Doğum kontrol hapı kullanımı: Çalışmalar, doğum kontrol ilacı kullananlarda meme kanseri riskinin hafif arttığını göstermekle beraber, bu risk ilaç kesilince azalmaya başlar ve ilacın kesilmesinden 10 yıl sonra kullanmayanlarla eşitlenir.
Doğum kontrol hapı kullanılmasının yumurtalık, endometrium ve kolon kanserinden koruyucu etkisi vardır. Hiç OKS kullanmayanlarla karşılaştırıldığında OKS kullananlarda yumurtalık kanseri riski %30-50 azalmaktadır, hap bırakıldıktan 30 yıl sonrasına kadar da koruyucu etkisi devam edebilmektedir.
Doğum kontrol haplarının direkt kanser yapıcı etkisi bulunmamaktadır.
Hastalarımızca sık sorulan bir konu da : Doğum kontrol hapları yada menepoz sonrası hormon replasman tedavisinin meme kanseri riskini arttırıp arttırmadığıdır. Yapılan bilimsel çalışmalarda 35-60 yaş arası oral kontraseptif (doğum kontrol hapı) kullananlarda meme kanseri görülme riski artmadığı saptanmıştır.
İlgili 28 soru bulundu
Şişmanlığın azaltılması, kilo verme, zayıflama, sigara kullanılıyorsa bırakılması, alkol kullanılıyorsa bırakılması, bol sebze meyve tüketilmesi gibi yöntemlerle ortalama %30 civarında meme kanseri riskini azaltabilmek mümkün. Bunun dışında bazı ilaçlarda meme kanseri riskini önleyebiliyor.
Meme kanserinin riskini azaltılması için; düzenli bir hayat, sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanmamak, radyasyon ve güneş ışınlarına dikkat etmek önem taşıyor. Kilo almak ve kilo kontrolü yapamamak ise meme kanserini tetikleyebiliyor.
Yumurtalık Kistlerinin Tedavi Yöntemleri
Tedavi yumurtalık kistinin cinsine göre değişir. Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır.
Doktorunuz fonksiyonel (işlevsel) yumurtalık kistlerini tedavi etmek için doğum kontrol hapları reçete edebilir. Doğum kontrol haplarındaki hormonlar yumurtlamayı durdururlar. Bu yumurta keselerinin gelişmesini önler ve dolayısıyla yeni kistlerin oluşmasını durdurur.
Meme Kanseri Belirtileri Nelerdir? Memede kitle, ağrı, meme cildinde kızarıklık, hassasiyet, meme ucu akıntısı, meme ucu cildinde soyulma, meme şekil ve boyutunda bozulma ve değişim, meme ucunun içe dönmesi, koltuk altında şişlik veya kitle bu belirtiler arasındadır.
En zararsız olarak kabul edilen doğum kontrol hapları genellikle düşük dozlu olanlardır. Örneğin, Loestrin 24 Fe ve Yaz gibi markalar genellikle en az yan etkiye sahip olarak kabul edilir.
Doğum kontrol hapları ne kadar süre kullanılabilir? - YouTube. Doğum kontrol hapı kullanımında herhangi bir süre kısıtlaması yok. Kadınlar gerektikçe ve doğum kontrol hapından fayda gördükleri sürece hap kullanımına devam edebilirler.
Doğum kontrol hapları, kalp ve damar sistemini olumsuz şekilde etkileyebilmektedir. Bu durum yaş ve hapın kullanım süresi doğrultusunda artış gösterebilmekte, hapların içerdiği sentetik progesteronlar damarlarda daralmaya sebep olabilmektedir. Yüksek tansiyon sorununa sebep olabilmektedir.
Doğum Kontrol Hapları eğer sigara içilmiyorsa, 35 yaşından sonra menopoza kadar doğum kontrol hapı kullanılabilir.
Doğum kontrol hapı, koruma oranı yüksek olmasının yanında vücut döngüsünü bozmaması nedeniyle de avantajlıdır. Doğum kontrol hapı doğru ve düzenli kullanıldığı zaman, istenmeyen gebelikler önlenir ve yumurtalıklara bağlı pek çok şikayetin önüne geçebilir.
Yapılan birçok araştırmada doğum kontrol hapları ile meme kanseri riski artışı arasında bir ilişki bulunamamıştır.
Damar tıkanıklığı, diyabet, hipertansiyon, karaciğer hastalıkları ve tanısı koyulmamış şiddetli vajinal kanaması olanlar da doğum kontrol hapı kullanmamalıdır.
Doğum kontrol ilaçları: Östrojen proegesteron içeren ilaçlardır. Bu tür ilaçlar var olan tüylerin dökülmesini sağlamaz. Sadece kıl folikülünün döngüsünü yavaşlatarak, tüylenmeyi azaltır.
Kistin patlaması sonucunda kanama, yüksek ateş, mide bulantısı ve kusma ya da şiddetli ağrı görülebilir. Karında ciddi bir enfeksiyon gelişebilir. Bu tarz belirtileri gördüğünüz takdirde hemen doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.
Doğum kontrol hapları yumurtalıklarımda kist yapar mı? Yumurtalıklarda saptanan kistler çok çeşitli nedenlere bağlı olabilir, ancak folikül kisti adı verilen ve içinde yumurta bulunan kesenin çatlamamasına bağlı olarak gelişen kistler zararsızdır ve birkaç ay takip edilirlerse kendiliğinden geriler.
Eğer kişide nadiren rastlanan tümör dokulu kistler bulunuyorsa, büyüklüğüne bakılmaksızın hemen cerrahi müdahaleyle alınması gerekir çünkü kanser dokulu kistlerin tamamı tehlikelidir. İyi huylu kistler ise 8-10 cm uzunluğuna ulaşmamaları durumunda herhangi bir risk teşkil etmez ve basit şekilde tedavi edilir.
Basit kistler genelde takip edilir ve küçülmeleri için doğum kontrol hapları kullanılır. İltihabi kistlerde antibiyotik tedavisi uygulanır. 8-10 cm'yi geçen ya da sürekli büyüyen, ultrason ve kan testlerinde kötü huylu olma ihtimali yüksek kistler ise ameliyat ile alınır.
Östrojen ve progesteron meme kanserini tetikler
Hormonlarla ilişkili kanser türlerinden biri olan meme kanserinin oluşumunda, kadınlık hormonları östrojen ve progesteronun etkili olduğu bilinmektedir. Bazı meme kanseri hastalarının kanser hücreleri üzerinde östrojen ve progesteron hormonlarının alıcıları vardır.
Hiç çocuk doğurmayan kadınlarda da risk bu nedenle yükseliyor. Bütün bu bilgilere rağmen çok erken yaşta ilk çocuğunu doğuran ve daha sonra 7-8 çocuk yapan kadınlarda da meme kanseri görülebiliyor. Varlıklı, sosyoekonomik düzeyi yüksek olan kadınlarda meme kanseri görülme oranı daha fazla.
Başka bir deyişle, 1 cm meme kanseri oluşabilmesi için ortalama 5 yıl geçmektedir. Eğer meme kanseri tedavi edilmez ise, uzak organ metastazları ile 5 yılda ölür. Erken evrede tedavisi mümkün iken, uzak organ metastazı yapmış evrede tedavisi mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri