Tarihi 2 bin yılı bulan hakkındaki efsanelerle yüz yıllardır gizemini koruyan İstanbul'un simgesi olan Üsküdar açıklarındaki Kız Kulesi'nin etrafı, restorasyon nedeniyle örtüyle kapatıldı.
İstanbul'un ikonik yapılarından olan ve tarihi M.Ö. 410 yılına kadar uzanan Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca Eylül 2021'de başlatılan kapsamlı restorasyon çalışmalarının ardından, 11 Mayıs'ta anıt müze olarak ziyarete açılıyor.
İstanbul'un en özel yapılarından biri olan ve restorasyonu tamamlanan Kız Kulesi bugün yeniden kapılarını ziyaretçilerine açacak. Kız Kulesi'ndeki restorasyon, Kültür ve Turizm Bakanlığınca 2021 yılında başladı, titiz bir çalışma yürütüldü.
Tepkilerin büyümesi üzerine Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada 1940'lı yıllardaki kız kulesinde yaşanan yangın sonrası yapılan betonarme eklentiye ve yapının depreme dayanıklı olmadığına dikkat çekilerek 2022 yılı sonunda çalışmaların biteceğini ifade edildi.
Kule 1509 depreminde yıkılmış, yeniden inşa edilmiş ve 1721'de yanmıştır. Sadrazam Damat İbrahim Paşa tarafından imar emri verilmiş ve yeni bina deniz feneri olarak kullanılmış; çevre surlar 1731 ve 1734 yıllarında onarılmıştır.
İlgili 42 soru bulundu
İstanbul Boğazı'nın simge yapılarından Kız Kulesi'nde restorasyon süreci tamamlandı.
BAKANLIK AÇIKLADI! Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir süre önce başlatılan İstanbul'un sembol yapı ve simgelerinden Kız Kulesi restorasyonuyla ilgili olarak sosyal medyada dolaşıma giren görüntü ve iddiaların asılsız olduğu ifade edildi.
KIZ KULESİ RESTORASYONU TAMAMLANIYOR
İstanbul'un önemli simgelerinden Kız Kulesi'ni, uluslararası restorasyon ilkeleri ve Bilim Kurulu eşliğinde restore ediyoruz. 2023 yılı ilk çeyreği itibarıyla tamamlandığında İstanbul'un güzellikleri Kız Kulesi panoramasından gözlemlenebilecek.
İBB Sözcüsü Murat Ongun; "Mülkiyeti İBB'de bulunan" ibaresi ile Kız Kulesi'nin mülkiyetinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçtiğini duyuran Demirören Haber Ajansı'na yanıt verdi. Hamoğlu Holding'in işlettiği Kız Kulesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı'na geçti.
DURUM: AÇIK ÜCRET 550 TL, TAŞIMA ÜCRETİ 50 TL'dir. Not 1: MÜZEKART GEÇERLİDİR.
Kız Kulesi'ne ÜCRETSİZ giriş yapacak olan MüzeKart sahipleri sadece 50 TL olan ulaşım ücretini ödeyecekler. MüzeKart'ı olmayan ziyaretçiler için bilet fiyatı aşağıdaki gibidir: Kız Kulesi Giriş Bileti: 550 TL. Kız Kulesi Ulaşım Ücreti: 50 TL.
Evliya Çelebi, Kız Kulesi'nin dört köşe 80 arşın (takriben 5.5 m.) yüksekliğinde bir kale ve çevresinin ise 200 adım olduğunu, içinde dizdarı, 100 muhafızı, cephaneliği ve topları ve kulenin iki tarafa nazır bir demir kapısının bulunduğunu yazmaktadır. Yazara göre kule, sahilden bir ok menzili kadar uzaklıktadır.
Kehanete göre; Kral'a çok sevdiği kızının 18 yaşına geldiğinde bir yılan tarafından sokularak öleceği söylenir. Kral bu kehanet üzerine, denizin ortasında bir kule yaptırır ve prensesi buraya yerleştirir. Ancak kuleye gönderilen üzüm sepetinden çıkan bir yılan, prensesinin ölümüne neden olur.
Kız Kulesi yıkıldı iddialarına yalanlama Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'nden geldi. Yapılan açıklamada restorasyon çalışmalarının sürdüğü 2023 yılında anıt eser olarak hizmet vereceği açıklandı.
Efsanelerin merkezi Kız Kulesi'nde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2021 yılında restorasyon çalışmaları başlatıldı. Çalışmalarda Kız Kulesi, depreme dayanıklı hala getirildi ve aslına uygun yapısına döndürüldü.
Kız Kulesi 11 Mayıs akşamı açılacak - 08.05.2023, Sputnik Türkiye.
KIZ KULESİ GİRİŞ ÜCRETİ 2023
Efes Antik Kenti giriş ücreti 550 TL olarak belirlendi. MüzeKart sahipleri Kültür ve Turizm Bakanlığı'na ve Milli Saraylar ve Çanakkale Alan Başkanlığına bağlı 350'den fazla müze ve ören yerini bir yıl boyunca sınırsız ziyaret edebilecek.
Fakat Eylül 2021'de kulenin depreme dayanıksızlığı gerekçesiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından kuleyi restore etme çalışmaları yeniden başladı. Betonarme kısımları sökülerek kulenin özgün malzemesi ahşap ile yeniden yapılacak.
Kız Kulesi, yaklaşık 3 yıl süren restorasyon çalışmaları sonrasında 11 Mayıs'ta ziyarete açıldı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, yapıya ulaşım ve ziyaretlerin 1 Haziran'a kadar ücretsiz olacağını duyurdu.
Yenilenmis yüzü ile kiz kulesi boğazin istanbulun simgesidir.Cafe,restaurantta icecek icebilir yemek yiyebilirsiniz.Salacsktan kayiklarla gidis ,dönüs yapabilursiniz.
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un 2022 yılının Nisan ayında tamamlamayı hedeflediklerini belirttiği Kız Kulesi'ndeki restorasyon çalışmalarının son hali havadan görüntülendi. Restorasyon çalışmalarının son sürat devam ettiği Kız Kulesi'nin yeni görünümüne 2022 yılı Nisan ayı içerisinde kavuşması bekleniyor.
Kulenin bugünkü temelleri ve alt katın önemli kısımları Fatih Sultan Mehmet zamanında yapılmıştır. Tarihi boyunca birçok kez harap olup tekrar restore edilen Kız Kulesi, 1998 yılında başlayan restorasyon çalışmalarının ardından 2000 yılında turizme açıldı.
Kız Kulesi için satıldı-kiralandı polemiği | soL haber. Kız Kulesi'ni 49 yıllığına kiralayan Hamoğlu Holding 'kullanım hakkını satışa çıkardı' haberlerini yalanladı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri