Gerek camide gerekse kurbanda selfie olmaz. Haramdır diyemeyiz ama ölçüyü kaçırmamak gerekir. FOTOĞRAF bir görüntünün bulundurulmasıdır. Fotoğraf çekmek de mekân neresi olursa olsun haram değildir, günah değildir.
Dinimizde tapınılmak veya tazim gösterilmek amacıyla fotoğraf, resim ve heykel yapılması haramdır. İslam bilgin ve müctehidleri İslam ahlakına ve adabına aykırı olmayan, manzara, ağaç, taş ve hatıra resimleri gibi cansız şeylerin resimlerinin yapılmasını ve bu sanatla iştigal edilmesini caiz görmüşlerdir.
Diyanet'in aylık dergisinde, sosyal paylaşım sitelerine yüklenen fotoğraflar için “Kişinin mahremiyetini sanal ortamda ifşa etmesi, bunu başkalarıyla paylaşması dinen uygun değil.
Bu itibarla, duvarlarında canlılara âit boy resimleri bulunan odada kılınan namaz mekruh olur. Resimler kıble cihetinde ise mekruhluk şiddetlenir, yanda ise azalır, arkada ise daha da azalmış sayılır. Böyle resimler ya indirilmeli yahut üzeri örtülerek namaza durulmalıdır.
Suudi Arabistan, kutsal mekanlar Mescid-i Haram ve Mescid-i Nebevi'de fotoğraf ve video çekme yasağı getirdi.
İlgili 29 soru bulundu
Madde 12- Cami veya mescitleri ziyaret eden yerli veya yabancı ziyaretçiler, ancak cemaatle kılınan namaz saatleri dışında, cami veya mescit görevlilerinden birinin nezaretinde ve spot kullanmamak şartıyla film veya fotoğraf çekebilirler.
Kabe, Mekke
Hac görevini yerine getirenlere saygısızlık olduğu için Mekke'de selfie çekmek yasak. Manevi yönden büyük bir değeri olan ve sadece bir kez yapılan bir görev olduğu için sessiz ve sakin bir şekilde yerine getirilmesi gerekiyor. Bu ortamı sağlayabilmek adına da böyle bir yasak getirilmiş.
Buna göre dinimizin ilke ve amaçlarına ve genel ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla söz konusu resimlerin evlerde bulundurulmasında ve bu evlerde namaz kılınmasında bir sakınca yoktur. Ancak bu resimlerin namaz kılanın görüş alanına girecek konumda bulunması mekruh görülmüştür (Fetavay-ı Hindiyye, I, 107).
Fotoğraf çekmek de mekân neresi olursa olsun haram değildir, günah değildir.
çekinmek, birşeyden uzak durmaya çalışmak, cesaret edememek demektir. fotoğraf çekilmek ise bir eylemdir, doğru söylenişi bu şekildedir. kullanmayalım, kullananları kibarca uyaralım..
Sahabeden Hz. Ömer bu hadis çerçevesinde evleneceği hanıma bakmıştır ve bakılmasını tavsiye etmiştir. Evlenecek erkek eş adayının saçlarına eline tenine ayaklarına gerdanına ağzına dişlerine bakmak istese bu onun hakkıdır. Ama eş adayı da bunlardan uygun gördüğünü gösterme ya da göstermeme hakkına sahiptir.
Ha örtünmeden önce ha örtünmeden sonra tekrar açılınca fark etmez.) Günah aynı günahtır. Dolayısıyla, sanki daha büyük bir günah işlemiş olacak gibi bir korkuya kapılmanın gereği yoktur.
Bir kişiye açık açık “kansız”, “namussuz”,“salak”, “aptal”, “hayvan”, gibi sözler söylemenin hakaret suçunu oluşturacağı kuşkusuzdur. Hakaret fiilinin ihmal suretiyle işlenebileceği de kabul edilmektedir.
Fotoğraf çekmek, aynadaki görüntüyü sabitleştirmek gibi olup, caizdir; fakat insan veya hayvan resmi çizmek, bir zaruret olmadıkça caiz olmaz. Sual: Fotoğrafçılık mesleği caiz midir? El ile çizmediği için caizdir.
Değerli kardeşimiz, Zaruret olmadan boydan fotoğraf çekmek ve odaya asmak doğru değildir. Ancak boydan olmayan resimleri çekmek ve asmak caizdir. Ölülerin de bu türden olan resimlerini asmak caizdir.
“Aleyküm selam... Canlı resmi dahil hiçbir resim yapmak haram değildir. İslam'ın ilk dönemlerinde putperestlik yollarını tıkamak için yasaklama getirilmiştir. Devrimizde resim çekmek veya canlı varlıkların resmini yapmakta putperestliğe yol açmak gibi bir sakınca da yoktur.
Umre farz olmadığı için yanında mahremi olsa bile kocasının izni olmadan bir kadın umreye gidemez.
Diyanet, okulların ara tatilinde 0-24 ay bebekler dahil öğrenci, öğretmen ve velileri umreye götürmek için kredi kartına 3 taksitle tur düzenliyor. 0-2 yaş bebekler 8 bin 430 lira, 3-6 yaş umre ücreti 16 bin 368 liradan başlıyor. 25 öğrenci bulan öğretmene bedava...
İhramlı kimsenin bir gündüz veya bir gece süresince dikilmiş elbise veya iç çamaşırı giymesi durumunda dem yani küçükbaş hayvan kurban etmesi gerekir. Giyim süresi bir gündüz veya bir geceden az olursa sadaka-i fıtır verir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/488).
Bu sebeple çorapsız olarak namaz kılmakta bir beis yoktur. Ancak mescitlere çorapsız girmek sağlık, temizlik vb. nedenlerden ötürü örfte hoş karşılanmıyorsa, bundan kaçınmak uygun olur. Çorap giyenlerin de çorapları temiz olmalıdır.
Cevap: Karanlıkta namaz kılmak mekruh kabul edilir ama bu secdeyi göremeyecek kadar karanlık için geçerlidir. Özellikle de camii dışı, ev dışı için bu durum söz konusu. Mesela kırda namaz kılıyorsun. Önünde yılan, akrep, böcek olabilir.
Nişan düğün fotoğrafı çekmenin, ticari olarak böyle bir iş yapmanın hükmü nedir? Cevap 1: Tesettüre riayet etmeyen çiftlerin ve davetlilerin fotoğraflarını çekerek daha geniş çerçevede insanların görmelerine sebep olmak caiz değildir.
Kişinin evi gibi özel alan kimliğine sahip mekanlarda fotoğraf veya video çekmek elbette yasak ve suç teşkil edebilir. Fakat sokak gibi kamusal alan kimliğine sahip mekanlarda çekim yapmak izne tâbi değil. Sokağın yanı sıra bu mekan örneğin bir plaj veya bar da olabilir.
Mekke'de Beytullah'ta, Medine'de dahi insanlar, ibadetle meşgul olmak yerine telefonla vakit geçiriyor." dedi. KABE'DE FOTOĞRAF VE GÖRÜNTÜ ÇEKİMİ ARTIK YASAK!
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri