Dişiler hem annelerinden hem de babalarından bir X kromozomu alırlar. Erkekler X kromozomlarını annelerinden, Y kromozomlarını babalarından alırlar 1 .
Bebek, hem görünüş hem de karakter olarak anne ve babanın birleşimi şeklindedir. Bazen annenin genleri daha sık olurken bazen babanın genlerinin daha sık olduğu görülebilir.
Hayır, kadın erkek farketmez genlerin yarısı anneden yarısı babadan geçer. Büyük babalardan ve büyük annelerden de çeyreği geçer. 23 kromozom sperm, 23 kromozom yumurtada bulunur. Bunlar arasında Y kromozomunun var olup olmaması cinsiyeti belirler.
Zekayla ilgili genler X kromozomu üzerinde taşınıyor ve eğer babadan gelirse devre dışı bırakılabiliyor. Araştırmacılara göre çocuğun ne kadar akıllı olacağını annenin genetiği belirliyor ve babanınki herhangi bir fark yaratmıyor.
Cinsiyet, en başta da belirttiğimiz üzere babadan geçer. Bir adamın ailesinde erkek kardeş sayısı fazlaysa, oğlu olma ihtimali daha fazladır. Y kromozomu, erkek cinsel organlarını oluşturabilmek için daha az gen taşır, bu nedenle de erkek çocukları anneye daha çok benzer.
İlgili 45 soru bulundu
Babalar ise Y kromozomu farkıyla bebeğin cinsiyetini belirleyen kromozomu verir. Bir bebek eğer babasından X kromozomu alırsa XX olması nedeniyle kız bebek, eğer babasından Y kromozomu alırsa XY genotipi ile erkek bebek olarak dünyaya gelir. Birçok kültürde gamzeler, sevimli ve çekici olarak değerlendiriliyor.
Çocuk anne ve babasından genetik materyal alır ve anne ve babasındaki genetik düzeni taşır, bu nedenle ten rengi de anne ve babadan geçer.
8. Boy. Çocuğun boyunda babanın etkisi anneden daha fazladır. Uzun erkeklerin çocukları da genellikle uzun olur. Ortalama bir insanın boyu %60-%80 oranında anne ve babasına bağlıdır, geri kalanını ise beslenme şekli, yaşam tarzı ve sağlığından etkilenir.
Bu duruma bir anlam veremeyen aileler, yeni doğduklarında bebeklerinin fiziksel özelliklerinden endişe duyabilir. Bu durum geçici bir süreçtir ve yenidoğan bebekler daha sonra fiziksel özelliklerini anne-babalarından alır.
Soy tek bir ebeveyne bağlı değildir. 46 kromozomun yarısı anneden yarısı babadan gelir. Ancak mitokondriyal DNA sadece anneden, senteozomlar ise babadan gelir.
Baba, tıpkı anne gibi çocuğun hem psikosoyal hem psikoseksüel hem de zihinsel gelişiminde rol oynar. Psikoseksüel kurama göre kız çocukları 3-4 yaş civarı babaya yakın olmak isterler. Buna engel olan kişinin anne olduğunu düşünüp anneye kıskançlık beslerler ve daha sonra anneyle özdeşleşerek bu süreci atlatırlar.
Çiftlerdeki kromozomlar, biri babadan, diğeri anneden alınan birbirinin kopyalarıdır. Ancak son 2 kromozom bebeğin cinsiyetini belirler ve genin geçmesinden baba sorumludur. Çocuğu biyolojik olarak erkek ya da kız yapar. Görünüşümüz, ebeveynlerimizin hangi genlerinin baskın ve hangilerinin çekinik olduğuna bağlıdır.
Fenotip oluşumunda annenin genleri mi daha etkili babanın genleri mi? Genlerin yarısı anneden, yarısı babadan gelsede. Son yapılan araştırmalar göre babadan gelen genlerin, anneden gelen genlerden daha baksın olduğunu gösteriyor.
Kepçe kulak genetik bir hastalık olup sonradan olma olasılığı yoktur. Tamamen anne ve babanın genleri ile birlikte çocuğa aktarılmaktadır.
Yapılan araştırmanın birinde zeki olmakta genlerin etkisinin %75, çevrenin etkisinin ise %25 sonucuna ulaşılmıştır. Diğer bir araştırmaya göre, bu etkinin yaşa göre değiştiğidir. Bu etki küçük yaşlarda genlerin etkisi %20 oraninda etkilerken gençlerde %40 ve orta yaşlarda %60 etkilediği saptanıyor.
Mizaç genetik tarafından belirlenir mi? Bilim adamları, mizacın yüzde 20 ila 60'ının genetiğimiz tarafından belirlendiğini tahmin ediyorlar. Mizaç (huy, temperament), doğuştan gelen ve yaşam boyu değişmeyen, kendine özgü algı, arayış, motivasyon ve potansiyelleri bulunan yapısal bir çekirdektir.
Çocuk oluşumunda anneden ve babadan gelen genler (A=Baskın, a=Çekinik Gen) eğer "aa" şeklindeyse çekinik olur, "AA" olur ise baskın olur. "Aa" şeklinde olursa ise gen olarak melez, dış görünüşe yansıma olarak baskın gen ağır geldiği için baskın özellik görünür. Genlerin biri anneden diğeri ise babadan gelir.
5. hafta ile 8. hafta arasında yapabilirsiniz. 8. haftadan itibaren zaman geçtikçe anne kanında bulunan ve bebeğe ait olan fetal DNA miktarı artacağından, bu haftadan itibaren çok daha hassas sonuçlar elde edebilirsiniz.
Tüm koşullarda kendini belli eden genler baskın gen olarak isimlendirilmektedir. Baskın genler homozigot ya da heterozigot olabilir. Gamzeli yanak, kahverengi göz, kıvırcık saç, uzun boy baskın genlerdir.
Anne veya babası kısa boylu olan çocukların da kısa boylu olmasının genelde beklenen bir sonuç olduğunu ama her zaman normal olmadığını söyleyen Çocuk Endokrin Hastalıkları Uzmanı Doç.
Esmerlik geni baskın olduğundan, sarışınlar daima daha azdır.
Bu modele göre, her ikisi de mavi gözlü olan ebeveynlerin kahverengi gözlü bir çocuğu olamayacağına inanılıyordu. Ancak daha sonra yapılan araştırmalar, bu modelin çok basit olduğunu gösterdi. Nadiren de olsa mavi gözlü ebeveynlerin kahverengi gözlü çocukları olabilir.
Siyahi bir ailenin beyaz tenli çocuğu olabilir mi olabilirse bunun oranı nedir? Öncelikle harika bir soru sormuşsunuz cevabına gelicek olursak: Evet. diyelim ki Anne ve Baba siyahi ama dedesi ya da büyük büyük dedesi belki beyazdır. Dna ve genetiksel bir olay oran değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri