TÜFE'nin yüzde 10'un üzerinde olması durumunda, öğrenim kredisi borcuna yüzde 10 faiz uygulanacak. Kanun teklifi yasalaştığında, ödemesi başlamayanlardan faiz alınmayacak, ödemenin ertelenmesi durumunda belirtilen şartlara göre faiz alınacak.
KYK Öğrenim Kredisi Borcu Ödenmediğinde Ne Olur? Öğrenim kredisi borcu mezun olunan tarihten iki yıl sonra ödemeye başlanır. Eğer borç ödeme planı oluşturulduğu şekilde zamanında ödenmez ise aylık %1,40 oranında gecikme zammı günlük olarak hesaplanarak aylık öğrenim kredisi borcuna eklenir.
19 Ekim 2010 tarihinden itibaren uygulanan Kredi ve Yurtlar Kurumu öğrenim kredisi gecikme zammı oranı aylık %1.40 olup günlük olarak uygulanmaktadır.
TBMM'de görüşülen KYK borç faizleriyle ilgili kanun teklifinde son karar belirlendi. Torba yasaya göre öğrencilerin aldıkları KYK kredi borçlarının faizleri silinecek.
2024 yılı kredi ve burs miktarları; Lisans öğrencileri için 1.250 TL'den 2 bin TL'ye, Yüksek lisans öğrencileri için 2 bin 500 TL'den 4 bin TL'ye. Doktora öğrencileri için 3 bin 750 TL'den 6 bin TL'ye çıkarıldı.
İlgili 27 soru bulundu
2022-2023 eğitim öğretim yılında ön lisans ve lisans öğrencileri için burs ücreti aylık 1.250 TL olarak belirlenmişti.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "2024 yılı kredi ve burs rakamını lisans öğrencileri için 1250 liradan 2 bin liraya, yüksek lisans öğrencileri için 2 bin 500 liradan 4 bin liraya, doktora öğrencileri için 3 bin 750 liradan 6 bin liraya çıkarıyoruz." dedi.
Kyk Borcu Kaç Yıl Ödenmezse İcra Gelir? Öğrenim Kredisi veya Katkı Kredisinin borç taksitlerinden birini zamanında ödemeyen kredi borçlusunun bir yıllık borçları için tahsil işlemleri devreye girer. Birden fazla taksitlerini zamanında ödemeyenlerin ise borçlarının tamamı için tahsil işlemleri devreye girer.
Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu'nda yapılan değişiklikle, KYK öğrenim kredisi alanlar borçlarını, aldıkları miktar kadar ödeyecek, faizler silinecek. KYK borcu ilk yıl herhangi bir ilave olmadan, sonraki yıllarda ise her yıl için verilen miktara yüzde 10 eklenerek hesaplanacak.
Öğrenim ve/veya katkı kredisi alan öğrenciler, kredi alma aşamasında düzenledikleri “Burs/Kredi Taahhütnamesi”nde borçlarını tebligat beklemeksizin normal öğrenim sürelerinin bitiminden itibaren iki yıl sonraki aydan başlayarak kredi aldıkları süre kadar aylık taksitler halinde ödeyeceklerini taahhüt etmektedir.
Bu durumda gecikme faizi eklenmesinin yanı sıra ilk aşamada borçların bir yıllığı, tekrarında ise tamamı ödenmediği takdirde borç Vergi Dairesi Müdürlüklerine devrediliyor. Devir işlemi sonrası borçların bankaya değil ilgili vergi dairesine ödenmesi gerekiyor. Yine ödenmemesi durumunda ise icra işlemi başlatılıyor.
Kredi ve Yurtlar Kurumu İkinci Üniversite Okuyanlara Kredi Yok.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "2024 yılı kredi ve burs rakamını lisans öğrencileri için 1250 liradan 2 bin liraya, yüksek lisans öğrencileri için 2 bin 500 liradan 4 bin liraya, doktora öğrencileri için 3 bin 750 liradan 6 bin liraya çıkarıyoruz." dedi.
Torba kanun, KYK kredi borç faizlerinin, 2 bin TL'ye kadar olan takibe girmiş borçların, salgın döneminde verilen cezaların silinmesi, işverenin işçiye elektrik ve doğalgaz yardımları ile intörn hekimlere asgari ücret endeksli ödeme yapılması düzenlemelerini kapsıyor.
Düzenleme ile sicil affı da getirildi. 1 Ekim 2022'den önce olan borçlarını, 1 Temmuz 2023'e kadar ödeyenlerin olumsuz sicil kayıtları silinecek. Borçlarını yapılandıranlar da düzenlemeden yararlanabilecek.
Gelirler İdaresi Başkanlığının İnteraktif Vergi Dairesi sayfasına giriş yaparak e-Devlet ile giriş seçeneğine tıklanıyor. e-devlet sistemine giriş bilgileri girildikten sonra Gelir İdaresi Başkanlığının sayfasındaki yönlendirmeleri takip ederek KYK borcu bulunan kişiler kolaylıkla taksitlendirme işlemi başvurularını ...
2022 yılında 850 Türk lirası olarak ödenecek KYK burs ve kredi ödemelerine ilk kez başvuruda bulunanlar, ekim, kasım ve aralık aylarını toplu olarak alacak. Toplamda 2550 Türk lirası alacak olan öğrenciler, ''3 aylık KYK toplu ödemeleri ne zaman yatacak?'' sorusuna yanıt arıyor.
Vergi affı paketinin kapsamı içerisinde KYK öğrenim kredisi borçları bulunuyor. Yeni vergi affı düzenlemesi ile birlikte mezunların geçmişten olan borçları yapılandırılacak ve taksitler halinde ödeme imkanı sağlanacak. Gecikme sebebiyle ortaya çıkan faizler ödenmeyecek.
DEPREMDE HAYATINI KAYBEDENLERİN BORÇLARI SİLİNECEK Mİ? Depremde hayatını kaybeden vatandaşların kredi borcuna ilişkin aldıkları kararı açıklayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kamu bankalarımız, depremde vefat eden vatandaşlarımızın kredi borçlarını siliyor." dedi.
İYİ Parti Adana Milletvekili İsmail Koncuk'un sorusunu yanıtlayan Gençlik ve Spor Bakanı Muharrem Kasapoğlu, “Öğrenim kredisi alan öğrencilerin sigortalı bir işte çalışıncaya kadar kredi borcunu ödeme zorunluluğu bulunmamakta olup sigortalı bir işe girene kadar da borcunu erteleme imkânı mevcuttur” dedi.
Kanun kapsamında yapılandırılan borçlar 12, 18, 24, 36 veya 48 ayda aylık eşit taksitler halinde ödenebilecek. Taksitli ödemenin tercih edilmesi halinde seçilen taksit sayısına göre yapılandırılan tutarlara ayrıca katsayı uygulanacak.
KYK Borcu Kredi Notumu Etkiler Mi? KYK borcu da diğer borçlar gibi kredi notunuzu etkiler. Eğer KYK borcunuzu ödeme takvimine uygun bir şekilde ödüyorsanız bu durum kredi notunuzu arttıracaktır.
KYK 3 aylık toplu ödeme ne zaman? İlk defa burs/kredi alacak öğrencilere, müracaat ettikleri öğretim yılı başı itibarıyla normal öğrenim süresince ödeme yapılmaktadır. Bu öğrencilere, T.C. kimlik numaralarının son rakamına göre her ayın 6 ve 10'uncu günleri arasında ödeme yapılmaktadır.
Öğrenim süresi boyunca yapılan burs ödemeleri, T.C. kimlik numaralarının son rakamına göre her ayın 6 ve 10'uncu günleri arasında yatırılmaktadır.
Şehit ve Gazi çocukları, %40 ve üzeri engele sahip öğrenciler, yetimler, Yerleştirme Yurtlarında okumuş olan öğrenciler, Darüşşafaka Lisesinde okumuş olanlar, amatör milli sporcu olan öğrenciler burs önceliğine sahiptirler. KYK yurt ve burs başvuruları için ayrı ayrı başvuru yapmanıza gerek yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri