Yağınızda yanıklar oluşmamışsa, kaliteli bir tavada kızartma işlemi yaptıysanız, yağınızı bir kez daha kullanabilirsiniz. Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz.
Kızartma yağı en fazla 3 kez kullanılmalıdır. 3 kullanımdan sonra yağın içinde yoğunlaşma meydana gelir. Bu da sağlık açısından olumsuz sonuç verir. Özellikle kabak ve patlıcan gibi kararmalara neden olan sebzeleri kızartıyorsanız, yağın kullanımı 3'ü geçmemelidir.
Et kızartma yağı kaç defa kullanılır? Köfte, tavuk gibi gıdaların yağda baharat bırakma ihtimalini düşündüğünüzde bu tür yağları 1 defa kullandıktan sonra geri dönüşüme bırakmanız önerilir. Defalarca kullanılan kızartma yağının içinde yoğunlaşma oluşur ve bu durum da mide problemlerine neden olur.
En fazla 3 kez kullanılmalı
Kızartma önermiyoruz ama yapılacaksa bir kızartma yağı en fazla üç kere kullanılmalıdır. Kullanım sonrasında da yağın bir süzgeçle süzülmesine her hangi bir yağın içerisinde partikülün kalmamasını istiyoruz." dedi.
Kızartma işleminde kullanılan ekipmanlar iyice temizlenmeli ve kurutulmalıdır. Kötü kokmayan, acılaşmamış ve koyu renkli olmayan yağlar kullanım için uygun olarak kabul edilse de yağların en fazla 10 kızartma işleminden sonra tamamen yenilenmesi önerilmektedir [6].
İlgili 15 soru bulundu
Bir kızartma yağını en fazla 2 kere kullanabilirsiniz. Onu da belirttiğimiz şartlarda kullanmanızı öneririz.
Kızartma yaptıktan sonraki en önemli sorunlardan biri ise kalan kızartma yağıdır. Kızartma yaparken tavaya ya da kızartma yapılacak diğer kaplara dökülen yağ miktarı göz önünde bulundurulduğunda, bu yağı tek sefer kullanmak büyük bir israf olacaktır. Bu yağın tekrar kullanılmasında bir sakınca yoktur.
Atık yağı içine koyacağınız şişenin geri dönüştürülemez olması önemlidir. Çünkü şişe ya da kutudan yağın çıkarılması, geri dönüşüm sürecini zorlaştırır. Tava içerisinde kalan az miktardaki yağı dökemiyorsanız bir peçete yardımı ile silip çöpe atabilirsiniz.
Ayçiçek yağı, kapağı açılmadan 12 aya kadar muhafaza edilebilir. Ancak eğer kapağı açıldıysa 1-2 ay içerisinde tüketilmelidir. 1-2 ay içinde tüketilmeyen ayçiçek yağında, kanserojen maddeler açığa çıkabilir. Rutubetli ve nemli ortamlarda daha kısa sürede bozulabilir.
Ayçiçek yağı, mısır özü gibi yağlar ısıya diğer yağlar kadar dayanıklı değillerdir. Kızartma yaparken ısıya en dayanıklı yağlardan biri olan zeytinyağını kullanmanızı öneririz. Zeytinyağı hem daha az yağ çekmesini hem de lezzetinin çok daha hafif olmasını sağlayacaktır.
Trans yağ içeren besinler, kızartma yağıyla tepkimeye girdiğinde kanserojen maddesinin yoğunluğu artmaktadır. Bu da sağlık açısından oldukça zararlı. Aynı yağı devamlı kullanırsanız, yağın yapısında değişiklikler olduğunu görebilirsiniz. Aynı zamanda koku artışı da yaşanacaktır.
Kullanmış olduğunuz kızartma yağını muhakkak cam kavanozda saklamanız gerekir.
Yağ sertleştiğinde çöpe atabilirsiniz. İçinde sebze ve kağıt havlu artıkları olan bir çöp poşetini, yağ dökmek için kullanabilirsiniz. Soğuyan yağı doğrudan çöp poşetinin içerisine dökün ve poşetin ağzını sıkıca kapatın. Daha sonra çöp poşetini, çöp tenekesine atabilirsiniz.
Kanserojen madde yoğunluğuna sebep olan yağ, ne kadar çok kullanılırsa sağlığı da o kadar büyük bir şekilde tehdit etmektedir. Bu nedenle de kızartma yağını en fazla 3 ya da 4 kez kullanmalısınız. Aksi durumda katılaşma, yoğunlaşma meydana gelecek daha da tehlikeli bir hal alacaktır.
Kızartma için en sık kullanılan rafine yağlar arasında aspir ve soya fasulyesi yağı bulunur ve bunlardan ikincisi genellikle bitkisel yağ olarak etiketlenir. En güvenli seçimlerden biri ise yer fıstığı veya kanola yağıdır.
Yağdaki toksiklerin vücutta hücre ve DNA yapısına etki edebileceğinin altını çizen Yağmur, ''İkinci kez kullanılan kızartma yağının kimyasal yapısı bozulur ve toksikler kanserojen maddelerin oluşumu hızlanır. Aynı zamanda yemeğin tezzet ve rengini de bozar'' dedi.
Kızartma yağı, yemeklerin lezzetini ve kalitesini belirlediği gibi içerisinde kızartılan yemekler de yağın ömrünü ve kalitesini etkiler. Kızartma yaparken kızarttığınız yiyecek, kullandığınız yağın türü, yağın sıcaklığı, yağın kalitesi gibi pek çok unsur kızartma yağının ömrünü etkiliyor.
Kolay kolay bozulmayan sade yağ, dış ortamda muhafaza edilebilir. Buzdolabına koyulursa bozulmadan 1 yıl boyunca saklanabilir. En dikkat çekici özelliklerinden biri ise, yanma ısısının 250 °C'ye kadar çıkabilmesidir. Bu sayede serbest radikaller ortaya çıkmadan sağlıklı bir şekilde kızartma dahi yapılabilir.
Öncelikle almış olduğumuz bitkisel yağı ışıktan korumalı ve karanlık ortamlarda renkli ışığı süzebilen cam şişelerde minimum 18 ila 20 derece ortamda bulundurmanız gerekmektedir. Işığa ve ısıya maruz kalan bitkisel yağlar çabuk bozulma gösterecektir. Bu bozulmalar gözle görülür şekilde bir sonuç vermez.
Tavayı ısıtmadan yağ eklemek
Tavayı ısıtmadan yağ eklediğinizde pişireceğiniz ürünler direk suyunu bırakır. Bu yüzden et en iyi tadını kaybeder ve lezzetsiz bir yemeği yemek zorunda kalırsınız.
Kullanılmış yağlar lavaboya döküldüğü zaman dren sistemine sıvanıyor, kanalizasyon borusu içindeki atıkların yapışmasına ve zamanla borunun daralmasına neden oluyor. Kanalizasyona dökülen atık yağlar diğer atıkları tutuyor ve kanalizasyon sistemini kullanılmaz hâle getiriyor.
-Yanmış yağın yemeklerde kullanılması ve bu yağlarla yemek pişirmek sağlık açısından çok tehlikelidir. -Yağın polaritesinin 25'in üzerine çıkmaya başladığı durumlarda söz konusu yağ yavaş yavaş kanserojen madde üretmeye başlar. Bu durumdaki yağların kesinlikle kullanılmaması gerekmektedir.
İçindeki yumurtasıyla lezzeti ve kıvamı daha da mükemmelleşen yağda köftenin yapılışı oldukça kolay. Minik bir püf noktası: Yanına patates de kızartacaksanız aynı yağda önce patatesleri pişirmeniz daha iyi sonuç verecektir.
Isı ve ışığa maruz kalan bitkisel yağlar çok çabuk bozulur.
Üretim koşullarına göre ortalama olarak bitkisel yağların raf ömrü genel olarak 2 yıldır.
Bu kadar yüksek oranda yağ ile minimum miktarda su bir araya geldiğinde, bakteri üremesi için gerekli ortam oluşmuyor. Bir başka deyişle yağın durumu peynir ve yoğurttan farklı. Öte yandan açıkta bırakılan yağın tadı bir süre sonra acılaşıyor. Ancak bunun için en az bir hafta beklemek gerekiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri