Düzeltme: Yatak odası takımı, tül ve perdeler, halı, kilim, mutfak eşyalarını, fırın, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli süpürge, ütü, çeyiz, sandık, kız tarafı alır. Geriye kalan, ev, boya, badana ve diğer tüm mobilya ve beyaz eşyaları erkek tarafı alır.
Bornoz, nevresim takımı, halı, perde, havlu, yatak örtüsü gibi ev tekstili ürünleri de kız tarafına aittir. Bunun bir de çeyiz alma adeti var: Çeyiz Alma Adetleri Nelerdir?
Çeyizin hepsi gelin adayının baba evinde biriktirilir. Düğünlerine ortalama 10-15 gün kala; çeyiz, damadın ailesi tarafından tutulan araçla gelip alınır. Yeni eve taşınan çeyiz; ailelerdeki kadınlar tarafından dolaplara yerleştirilir. Birbirinden farklı çeyiz serme modelleri vardır.
Çeyiz hazırlama konusu yöreden yöreye değişiyor. Ancak genellikle, kız tarafı hazırlıyor.
Düğünde beyaz eşyaları kim alıyor?:
Televizyon, buzdolabı ve kimi elektrikli ev aletleri erkek tarafı tarafına aittir. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi diğer beyaz eşyalar ise kız tarafı tarafından karşılanıyor.
İlgili 22 soru bulundu
-Yatak odası takımı, tül ve perdeler, halı, kilim, mutfak eşyalarını, fırın, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, elektrikli süpürge, ütü, çeyiz, sandık, kız tarafı alır. -Ev tutulur... Damadın anne ve babası yeni bir aileyi ya yanlarında veya başka bir evde barınmasını sağlar. Kiralık ise tutulur.
Yatak odası ve çeyiz seti gibi temel şeyleri kız tarafı alırken evlilikte beyaz eşyaları genellikle erkek tarafı alır.
Muhammed ve İslâmiyet, Medine Devri, II, 216) İslâm'a göre kadın, kendisine verilen mehirle veya şahsî malıyla çeyiz yapmaya zorlanamaz.
Kız isteme töreni ile söz birlikte olacak ise yine sözde olduğu gibi gelinin elbisesini erkek tarafı alır. Ancak yalnız sade bir kız isteme töreni öncesinde olacak ve söz merasimi daha sonra yapılacak ise gelinin elbisesini gelin kendi alabilir.
Kız tarafı damada, Damatlık, saat, kol düğmesi gibi aksesuarlar hediye etmektedir.
27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapıp evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde belgeleriyle başvuranlar devlet katkılı Çeyiz Hesabı'ndan yararlanabilecektir. Çeyiz Hesabı 18 yaşından büyükler adına açılabilmekte olup, 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından açılabilmektedir.
Gelin evden de çıkarıldıktan sonra bu kez yeni kurulacak evin bereketli olması için buğday dolu testi kapı önünde kırılır, gelinin başında şeker kırılır ya da atılır, ayrıca gelin tatlı dilli olsun diye ağzına bir kaşık bal koyularak yedirilir.
Ama bu tür karışıklığın önüne geçmek için önceliğimiz liste yapmak olmalıdır. İlk başlarda en sık kullanılan ürünleri yazmak iyi olur. Ama ilk önceliğimiz çatal, kaşık, bıçak takımı almak gayet mantıklı olur.
Düğünde Kız Tarafı Ne Takar? Düğünde kız tarafı geline ve damada takı takar. Damada genellikle saat ve altın zincir takarken geline ise tam altın ve birkaç bilezik takabilirler. Bazı yörelerimizde geline burma bilezik takmak adettir.
Söz merasimi için yanıtı en çok merak edilen sorulardan biri "Sözde geline ne takılır?" sorusu oluyor. Hemen yanıtlayalım: Kız istemede geline damadın ailesinin takı seti takması yeterlidir. Takı seti yerine 2 ya da 3 altın bilezik takıldığı da görülür.
Kız isteme merasiminde öncelikli olarak her iki tarafında çekirdek ailesi ve aile büyükleri katılır. Organizasyonun büyüklüğüne ve kız isteme merasiminin yapılacağı evin genişliğine göre de çiftlerin yakın arkadaşları, kuzenleri gibi yakın çevreleri merasime davet edilir.
Kız istemeye öncelikli olarak çekirdek aile ve aile büyükleriyle gidilir. Kız istemeye erkek tarafının ailedeki en büyük ferdi ile gidilir. Ek olarak, organizasyonun büyüklüğüne ve kız isteme törenin yapılacağı evin genişliğine göre eşlerin yakın arkadaşları ve akrabaları da merasimine davet edilir.
Erkek tarafı , kız tarafının evine istemeye gittiği gün güzel bir buket çiçek ve güzel bir çikolata paketiyle gider. Kız tarafı ise evi süsler, ikramlıkları hazırlar. İsteme merasimi bittikten sonra yüzükler takılır, takılan yüzükleri erkek tarafı satın alır.
Geleneklerimize göre evlenme hazırlığında olan ve yeni bir hayata ilk adımı atan çiftler yeni taşınacakları evlerin eşyalarını da kız tarafı ve erkek tarafı olarak bölüşürler. Kız tarafı yatak odası takımını ve mutfak eşyalarını alırken, erkek tarafı ise salon takımını ve oturma odası takımını alır.
KIZ TARAFI: Yatak odası, bulaşık makinesi, çamaşır makinesi, mutfak eşyaları, küçük ev aletleri, nevresim-yorgan-bornoz takımları…. ERKEK TARAFI: Salon takımı, yemek odası, buzdolabı, televizyon.
Düğünde damatlığı kim alır sorusunun cevabı kız tarafıdır. Aynı zamanda kız tarafı hem damada hem geline takı takar. Damada saat ve tam altın takılması makbuldür. Geline ise maddi imkanlar çerçevesinde birkaç bilezik takılabilir.
Nikah Elbisesini Kim Alır? Bu konu tamamen evlenecek olan çiftlerin tercihine bırakılmalıdır. Aslında eski geleneklere göre erkek tarafının aldığı nikah elbisesini günümüzde çiftler kendi maddi durumlarına göre belirlemektedir.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Genel olarak kına gecesi masraflarını erkek tarafı karşılar. Gelin adayının elbisesi, ayakkabısı, takacağı takıları, kuaför masrafını ve sayılabilecek birçok şeyi erkek tarafı karşılamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri