Türkiye Afet Müdahale Planı'na göre Kızılay'ın ana sorumluluğu barınma değil. Afetlerden etkilenenlere çadır sağlamak artık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı'nın (AFAD) görevi. 1999 depreminin ardından çadır kent kurup yöneten Kızılay, afetlerde sadece gıda ihtiyacını gidermekten sorumlu.
Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde art arda meydana gelen ve 10 ili etkileyen büyük depremin ardından Kızılay'ın bölgeye sevk ettiği çadırlar, kurulmaya başlandı. Uzman ekiplerini bölgelere intikal ettiren Kızılay, barınmadan beslenmeye pek çok alanda hizmetlerine devam ediyor.
Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ilde büyük yıkıma neden olurken, depremzedelere destekte yetersiz kalan Kızılay'ın deprem sonrasında parayla çadır sattığı ortaya çıktı.
Kızılay'ın iştirakinde olan Kızılay Çadır ve Tekstil A.Ş ile de görüşme gerçekleştirdilerini duyuran Ahbap Derneği yetkilleri ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendikleri çadırların sözleşmesini yaparak ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdiklerini açıkladı.
Toplam 54 bin çadırı AFAD'a verdiler. Ancak üretim tesisinden de AHBAP'a 46 milyon TL çadır satışı gerçekleştirildi. Vakıf ve dernek görünümündeki tüm kuruluşlara da elindeki stoğu kullandırmış.
İlgili 38 soru bulundu
Aksini iddia eden ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetlidir. Sanatçı Mahsun Kırmızıgül, AHBAP'ın Kızılay'dan satın aldığı çadırların bir kısmını kendisine gönderdiğini açıkladı. Kırmızıgül'ün Twitter hesabından paylaştığı mesajlar şöyle: Ahbap, Erzincan'dan çıkan 8 Tır çadırı bana gönderdi.
Okan Yücel. Kahramanmaraş merkezli depremlerin 3'üncü gününde Kızılay'ın, Haluk Levent'in kurucusu olduğu AHBAP'a çadır sattığı ortaya çıktı. Gazeteci Murat Ağırel'in ortaya çıkardığı olay uluslararası alanda da soruşturmaya yol açabilir.
Bu kapsamda, Kızılay yöneticileri, Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesince yargılanmalıdır. Deprem sonrasında parayla çadır satışı ve neden olduğu zararlar birlikte değerlendirildiğinde Kızılay'ın bu eylemi, Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesinde düzenlenen 'Görevi kötüye kullanma' suçunun tipik örneğini oluşturmaktadır.
Kızılay, 1868 yılından bu güne afetlerden etkilenen insanlara yardım etmeyi görev edinmiş, bu yardımlarını barınma alanında da yapabilmek için 1954 yılında çadır dikim atölyesini kurmuştur.
Bakanlığımıza bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen illerde, 300 bin 809 çadırın kurulumunu tamamladı.
Kızılay Çadır & Tekstil, bir Kızılay Yatırım iştirakidir. Çadır ve tekstil faaliyetlerinden elde edilen gelirlerin tamamı Kızılay'a aktarılır ve insani yardım faaliyetlerinde kullanılır. Kızılay Çadır & Tekstil ürün kataloğuna aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.
Meclis Deprem Araştırma Komisyonuna sunum yapan Kızılay Başkanı Kınık, Ahbap'a yapılan çadır satışından haberi olmadığını söyledi. Uluslararası Göç Kurumu için üretilen çadırların deprem olunca Ahbap için iktisadi kuruluş satışı yapıldığını aktaran Kınık, "Bana sorsalar bunu yapmazdım." ifadelerini kullandı.
Kızılay Çadır&Tekstil, bir Kızılay Yatırım iştirakidir. Elde edilen gelirlerin tamamı Kızılay'a aktarılarak insani yardım faaliyetlerinde kullanılmaktadır. Kızılay Çadır & Tekstil Neler Yapar? Başta afet çadırı olmak üzere, tekstil barınma sistemleri tasarlar ve üretir.
Ebeveyn alanı ve çocuk alanı olmak üzere iki bölmeden oluşan çadırların girişinde, mutfak olarak kullanılan ve soba kurmaya da uygun bir alan yer alıyor. Kızılay, Ankara ve Erzincan'da bulunun fabrikalarında yaklaşık 550 çalışanıyla her gün 500 çadır üreterek afet bölgesinde AFAD kullanımına sevk ediyor.
Afet Uzmanı Kubilay Kaptan'a göre AFAD'ın deprem sonrası yaşadığı sıkıntının temelinde kurumun özerkliğini olmaması ve örgütlenme becerisindeki sorunlar yatıyor. Kızılay'ın afetlerde yetkisinin beslenme ile sınırlanması da bir başka sorun.
Ahbap ve Kızılay'ın iş birliği ahlakidir, akılcıdır, yasaldır. Aksini iddia eden ise ya meseleyi anlamamış ya da kötü niyetlidir. Şimdiye kadar afet bölgesinde AFAD 337.727 çadır kurmuş ve ilave 100.000 çadırı da kurmaya devam etmektedir.
Kızılay, tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi, kâr amacı gütmeyen, yardım ve hizmetleri karşılıksız olan ve kamu yararına çalışan bir gönüllü sosyal hizmet kuruluşudur.
Buna göre; Kızılay, depremin üçüncü gününde AHBAP'a 46 milyon TL'lik çadır satışı yaptı. AHBAB tarafından bu sabah saatlerinde yapılan açıklama da Cumhuriyet'in gündeme bomba gibi düşen haberini doğruladı.
BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre; Kızılay'ın maden suyunda insan sağlığını etkileyecek şekilde yüksek miktarda arsenik (ağır metaller) tespit edildiği ortaya çıktı. Habere göre Kızılay, Afyon'daki fabrikasında ürettiği maden suyunu 2019'da Migros Market'e sattı.
Ellerinde 2050 adet olduğunu öğrendiğimiz çadırların sözleşmesini hemen yaptık ve ertesi sabah 2050 tane çadırı deprem bölgesine gönderdik. AHBAP'ın iddiaları doğrulamasının ardından Kızılay Başkanı Kerem Kınık, Twitter hesabından konuyla ilgili açıklama yaptı.
Kemal Demir (1921, Sürmene, Trabzon - 4 Ocak 2010), Türk siyasetçidir.
Kızılay Çadır & Tekstil; çadır, Ankara, Malatya ve Erzincan'da bulunan çadır üretim işletmeleri ile kişisel koruyucu ekipman ve tekstil alanında ihtiyaç duyulan ürünleri en üst kalite standartlarında ve yenilikçi bir bakış açısıyla üreterek, en hızlı şekilde çözümler sunar.
Kızılay Yatırım bir kamu kuruluşu mudur? Yahut dernek midir? Kızılay Yatırım dernek ya da kamu kuruluşu değildir; sahibi %100 Kızılay olan özel bir şirkettir.
Kızılay, Ahbap'a konserve de satmış. Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından, ilk günlerde bölgeye çadır göndermemesiyle eleştirilerin hedefinde olan Kızılay'ın, deposundaki çadırları depremin üçüncü günü Ahbap Derneği'ne 46 milyon liraya sattığı ortaya çıkmıştı.
Siz de ihtiyaç sahiplerine yardım eli uzatmak için, Türk Kızılay'ın afet vb. durumlarda barınma ihtiyacına karşı yürüttüğü faaliyetlere destek olabilirsiniz. Aynı zamanda ÇADIR yazıp 2868'e göndererek 20₺ katkıda bulunabilirsiniz. Türk Kızılay olarak, destekleriniz için tüm ihtiyaç sahipleri adına teşekkür ederiz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri