Erkek tarafının bu isteğine kız tarafının aile büyüğü kızı verme konuşma metni olarak, “Gençler kendi aralarında anlaşmış, bizlere de hayırlısı demek düşer. Hayırlı olsun” der. Kızı isteyen aile büyüğü söz yüzüklerini çıkarır ve yüzükleri çifte takarak kurdeleyi keser.
Kız istemeye gidenlere ''elçi'', elçilerin sözcüsüne de ''elçibaşı'' denir. Uğurlu sayıldığından, kız istemeye perşembe günün akşamı veya cuma akşamı gidilir. Elçiler giderken bir altın yüzük götürürler. Kız babası, ilk istemede ''he'' derse, söz olarak yüzük verilir.
Kız isteme merasimlerinde, erkek tarafının en büyüğü evlenilecek kızın babasından kızı ister. Kız İsteme Merasiminde Neler Yapılır? Kız isteme merasiminde neler yapıldığı günümüzde hala araştırılan bir bilgidir. Kız isteme merasiminde kahveler içilir, sohbet edilir ve en sonunda kız babasından kız istenir.
Kız isteme geleneğine uygun olarak erkek tarafı kız tarafının evine isteme çiçeği ve güzel bir çikolata paketiyle gelir. Kız tarafı ise evi süsler ve ailelere ikram edilmek üzere yemekleri hazırlar. Aile büyüklerinden seçilmiş kişilerin konuşmasıyla birlikte söz kesilir ve yüzükler takılır.
Kız isteme nasıl olur sorusu ise şu şekilde yanıtlanabilir; çiftlerin evlenmeye karar vermelerinin ardından damat ve ailesi, isteme çiçeği ve çikolatası ile birlikte gelinin ailesinin evine giderler. Aile büyükleri bir araya geldiklerinde, eğer daha önceden tanışıklıkları yok ise tanışırlar.
İlgili 28 soru bulundu
Söz ya da nişan tepsisi genellikle erkek tarafınca alınır, çiçek ve çikolatalarla süslenir. Kız evine bu tepsiyle gelinir. Genellikle bu konuda eskiden beridir işlemeli gümüş tepsiler tercih edilmektedir.
Söz merasiminde erkek tarafı masrafların tamamını karşılamakla yükümlüdür. Gelinin söz elbisesi ve söz yüzüklerinden istemeye giderken yaptırılan çiçek ve çikolataya dek yapılan tüm harcamalar erkek tarafının sorumluluğundadır. Bunun yanı sıra söz merasiminde geline takı takılması da beklenir.
Kız isteme merasiminde aileler birbirlerine hal hatır sorar ve günlük sohbetler edilir. Bu esnada müstakbel gelin ve arkadaşları mutfakta kahve pişirmekle meşgul olur. Hazırlanan kahveler yaşı büyük aile bireylerinden başlanarak ikram edilir. Kahve faslını kız isteme konuşması takip eder.
Hatta Türk Kahvesi içilmezse, kız isteme de olmaz. Gelin adayı tarafından özenle hazırlanan Türk Kahvesi, aile büyüklerine ikram edilir ve kahve içerken seremoni başlar. Genellikle damat adayının babası ya da aile büyüğü tarafından başlanan söz, Allah'ın izniyle cümlesiyle başlar.
Dünürcülerden biri “Allah'ın emri, Peygamberin kavli” şeklinde söze başlayarak kızı ister. Bu istek uygun görülürse belirti olarak “nasipse olur” denir, olumsuz karşılanırsa çeşitli bahanelerle istek geri çevrilir.
Sözde damada ne takılır? Sözde geline takı setleri veya altın bileklikler takılırken erkeğe, beğenisine göre şık veya spor bir saat takılabilir. Aynı zamanda çeşitli künyelerin de sözde erkeğe takıldığı görülür.
Kız isteme; Perşembe günü uğurlu gün sayıldığı için, kız istemeye Perşembe günü gidilir. Kız beğenmeye gidildiğinde, kız beğenilmezse hiç konuşulmaz; eğer oğlan çok istiyorsa caydırmaya çalışılır. Kız, ailenin davranışları ve ev hali beğenilmişse, kız isteme hazırlıkları başlar.
Söz, aileler arasında yapılan sıradan bir kız isteme merasimi olarak bilinirken nişan ise yüzüklerin takıldığı, aile büyüklerinin ve akrabaların yer aldığı daha büyük bir törendir. Söz yapılırken erkek tarafı kız tarafının evine giderek tanışır ve kızlarını ister. Nişan merasiminde ise isteme işlemi tamamlanmıştır.
Söz kesildikten sonra genellikle tarafların birbirine takması gereken önemli bir hediye bulunmaz ancak gönülden kopan bir bileklik, künye ya da bir kolye damada takılabilir. Nişan merasimi yapıldıktan sonra ise kız tarafı genellikle damada saat takar. Ancak bu damadın zevkine ya da gelinin zevkine göre de değişebilir.
Peki kız istemeye giderken kaç tane gül alınmalı? Bu sorunun bir tane cevabı yoktur. Kız istemeye giderken genellikle 41 tane gül tercih edilse de farklı sayılar da karşımıza çıkar. 41 tane gül, sevdiğinizin sizin için çok özel olduğunu ifade eder.
Bismillahi ve ala sünnet-i resulillah.
Görücü usulü evliliklerin revaçta olduğu zamanlardan bugünlere dek anlatılana göre, çok eski dönemlerde evliliğe doğru adım atan kadın ve erkek birbirlerini ilk kez isteme töreninde görmektedir. Sonrasında gelin, damat adayı ve ailesine misafirperverliklerini göstermek için kahve ikram etmektedir.
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler.
Kız isteme merasiminde giyilecek elbisenin söz elbisesi, nişan elbisesi ve nikah törenlerinde giyilecek olan elbiseden daha sade olması törenin doğası gereğidir. Dantelli modeller kız isteme merasimlerinin gözdeleridir. Dantelli modeller genellikle beyaz, bordo, mor, yeşil ve lacivert renkleri ile kullanılır.
Söz merasimi ve kız isteme deyince tabi ki akla ilk Türk kahvesi ikramı gelir. Türk kahvesi içildikten sonra kız isteme ve söz merasimi gerçekleşir. Bu merasimlerden sonra misafirlere çay ikram edilir.
Kız İsteme ve El Öpme: Bu konu iki aile arasında ortaklaşa tespit edilir. Genellikle Perşembe günleri kız istemeye gidilir. Günümüzde hafta sonları da 'kız istemeye' dahil edilmiştir. Erkek tarafı yakın akraba ve komşularının ileri gelenleri ile birlikte erkekli kadınlı yatsı namazından sonra kız evine giderler.
Gelin adayı eğer damadı hiç beğenmediyse kahvesine şeker yerine tuz koyarmış. Tuzlu kahveyi içen damat adayı, kızın kendisini beğenmediğini anlayıp anasını babasını toplayarak bu işten vazgeçermiş. Tuzlu Türk kahvesi servis etmenin işte böyle subliminal bir özelliği de varmış.
Nişanda geline damadın ailesi tarafından takı seti armağan ediliyor. Buna ek olarak 2 veya 3 adet bilezik de takılabiliyor. Takı setlerini tercih etmeyen aileler ise doğrudan bileziklere yönelebiliyor. Bazı nişan etkinliklerinde geline yalnızca nişan yüzüğüyle birlikte bir tane künye ya da bilezik hediye ediliyor.
Düğünde beyaz eşyaları kim alıyor?:
Televizyon, buzdolabı ve kimi elektrikli ev aletleri erkek tarafı tarafına aittir. Çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, fırın gibi diğer beyaz eşyalar ise kız tarafı tarafından karşılanıyor.
NİŞAN TÖRENİ
Kız ve erkek birbirlerinin nişan yüzüklerini alırlar. Kız tarafı erkeğe pijama takımı, robdeşambr, el yüz havlusui bornoz takımı, seccade, kemer ve cüzdan alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri