile yapılan bir kıyastır. Bu önermelerden biri öncül diğeri sonuçtur. Bu durumda öncüllerden biri atılmıştır. Matvî kıyas bazen tek bir önermeden ibaret olabilir.
Kıyas, hükmü hakkında nass (ayet ve/veya sünnet) bulunmayan bir meseleyi, aralarındaki ortak sebep-sonuç bağından dolayı hükmü ayet veya hadisler ile çözülmüş bir konuya benzeterek çözmektir. Kıyas yoluyla hükme varan hukukçuya müçtehit denilir.
Kelime anlamı “ölçme ve eşitlik” olan kıyas bir İslâm hukuk terimi olarak, “naslarda (âyet ve hadislerde) hakkında açık hüküm bulunmayan bir meselenin hükmünü, aralarındaki ortak bir gerekçeye (illet) dayanarak, naslarda hükmü açıkça belirtilen meseleye göre belirlemek” anlamına gelir.
Kıyas, verilen en az iki önermeden, aklın zorunlu olarak bir sonuç çıkarması işlemidir. Kıyasta verilen önermelere öncül, bu önermelerden zorunlu olarak çıkan önermeye ise sonuç adı verilir.
Kıyas, belli bir hukukî ilişki veya durum için konulmuş olan kanun hükmünün, hakkında kural bulunmayan ancak benzer olan başka bir hukukî ilişki veya duruma uygulanmasına denir.
denk sayma, bir tutma. 2. karşılaştırma, oranlama.
İstatiksel ortalama ve medyan gibi mod bir önemli veri bilgilerini kapsayan tek bir istatistiksel özetleme dir. Genellikle, bir veri için ortalama ve medyandan değişik değerdedir ve özellikle yüksek çarpıklık özelliği gösteren dağılımlar için bu farklılık daha da açıkça olarak görülür.
Mod hesabı yapmak için öncelikli olarak en fazla tekrar edilen sayının tespit edilmesi gerekmektedir. Sayı dizisi içerisinde en fazla tekrar edilen sayı mod olarak ifade edilebilir. Medyan ise sayıların büyükten küçüğe veya küçükten büyüğe doğru sıralanmasının ardından ortada kalan sayı olarak hesaplanmaktadır.
Bir veri kümesinin ortalaması veri kümesindeki tüm sayıları toplamak ve kümedeki değer sayısına bölmekle bulunur. Medyan, veri kümesi küçükten büyüğe sıralandığında ortadaki değerdir. Mod veri kümesinde en fazla görülen sayıdır.
Şema ekolüne göre, ruhsal yanlarımız mod olarak ifade edilir. Gün içinde duygu hallerimiz değişebilir, işte bu değişim bizim modlarımızdır.
Modulo işlemi, hesaplamada bir sayının diğer bir sayıya bölümünden arta kalan sayıyı verir. İki pozitif sayı, a (bölünen) ve n (bölen), verildiğinde, a modulo n (a mod n olarak kısaltılır) a sayısının n ile bölünmesinden arta kalan sayı olarak düşünülebilir.
Medyan (ya da ortanca) bir anakütle ya da örneklem veri serisini küçükten büyüğe doğru sıraladığımızda, seriyi ortadan ikiye ayıran değere denir. İstatistiğin bir alt dalı olan betimsel istatistikde medyan bir merkezsel konum ölçüsü kabul edilir.
Kesin kıyaslar, öncülleri olan önermelerin yüklemli önerme veya şartlı önerme olmasına göre “yüklemli kesin kıyaslar” ve “şartlı kesin kıyaslar” diye ikiye ayrılır.
İcma: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda fakihlerin görüşlerinin bir noktada birleşmesidir. Kıyas: Bir hadisenin dini hükmünü ortaya koymak konusunda bir fakihin şahsî görüşüdür.
En az iki öncül ve bir sonuçtan meydana gelen kıyas ise, dolaylı çıkarım sınıfına girmektedir. Kıyas, içerdiği önermenin sayı ve içeriğine göre basit, bileşik ve düzensiz ol- mak üzere üçe ayrılır. Her bir kıyas türünün de, kendi içerisinde alt dalları vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri