Bir kız çouğu 13 yaşında adet görmeye başladıysa (hayız hali, ay başı başladıysa) bu kız çocuğu artık büluğ, ergenlik çağına girmiştir ve namaza başlaması farz olur.
Namaza başlama hususunda çocukların alıştırılması önemlidir. Peygamber Efendimiz (a.s.)'dan bizlere gelen rivayetlerde 7 yaşından itibaren çocukların namaz kılmaları hususunda uyarılmaları, 10 yaşına geldiklerinde de namazı kılmıyorlarsa biraz daha sert bir şekilde uyarılmaları tavsiye edilmektedir.
Akıl sağlığı yerinde olan ve ergenlik çağına ermiş her Müslüman'a namaz farzdır.
Geleneksel İslam'da ergenlik çağına girmiş kadın erkek her Müslümanın namaz kılması zorunludur. Muhammed'e atfedilen bir söze göre O şöyle demiştir; “Çocuğunuz yedi yaşına geldiği zaman ona namazı emrediniz, on yaşına (bazı rivayetlerde on üç) geldiğinde namaz kılmaz ise dövünüz.
Bu nedenle anne ve baba namaz kılarak çocukları için ilk örneği oluşturmalıdır. Mümkünse görebilecekleri bir odada cemaat ya da bireysel olarak namaz kılınmalıdır. Anne ve babasını gören çocuk böylelikle namazı kendinde içselleştirmeye başlayacaktır. Gördükten sonra duyma metodu ile namaz eğitimine devam edilmelidir.
İlgili 16 soru bulundu
Ergenlik yaşına gelmeyen bir kız, namaz kılmak isterse abdest almalı mıdır? Değerli kardeşimiz, Yedi yaşındaki bir çocuğunun, dinen mükellef olmadığı doğrudur. Ancak, mükellef olmamakla beraber, namaz kılmaya çalışan bir çocuğun da mutlaka abdest alması gerekir.
Yedi yaşına giren çocuklara namaz kılmayı öğretmeli ve namaza başlatmalıdır. 2. On yaşına bastığı hâlde namaz kılmayanlar ise anladıkları dille ikaz edilmelidir. 3. On yaşından itibaren cinsiyetlerine bakmadan bütün çocukların yataklarını ayırmalıdır.
Muhammed -sallallahu aleyhi ve sellem- ifade ediyor. 10 yaşından sonra artık çocuk namaz kılmalıdır. Efendimiz -sallallahu aleyhi ve sellem- "çocuğunuz 10 yaşına geldiğinde namaz kılmıyorsa eğer onu dövün" diye buyuruyor. "Namaz kılmasını temin edin, sağlayın" buyuruyor.
Ebû Hanife'ye göre vaktin ortasında sabah namazına başlamak daha faziletlidir. Hanefî fıkıh âlimlerinden Tahâvî'ye göre ise sabah namazında faziletli olan tağlis ile isfâr'i cem etmektir. Buna göre ğalas (karanlık) vaktinde namaza başlanır, kıraat uzatılır ve isfâr vaktinde namaz bitirilir.
Gelen rivayetlere göre Peygamber Efendimiz (asm) ilk farz namazını 610 yılında Hira mağarasında kırk yaşında iken ilk vahyin indiği gece kılmıştır. Peygamber Efendimiz (asm) bir süre gizli olarak namazlarına devam etmiştir. Miraç hadisesiyle beraber beş vakit namaz ümmet-i Muhammed'e farz kılınmıştır.
"Namaz, müminler için bir miraçtır"
Miraç'ın, Müslümanlara getirdiği armağanların önemli olduğunun altını çizen Yavuz, "Miraç Kandili, Müslümanlar için son derece önemlidir. Miraç gecesinde 5 vakit namaz bütün ümmete farz kılındı.
Namaz ve bütün ibadetler iki şeyden biri ile farz duruma gelir: a- Erkek çocuk ihtilam olmuştur, kız çocuğu da aybaşı olmuştur. b- Erkek veya kız çocuğu on beş yaşını bitirmiştir. Bu iki durumda da ibadetler farz olmuştur.
İslâmiyet'te bugün bilinen şekliyle beş vakit namaz hicretten bir buçuk yıl kadar önce Mi'râc gecesinde farz kılınmıştır (Buhârî, “Bedʾü'l-ḫalḳ”, 6; Müslim, “Îmân”, 259; Tirmizî, “Ṣalât”, 213).
NAMAZA BAŞLAMA DUASI
(Allahumme innî e'ûzü bike min hemezâtiş şeyâtîn min hemzihâ ve nefesihâ ve nefhihâ ve e'ûzü bike rabbi en yehdurûn.)
Sahih hadislere göre farz namazlardan sonra en faziletli namaz teheccüt namazıdır.
Bir Müslüman namaza başlarken, ellerini başının iki yanına kaldırarak Allahu ekber diye söylenen tekbir getirir. Buna iftitah tekbiri denilmektedir.
Buna göre televizyon ve radyo gibi iletişim cihazları aracılığı ile başka bir mekândaki imama uymaya niyet etmekle mekân birliği gerçekleşmiş olmayacağından bu şekilde kılınan namaz geçerli değildir.
“Peygamber –sallallahu aleyhi ve selem- bizlere çocuklarımıza yedi yaşına bastıklarında namaz kılmalarını emretmemizi ve on yaşına bastıklarında ise onun için vurmamızı emretti. Oysa onlar dini teklif ile sorumlu değillerdir. Bu sadece onların itaate alışmaları ve onu sevmeleri içindir.
CEVAP: Küçük çocuklar sizi çekiştirdiği zaman namazı bozmanıza gerek yoktur. Peygamberimiz sallallahu aleyhi ve sellem namazda iken kızı Zeynep'ten olma torunu Ümame onun omuzlarına çıkar, oynardı. Fakat Peygamberimiz onu engellemediği gibi kendi namazını da bozmazdı.
Namaz kılmayan, her gün beş vakit namazda sünnetlerle beraber 21 kere tekrarlanan bu duadan Müslümanları mahrum bırakıyor. Kıyamette bütün müminler bu haklarını namaz kılmayanlardan alacaktır. Namaza gevşeklik gösteren, kıymetini bilmeyip hafif tutan birçok cezaya uğrar: Ömründen hayır ve menfaat görmez.
Evet. Ters çevrilirse veya üstü örtülürse mekruh olmaz.
İbadetin makbul olmasının alameti nedir? Mevlânâ Hazretleri buyurur: “Öyle bir namaz kıl ki, hiç bitmesin.” Bir namazın kılınma süresi takrîben on-onbeş dakikadır.
Namaz ne zaman farz kılındı? Müslüman alemi için namazın farz olması hicretten bir buçuk yıl önce miraç gecesinde olmuştur. Ve Müslümanların kılması farz haline gelmiştir.
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri