Yani 2008 öncesinde bu kapsamda olmayan kız çocuklar, okumuyorlarsa erkek çocuklar gibi 18 yaşından sonra gelir testi için başvurmak zorunda. Üniversite öğrencisi ise 25 yaşına kadar ailesinin sigortasından yararlanabilecek. Bu yaştan sonra yararlanamayacak.
01.10.2008 tarihinden önce bekar kız çocuğu evlenene kadar babası üzerinden sağlık yardımı alabiliyorken, 01.10.2008 tarihinden sonra öğrenim durumuna göre en fazla 25 yaşına kadar sağlık yardımı alabilecektir.
Genel olarak yaşı 0-70 arasında olan kişiler, tamamlayıcı sağlık sigortasından yararlanabilirler. Bazı sigorta şirketleri üst limiti 55 olarak belirlerken bazı sigorta şirketlerinde bu sınır, 55-80 yaş arasında değişmektedir. 80 yaş için sigorta yapan ise yalnızca bir sigorta şirketi vardır.
Çocuklar ebeveynlerinin sigortasından faydalandıkları için sigortanın resmî başlangıç yaşı 18 olarak kabul edilir. 18 yaşını dolduran her T.C. vatandaşı, genel sağlık sigortasından doğan aylık sigorta primini ödeyerek sisteme dâhil olur.
Ebeveynlerden yalnız birisinin sigortalı olması halinde çocuklar sigortalı olan ebeveyn üzerinden herhangi bir işleme gerek kalmadan otomatik olarak sağlık hizmetlerinden faydalandırılır. Ancak ebeveynlerin ikisinin de genel sağlık sigortalısı olması halinde çocuklar baba üzerinden faydalandırılır.
İlgili 40 soru bulundu
18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise ve dengi öğrenim görmesi halinde 20 yaşını, yüksek öğrenim görmesi durumunda ise 25 yaşını doldurmamış veevli olmayanlar, ana veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devamedecektir.
3- Peki bunların bakmakla yükümlü olduğu eş ve çocukları ile anne ve babalarının durumları ne olacak? Sosyal Güvenlik Kurumu bünyesinde sigortası olan bu kişilerin eşleri, 18 yaşın altındaki çocukları ile üzerlerine kayıtlı anne ve babaları da hiçbir prim ödemeksizin sağlık sigortasından yararlanmaya devam edecekler.
18 yaşın üzerindeki erkek çocuklar, lise eğitimini sürmeleri halinde 20 yaşına kadar; üniversite öğrencisi olmaları durumunda 25 yaşına kadar anne veya babasının sağlık güvencesinden yararlanmaya devam edecek.
Eğer sigortanız yoksa, Genel Sağlık Sigortası (GSS) başvurusu yaparak sağlık hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Özel ve kamuya ait tüm hastanelerin acil birimleri, acil başvurularını ayrım yapmaksızın kabul ederler.
18 yaşını dolduran her vatandaş kendi kararıyla evlenebilir. İlke olarak istediği yerde oturmak, istediği yere gitmek, istediği kişiyle -evlilik dışı da olsa- ilişki kurmak, çalışmak özgürlüğü vardır. Yasalar 18 yaşını doldurmuş gence büyük bir yetki ve sorumluluk veriyor.
Bazı genel sağlık sigortalıları ile bunların bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık hizmetlerinden yararlanabilmeleri için gerekli olan sağlık yardımı talep ve taahhüt formu ile müracaat işlemlerinin e- Devlet Kapısı üzerinden yapılması sağlanmıştır.
Eğer anne veya babanın sigortası aktifse sistem, öğrencilik bilgisini otomatik işliyor ve öğrenci anne ya da babası üzerinden öğrenim süresi boyunca sigortadan yararlanabiliyor. İşlem otomatik gerçekleşmezse Sosyal Güvenlik Kurumu'na (SGK) başvurarak aktifleştirilmeli.
18 yaş altı çocuklar ise anne-babalarının poliçelerine dahil edilebilir, aile sağlık sigortası ile teminatlardan yararlanabilir veya çocuklar için özel sağlık sigortasından faydalanabilir. Çocuk için özel sağlık sigortasının kapsamı sağlık durumu, doğuştan gelen ve kalıtsal hastalıklara göre belirlenir.
Telefon ile Sigorta Sorgulama
Bunun için 170'i arayıp çağrı merkezi çalışanının sizden istediği bilgileri doğru bir şekilde vermeniz yeterli olacaktır. Daha sonra ise hizmet dökümünüzde yer alan detaylar ile ilgili dilediğiniz sorulara cevap alabilirsiniz.
Ölüm sigortasından sağlanan sosyal sigorta yardımlarından ölen sigortalanın: - eşi, - çocukları, — ana ve babası, faydalanabilirler (SSK m. 65, Bağ-Kur m. 40; ESK m. 67).
İsteğe bağlı sigorta, kişilerin emekli olmak ve ücretsiz sağlık hizmeti almak için kendi tercihleriyle prim ödediği bir sistemdir. İsteğe bağlı sigortadan yararlanmak için bir işverene tabi olmanıza gerek yoktur. Prim bedelini düzenli ödeyerek sigorta sistemine katılabilirsiniz.
Sağlık güvencesi bulunmayan ya da herhangi bir işte sigortalı olarak çalışmayan kişilerin ilk yapması gereken Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvuru yapmak ve Genel Sağlık Sigortası sisteminden faydalanmaktır. Başvuruda GSS'den faydalanma talebi belirtilir ve kişi dilerse online olarak da başvuru yapabilir.
Sosyal Sağlık Kurumu'nda kaydı bulunmayan kişiler, sağlık ocaklarında sunulan Aile Hekimliği Hizmetlerinden yararlanabilir. Aile hekiminde muayene olmak için sigortalı olmanıza ve herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.
Çalışmayan kişiler ise yüklü bir GSS prim borcu ile karşılaşmamak adına başvuru yapmalıdır. Sigortanın başlatılması ve ödenecek primin belirlenmesi için gelir testi yapılır. Başvuru, genellikle kaymakamlık binası içerisinde yer alan Sosyal Hizmetler ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma birimlerine yapılır.
Lise ve dengi öğrenimden mezun olan gençlerimiz mezun oldukları tarihten sonra 20 yaşını, yükseköğrenim görüyorken mezun olan gençlerimiz ise mezun oldukları tarihten sonra 25 yaşını geçmemek üzere iki yıl süre ile primleri Devlet tarafından karşılanmak suretiyle genel sağlık sigortasından yararlanma hakları ...
Bu kapsamdaki genel sağlık sigortalılarının 2024 yılı Ocak ayı ve sonrası için ödemesi gereken genel sağlık sigortası prim tutarı aylık 600,08 TL'dir.
Genel sağlık sigortası kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilme durumunuzu https://www.turkiye.gov.tr/spas-mustahaklik-sorgulama linkine tıklayarak sorgulayabilirsiniz.
Boşanma sonucu çocukların sağlık hak sahipliği devam etmektedir. Anne ve babası boşanmış çocukların, genel sağlık sigortası kapsamındaki hakları, mahkeme kararı ile velayet hakkı verilmiş olan genel sağlık sigortalısı anne ya da baba üzerinden sağlanır.
SGK Aktivasyon işlemi nasıl yapılır? Aktivasyonu online olarak yapmak isteyen kişilerin ise, e-Devlet sistemine giriş yapması gerekmektedir. T.C. kimlik no ve şifre ile sisteme giriş yaptıktan sonra arama kısmına “Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi” yazarak başvurunuzu gerçekleştirebilirsiniz.
E-devlet sistemine şifreniz ya da mobil imzanız ile giriş yaptıktan sonra sağ üstte yer alan arama kutucuğuna "GSS Borç Dökümü" yazarak arama yaptığınızda karşınıza ilk çıkan Genel Sağlık Sigortası Tescil ve Prim Borcu Sorgulama linkine tıklayarak sorgulama sayfasına ulaşabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri