Kızılelma'nın ilk varyantı, Ukrayna menşeili AI-25 motorla havalanacak ve subsonik hıza sahip olacak şekilde, Ivchenko OKB tarafından geliştirildi. Baykar Teknoloji'nin verilerine göre Kızılelma 0,6 mach maksimum hızda olacak. İkinci Kızılelma varyantında da yine Ukrayna yapımı AI-322 motorları kullanılacak.
KIZILELMA'da Ukrayna Menşeili AI-25TLT ve AI-322F turbofan motorların kullanılması planlanıyor. Farklı gereksinimlere yönelik 1 adet AI-25TLT, AI-322F veya 2 adet AI-322F olmak üzere 3 farklı motor opsiyonu bulunacak. KIZILELMA için Motor tedarikine ilişkin geçtiğimiz dönemde Ukrayna ile sözleşme imzalanmıştı.
Adına şarkılar bestelenen, TV programları yapılan Bayraktar'lar için en önemli işbirliği ise Ukraynalı sanayi devi Motor Sich ile yapılıyor. Rusya'nın işgal ettiği Ukrayna'nın en önemli sanayi merkezlerinden biri olan Zaporojiya Oblastı'nda üretilen Motor Sich, Türkiye'de ilk temsilciliğini Ankara'da açtı.
Baykar Bayraktar Kızılelma, Türkiye merkezli insansız hava aracı üreticisi Baykar Teknoloji tarafından tasarım ve geliştirme çalışmaları devam eden, turbofan motorlu, gizlilik ve Havadan havaya füze atabilme kabiliyetine sahip insansız savaş uçağıdır.
Bu kapsamda Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilme çalışmaları devam eden muharip insansız uçak sistemi Bayraktar KIZILELMA (MİUS), geleceğin muharebe konseptine yön verecek.
İlgili 37 soru bulundu
Askeri ve sivil çift şaftlı orta baypas turbofan motor ailesinde yer alan Al-25, Sovyetler Birliği sınırlarında kısa mesafeli uçaklarda kullanılan ilk baypas motoruydu. Ukrayna merkezli uçak motoru üreticisi “Motor Sich” bu motorları üretmeye devam ediyor.
Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar da paylaştığı tweette, "Kritik bir eşiği daha aştık! Yüzde 100 #Baykar öz sermayesiyle milli ve özgün olarak geliştirdiğimiz Bayraktar #KIZILELMA İnsansız Savaş Uçağı, havacılık tarihimiz için dönüm noktası olacak...
Şu anda Türkiye, özel sektörün ve teknoloji transferlerinin de büyük katkıları ile birlikte hem pistonlu hem jet motor üretimi yapabiliyor. Burada özellikle TUSAŞ'ın çatısı altındaki TEI (TUSAŞ Motor Sanayii) ön plana çıkıyor.
Sistem, Bayraktar TB2 S/İHA Platformu, Yer Kontrol İstasyonu, Yer Veri Terminali, Uzak Görüntü Terminali, İleri Üs ve Jeneratör ile Römork modüllerinden oluşur. Baykar'ın teknolojik kabiliyet ve yetenekleri sayesinde tüm sistem yerli ve milli olarak üretilmektedir.
Mahmut Faruk Akşit, Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tarafından yürütülen ve Türkiye'nin en önemli teknoloji geliştirme projesi olan Milli Muharip Uçak'ın (MMU) yerli motoruna giden yolda, geliştirdikleri TEI-TF6000 ve TEI-TF10000 motorlarının birer basamak olacağını bildirdi.
Motor Sich'i Çinliler almak istemişti
Bir dönem Ukraynalı havacılık motorları imalatçısı Motor Sich'i Çin satın almak istemiş ancak bu girişim ABD tarafından büyük tepki ile karşılanmıştı. Uzun süren pazarlıkların ardından Ukrayna mahkemeleri aldığı karar ile Çinlilere satışı engellemişti.
Gelişim. Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından 2007'de rekabet usulü dâhilinde (herhangi bir Ar-Ge desteği olmaksızın) "Taktik İnsansız Hava Aracı Sistemi Geliştirme Programı" başlatıldı. Bu program dahilinde Özdemir Bayraktar tarafından "Çaldıran" (Bayraktar TB1) tasarlandı.
Bu nedenle şu anda geliştirilen her projede yerli motor olmayışının sebebi, hem zaman (TSK'nın acil ihtiyaçları) hem de maliyet açısından (Türkiye'nin ekonomik durumu) karşılanamıyor oluşu diyebiliriz.
Bunlardan biri de Türkiye'nin ilk yerli turbofan motoru (jet motoru) üretimi yapan TEI oldu. MMU KAAN ve kullanılacak motor konusunda büyük önem taşıyor. İşte Türkiye'nin yerli ve milli turbofan jet motoru ve detayları haberimizde…
TEI GENEL MÜDÜRÜ AKŞİT: "ANKA-3 VE KIZILELMA'NIN YERLİ MOTORU 5-6 AY İÇERİSİNDE ÇALIŞTIRILACAK" - YouTube.
Bu sayede ANKA-3, düşman radarlarına görünmeden 'deep strike' diye telafuz edilen düşman topraklarının derinliklerinde muharip görevler icra edebilecek. Ukrayna üretimi bir adet turbofan motor ile teçhiz edilen ANKA-3, azami 425 kts hıza çıkabilecek.
Baykar Bayraktar TB3, Türkiye merkezli Baykar Savunma tarafından geliştirilen katlanır kanatlı ve kısa mesafede iniş-kalkış özelliğine sahip bir silahlı insansız hava aracı (SİHA)'dır. TCG Anadolu Amfibi Çıkarma gemisi üzerinde konuşlanacak uçak eksikliği üzerine geliştirilmeye başlanmıştır.
TB-3'ün tasarımında en dikkat çeken özellik ise aracın katlanabilir kanatları. Geçen yılın aralık ayında ilk uçuşunu gerçekleştiren Kızılelma da insansız hava aracı olarak Türkiye'nin yerli 5. nesil uçağına eşlik etmek üzere tasarlandı. Kızılelma, Türkiye'nin en gelişmiş SİHA'sı olma özelliğine sahip.
Ukrayna'ya çok sayıda Bayraktar TB2 SİHA ihraç eden Baykar tarafından geliştirilen insansız savaş uçağında, Ukrayna menşeli Ivchenko Progress ve Motor Sich'in birlikte ürettiği AI-322F motoru kullanılacak.
Türk Havacılık ve Uzay Sanayi (TUSAŞ) tarafından tasarlanan ATAK-2 göklerle buluştu. Helikopterde Ukrayna motoru kullanıldı. Savaş altında motor nasıl geliyor? Bu konuda motorun ülkemizde de üretilmesi söz konusu.
TUSAŞ Motor Sanayii AŞ. (TEI) standından sergilenen Türkiye'nin en güçlü milli havacılık motor ailesi TEI-TF6000/TEI-TF10000'in üretilen ilk dönen parçaları da bahsettiğimiz kritik detaylardan biriydi.
F-16 uçağında General Electric (Blok 30 40 50 60) ve Pratt & Whitney (Blok 1 5 10 15 20 25 32 42 52) firmalarının ürettiği turbofanlı tek motor mevcuttur.
Akıllı filo otonomisi ile görev yapabilecek
Bayraktar KIZILELMA, hava-yer görevleriyle beraber yapay zeka kabiliyetiyle hava-hava muharebesi icra edecek. Bayraktar KIZILELMA, insansız savaş uçağı düşük radar kesiti sayesinde sahip olacağı düşük görünürlük ile Türkiye için güç çarpanı olacak.
Baykar tarafından milli ve özgün olarak geliştirilen Türkiye'nin ilk insansız savaş uçağı Bayraktar KIZILELMA, 2023'ün sonuna doğru seri üretime geçecek. Taksi ve Koşu Testi'ni başarıyla tamamlayan KIZILELMA, savunma sanayiinde Türkiye'nin gücüne güç katacak.
Almanya Eurofighter'ı diğer üç ülkeyle birlikte bir konsorsiyum içinde üretiyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri