Kaynak belirtme, araştırmacının görüşlerinin doğruluğunu destekleyen başka kaynaklar olduğunu ve/veya karşıt görüşleri de göz önüne aldığını gösterir. Böylece yapılan çalışmanın güvenirliği artar, ayrıca bilginin doğruluğu ve tarafsızlığı açısından okuyucuya denetim olanağı sağlanmış olur.
Endüstride birçok alanda sökülemez bağlantı olarak uygulanan Kaynak Teknolojisi önemli bir konudur. Günümüzde her ne kadar sanayide tüm alanlarda olduğu gibi kaynak alanında da otomatik makine kullanımı her geçen gün daha da artsa da tamirat ve üretim aşamasında el yardımıyla kaynak yapma önemli bir alana sahiptir.
Kaynak göstermenin önemi
- Bilginin asıl sahibini belirtir. - Araştırmacının katkısını açıkça ortaya koyar. ➢ Çalışmanın güvenirliğini artırır. - Çalışmanın derinliği konusunda fikir verir. - Sunulan bilgiyi veya görüşü belgeler. - Denetim olanağı sağlar. ➢ Kullanılan kaynaklara erişim olanağı sağlar.
mevcut sınırlılıklar çerçevesinde eldeki kaynaklardan en yüksek faydanın elde edilmesini (maksimizasyon) elde edilmek istenen faydanın en az kaynak kullanımı ile sağlanmasını (minimizasyon) ifade eder.
Metin İçinde Kaynak Gösterme Örnekleri
İlk seçenek, yazarın soyadına ve araştır- manın yayın tarihine metin içerisinde yer verilmesidir (metin içinde kaynak gösterme); ikinci seçenek ise, metin içinde cümlenin tamamlanıp ardından ilgili bulguya ait kaynağın gösterilmesidir (parantez içinde kaynak göster- me).
İlgili 16 soru bulundu
Atıflar Neden Önemlidir? Akademik bir makalede atıf kullanan yazarlar, okurlarına yazdıkları materyalin daha önce bilimsel olarak kanıtlandığını garanti ederler. Temel olarak, atıf, okuyucuya çalışmanız hakkında ne kadar uygun bir araştırma yaptığınızı göstermenin bir yolu olup aslında çalışmanızın bir uzantısıdır.
Kaynakça bölümü yazılırken; yazarın ismi, eserin ismi, eserin yayın evinin ismi, basıldığı şehir ve son olarak da eserin basıldığı yıl yazılır. Not tutma işlemi yapılmadığı takdirde kafa karışıklığına neden olabilir. Not tutulurken, hangi bölümden neyin alındığına dair ayrıntıların belirtilmesi önemlidir.
Kaynak Verimliliğinin Önemi
Kaynak verimliliği; sınırlı ve tükenebilir olan kaynakların daha verimli kullanılması ile daha fazla ürün meydana getirmek demektir. Kaynakların daha verimli kullanılması hem maliyeti etkilemektedir hem de israfı önlemektedir. Bu da çevrenin daha az kirlenmesi demektir.
Bu nedenle ellerindeki sermaye, insan gücü, tesis ve teçhizat gibi kaynakların en etkin biçimde kullanılması için gerçekleştirilen süreçler Kaynak Yönetimi olarak adlandırılır.
Özellikle okulumuza elektrik, su, sabun, doğalgaz ve tuvalet kağıdı gibi kaynakların verimli kullanımı çok önemlidir. Okulumuzda kaynakları verimli şekilde kullanırsak o zaman okulumuz kullandığımız kaynaklar kadar para öder. Bu sayede hem okulumuzu korumuş oluruz hem de ülkemiz her açıdan tasarruf eder.
En yaygın olarak kullanılanlar MLA, APA ve Chicago Manual of Style yöntemleridir. Chicago'nun diğerlerinden farklı olarak iki tür yöntemi bulunmaktadır.
Kaynak (imalat); metal veya plastik mühendislik malzemelerinin kalıcı olarak birleştirilmesi için uygulanan imalat yöntemi. Kaynak (coğrafya); Coğrafya'da suyun yeryüzüne çıktığı yer (su kaynağı). Kaynak (ekonomi); Bir mal ve hizmet üretmek amacıyla ürünün yapısında doğrudan ya da dolaylı katılan üretim faktörleri.
İntihale düşmemek için özellikle alıntı yapmayı çok iyi bilmek gerekir. Başka kaynaktan alıntı yaptığınızda alınan yeri satır içi kaynak göstermek ve sonrasında kaynakçaya ilave etmeniz gerekir. İntihal nasıl düşürülür sorusuna verilecek bir diğer cevap; benzeyen yerleri özet çıkarıp ( summary ) yazmaktır.
Kaynakçaya, araştırma, analiz veya diğer nesir örneklerinde kullanılan bilgi, fikir veya argümanların kaynağını belirtmek için kaynakça, referans veya kaynakça denir. Özellikle akademik araştırmalarda birçok çalışma makalelere kaynak olarak gösterilebilir, alıntı yapılabilir veya alıntı yapılabilir.
Bilimsel kaynaklar, titizlikleri ve araştırma kaliteleri ile karakterize edilir ve genellikle orijinal araştırma veya analizlere dayanır.
Kaynak, iki veya daha fazla malzemenin birbiri ile ısı ve/veya basınç kullanarak kaynaştırıldığı (birleştirildiği) bir imalat yöntemidir, genellikle metal veya plastik malzemeler üzerinde kullanılır.
Günlük kullandığımız kaynaklar içerisinde elektrik ve su gibi kaynaklar bulunmaktadır. Ancak kaynaklar dünyamızda sınırsız değildir. Bu yüzden bizler kullandığımız kaynaklar için para öderiz. O yüzden kullanmış olduğumuz tüm kaynakları israf etmeden, doğru ve düzenli biçimde kullanmalıyız.
Kaynak yönetimi, bir projeye insanları, parayı ve teknolojiyi planlama ve tahsis etme uygulamasıdır. Özünde, en büyük örgütsel değeri elde etmek için kaynakları tahsis etme sürecidir. İyi kaynak yönetimi, doğru iş için, doğru zamanda, doğru kaynakların mevcut olmasını sağlar.
Kaynak Sağlaması
Şirketler kesimi doğrudan ve dolaylı olmak üzere başlıca iki şekilde finansal kaynak sağlama alternatifine sahiptir. Doğrudan finansman hisse senedi, tahvil, finansman bonosu vb. menkul kıymetlerin şirketler tarafından yatırımcılara arz edilmesi yoluyla sağlanır.
Kaynak verimliliği, Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) tarafından doğal kaynakların sürdürülebilir olarak üretilmesi, işlenmesi ve tüketilmesinin yanı sıra, ürünlerin üretimleri ve tüketimleri esnasında oluşan olumsuz çevresel etkilerin tüm yaşam döngüleri boyunca azaltılması olarak tanımlanmaktadır.
Enerji tasarrufu, sürdürülebilir bir geleceği inşa etmek için kritik bir öneme sahiptir. Bu tasarruf, doğal kaynakların sürdürülebilirliğini destekler, fosil yakıtlar gibi sınırlı kaynakların tükenmesini yavaşlatır.
Kaynak tüketim muhasebesi sistemi; faaliyet tabanlı maliyetleme ve Alman maliyet muhasebesi sisteminin bir birleşimidir. Kaynak tüketim muhasebesi (KTM) kapasite ve faaliyetlere odaklanan, kapasite ve süreç analizinin yapılmasını sağlayan bir sistemdir.
Kaynakçada isimler kaynakların ilk yazarlarının soyadına göre alfabetik sırada olmalıdır. Aynı ilk harfe sahip yazarların sıralaması da kendi içerisinde alfabetik olmalıdır. Aynı yazara ait birden fazla yayın kullanılacaksa bunlar yayın yılan göre geçmişten bugüne sıralanır.
Kaynaklar/Referanslar:
Tez önerisini hazırlarken kullandığınız kaynakları yazmanız beklenir. En az 15-20 kaynak olmalıdır.
Kaynakçalar oluşturulurken, önce yazar adı, sonra eserin adı, daha sonra eserin yayınlandığı yayınevi ya da kitabevi, en sonunda da eserin basıldığı şehir, son olarak da eserin basıldığı yıl yazılır. Bu bilgiler yazılırken, aralarına virgül (,) işareti konulur. Örnek: Orhan Pamuk, Kar, OP Basımevi, Antalya, 2010.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri