Bunlardan biri dişi, küçük çocuk anlamıdır. Bir diğer anlamı ise bakire olan, cinsel ilişki yaşamayan dişidir. Bu anlamlarının yanı sıra bir tip olarak iskambil kağıtlarındaki maça kızı tanımlamasında da kullanılır. Kız kelimesinin eş anlamlı olarak kullanıldığı bir diğer yer ise nidadır.
Yazılış ve okunuşları aynı olan; ama anlamları birbirinden farklı olan sözcüklere eş sesli (sesteş) sözcükler denir.
Kızmak eş anlamlısı olan kelimeler: Asabileşmek. Celallenmek. Gazaplanmak.
Sözcüklerden biri olarak da çay kelimesi öne çıkıyor. Yani saç çay sözcüğü sesteş eş sesli bir kelimedir. İlk anlamı ile beraber çay kelimesi bir içecek şeklinde ifade edilir. Aynı şekilde ikinci anlama üzerinden ise çay kelimesi dere anlamına gelmektedir.
Sağ tarafta kelimesi sağ kelimesinin eş anlamlısı olarak kabul edilebilir. Bunun dışında sağ kelimesi eş sesli bir sözcüktür. Yani hayatta olmak anlamında kullanıldığında diri ve canlı kelimeleri eş anlamlı kelimelerdir.
İlgili 42 soru bulundu
Ekmek: Tahıl unundan yapılarak pişirilen ve farklı türleri olan yiyecek. İki farklı anlamda ekmek kelimesi ile yazılır. Buda kelimenin sesteş olduğunu rahatlıkla gösterir.
Anne kelimesi ise en başta gelen eş anlamlı kelime olmaktadır. Asıl ve temel kelimeleri de ana kelimesinin eş anlamlıları olarak karşımıza çıkmaktadır. Tüm bu anlamlar aynı zamanda ana kelimesinin eş sesli olmasından kaynaklanmaktadır.
Sefine, yat ve gemi sözcükleriyle eş anlamlıdır.
Gülmek, gülümsemek, tebessüm etmek.
Güç kelimesinin eş anlamlı kelimeleri birden fazladır. Bu kelimeler ağır, bilek, can, çetin, derman, fer, hâl, hız, kudret, kuvvet, mecal, meşkül, sarp, takat, zor, efor kelimeleridir. Güç Kelimesinin Eş Anlamlısı Nedir? Eş anlamlı kelimeler anlamları aynı olan ama yazılışları farklı olan kelimelere denir.
Kız kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre 3 anlamı bulunur. Bunlardan biri dişi, küçük çocuk anlamıdır. Bir diğer anlamı ise bakire olan, cinsel ilişki yaşamayan dişidir. Bu anlamlarının yanı sıra bir tip olarak iskambil kağıtlarındaki maça kızı tanımlamasında da kullanılır.
Saz kelimesi bir eş sesli sözcüktür. Yani diğer bir ifade ile sesteş olarak bilinir ve birden fazla anlama sahiptir. Bu anlamlardan ilki ve en çok kullandığı bir müzik aleti olmasıdır. Diğer bir ifadesi ise su kuyularında olan durum şeklinde anlatılır.
1- Katı: Kaskatı şeklinde de kullanılan bu kelime, sert sözcüğü gibi hem gerçek hem de mecazi anlamda kullanılır.
Yazılışları ve okunuşları aynı olsa bile anlamları farklı olan kelimeler eş sesli olarak bilinmektedir. Diğer bir ifade ile sesteş olarak da bilinmektedirler.
Güneş, devir, çağ, tarih, toplantı, zaman kelimeleri günün eş anlamlısı kelimeleri arasındadır. Bu kelimeler gün yerine kullanılabilir.
Ancak öz kelimesi sesteş olduğu ve birden fazla anlamı olduğu için özün eş anlamlısı kelimeler kullanılırken mutlaka cümlenin ve kelimenin anlamına bakmak gerekir. Özün eş anlamlısı olan sözcükler, cümlenin anlamına ve bağlamına göre kullanılır.
Kara, eş sesli sözcüklerden biridir. Dünya, kara, deniz ve hava olmak üzere üç bölümden oluşur. Kara kelimesinin sözlük anlamı yeryüzü ve topraktır.
Bir kelimesi, hem sözlük hem de mecazi anlamda kullanıldığı için sesteştir. Matematikte "1" olarak yazılan bir, pozitif sayıların en küçüğüdür. Kelime, eşi benzeri bulunmayan, nadir manasında da kullanılır.
Yaprak kelimesi, eş sesli bir kelime değildir. Yaprak kelimesinin sahip olduğu tek bir anlam bulunmaktadır. Yaprak denildiği zaman bitkilerin fotosentez gerçekleştirdiği ve solunum yaptığı temel organ olarak ifade edilebilir.
Türk Dil Kurumu açısından bakıldığı zaman hayat kelimesine karşılık olarak 'yaşam' ya da 'ömür' karşımıza çıkıyor.
Ocak kelimesi bir yemeği ısıtan fırın veya ateşi kontrol altına alan cihaz olarak ifade edilirken, diğer anlamlarına bakıldığında Ocak, aile, birey, bir çatı altında toplanmak, aile bağları gibi eş anlam değeri ile de tanımlanmaktadır.
Vapur kelimesi gemi kelimesinin anlamını tam olarak yansıtmaktadır. Geminin eş anlamlısı olan sözcük vapur sözcüğüdür.
EŞ SESLİ KELİMELER
Çay kelimesi her iki cümlede de aynı yazılmasına rağmen anlam olarak farklıdır. Birinci cümledeki çay bir içecektir. İkinci cümledeki çay ise küçük akarsulara verilen isimdir. Yazılış ve söylenişleri aynı, anlamları farklı olan sözcüklere eş sesli ( sesteş)sözcükler denir.
Taraf, yön anlamına gelir. Taraftar ve tarafsız, bu kelimeden türetilmiştir. Etraf, taraf kelimesinin çoğuludur. Yön kelimesiyle eş anlamlı olan cephe, deyimlerde de geçer.
Kas kelimesinin eş anlamlısı da, adale kelimesidir. Adale kelimesi, kas kelimesi yerine kullanılabiliyor. Aynı anlama sahip kas ve adale kelimeleri, aynı anlamı ifade ediyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri