“Vaktiyle bir kral varmış. Çok sevdiği tek kızının geleceğini öğrenmek için bir falcıya danışmış. Kızının yılan tarafından sokularak öleceğini öğrenince, prenses için bu kaleyi yaptırmış.
Kız Kalesinin Özellikleri
Bir adacık görünüme sahiptir. Bu sebeple bölgede Kız Kalesine, Deniz Kalesi adı da verilmiştir. Kız Kalesinin çoğu kısmı günümüze kadar korunmuş ve ziyarete açık bir durumdadır. Tahminen 12. yy da yapılmış olan kalenin uzunluğu ise 192 metre civarındadır.
Yılanların yüzemeyeceği bilgisinden hareketle Korykos Kalesi'nin tam karşısındaki kıyıya yakın adacığın üzerine bir kale yaptıran kral, güzel kızını hizmetçileriyle beraber bu kaleye kapatmış.
Adı 10. yüzyılda Arap initerarı içerisinde Korasion'la birlikte ''Qurqos'' olarak geçmektedir. 1099 yılında gelişmelerin yeniden başladığı gözlenmektedir. Bu yılda İmparator I.Alexion, Mimar Megas Drungarios Eustatias'a karadaki kaleyi yaptırmıştır. Aynı mimar Silifke Kalesi'ni de yapmıştır.
Kızkalesi(Deniz Kalesi)
Burada bulunan bir yazıttan 1199 yılında I. Leon tarafından yaptırılmış olduğunu öğreniyoruz. 1361'de Kıbrıs Krallığı tarafından zapt edilmiştir. Strabon , Roma Dönemi'nde korsanların burasını barınak olarak kullandıklarından bahsetmektedir.
İlgili 22 soru bulundu
Kız Kulesi hakkında en bilinen hikâye, Kleopatra'nın sonuna benzer bir sonun anlatıldığı yılan hikâyesidir. Kehanete göre; Kral'a çok sevdiği kızının 18 yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öleceği söylenir. Kral bu kehanet üzerine, denizin ortasında bir kule yaptırır ve prensesi buraya yerleştirir.
Kale ya da kermen, düşmanın gelişinin beklendiği yollar üzerine, stratejik öneme sahip olan şehirlere, geçit ve dar boğazlara savunma amaçlı olarak inşa edilen ordusal yapı.
Kız kulesinin içi boştu hüsrandı fakat için gezerken merdivenlerin götürdüğü yerler ve harika manzara için 4 puan feribot 50 kız kulesinin içerisine girmek 20 TL müze kart geçerli.
Mersin (İçel) İline ait efsaneler: Şahmeran Efsanesi, Kızkalesi Efsanesi, Yedi Uyurlar Efsanesi (Eshab-I Kehf), Yusufçuk Kuşu Efsanesi, Adamdaş Efsanesi. Binlerce yıl önce yedi katlı yeraltında Tarsus'ta yaşayan yılanlar vardı. Meran adı verilen bu yılanlar, gerçekten akıllı ve şefkatli idi.
Mersin Türkiye'de kesinlikle görülmesi gereken bir şehir. Hem tarih hem doğal yapısı , havası mükemmel. Kız kalesi de en ender temiz bölgelerden bir tanesi.
Kız Kalesi veya Kız Kulesi, Rize'nin Pazar ilçesinde bulunan tarihî bir kaledir. Pazar ilçe merkezinin batısında yer alan küçük bir yarımada üzerine inşa edilmiştir. Kara ile bağlantısı kesilmiş olan kale, kayalık bir zemin üzerinde bulunmaktadır.
UNESCO Geçici Miras Listesi'nde yer alan Kızkalesi, günümüzde yılın 12 ayı yerli ve yabancı turisti ağırlıyor. Geçen yıllarda, Mersin Arkeoloji Müzesi tarafından yapılan temizlik kazısı sırasında kalenin orta alanında bir yapı kompleksi ortaya çıkarıldı.
En ucuz Mersin - Kızkalesi otobüs bileti 129,00 TL'dir.
Yaz aylarında ciddi ziyaret akınına uğrayan bölge için ziyaretçiler kız kalesi nerede, nasıl gidilir tarzı sorular sormaktadır. Kız Kalesi Mersin şehrinin Erdemli ilçesinde yer almaktadır. Küçük bir adacığın üzerine kurulu olan kaleye gitmek için Mersin halk otobüslerini veya dolmuşları kullanmanız yeterlidir.
Kız Kulesi Giriş Bileti: 550 TL. Kız Kulesi Ulaşım Ücreti: 50 TL. Toplam Giriş Ücreti: 600 TL.
Sözcü'de yer alan habere göre restorasyon öncesi 40 lira olan giriş ücretleri 110 liraya çıktı. Müze kartı olanlar ise sadece tekneye binmek için 50 TL ödüyor. Müze kartı olmayanlar ise kart için 60 lira daha ödemek zorunda kalıyor.
Berd (Բերդապար) - Berd, Ermenice'de "kale" anlamına gelir ve dansçıların yaptığı şekil nedeniyle bu isim verilmiştir. Erkeklerin oluşturduğu bir halkada diğer erkelerin halkayı oluşturan erkeklerin omuzlarında durması ve dönmesiyle ünlü bir danstır. Harsnapar (Հարսնապար) - Harsnapar, Ermenice'de "düğün dansı" demektir.
Halep Kalesi (Arapça: قلعة حلب), kuzey Suriye'nin Halep şehrinde, kuvvetlendirilmiş büyük Orta Çağ sarayı. Dünyanın en eski ve en büyük kalelerinden biri sayılır. Kale tepesinin kullanımı MÖ 3.000 yıllarına dayanır.
Yılanla Gelen Acı Son. İlk efsaneye göre Bizans krallarından birinin kızı olmuş ve kız hakkında bir kehanet ortaya atılmış. Prenses, 18 yaşında bir yılan tarafından sokularak ölecekmiş. Bunu duyan kral, denizin ortasındaki adada bulunan kuleyi restore ettirerek prensesin yaşayabileceği bir alana dönüştürmüş.
Üsküdar Salacak'ta, sahile 200 metre uzaklıkta bulunan adacığın üzerine inşa edilen Kız Kulesi, antik çağda başlayan geçmişiyle günümüze kadar gelmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri