Kızlık Zarı (Hymen) Nedir? Kızlık zarı (hymen) vajina girişinin 1-2 cm derininde yerleşen, 1-3 mm kalınlığında, 2-3 cm çapında halkasal bir doku kıvrımıdır. Ortasında 10-15 mm çaplı bir delik vardır.
Kızlık zarı iç yüzeyi mukoza dediğimiz ağız içi yapısına benzeyen bir yapıdadır ve vajinanın girişinden yaklaşık 1- 1,5 cm içerdedir. Aslında vajinanın gelişimi sırasında oluşmuş bir deri kıvrımıdır.
Kızlık zarı yuvarlak ortası boş bir yapıdır bu yapı vajinanın giriş kısmındadır. Vajinanın giriş kısmı ise cinsel organın yağ miktarına ve büyüklüğüne göre değişmekle birlikte dış kısmından yaklaşık 2-3 cm içeridedir.
Vajina içine (kızlık zarına) 2 cm üzeri parmak, penis ya da yabancı bir cisim sokulması kızlık zarını büyük ihtimalle bozar. 1 cm altındaki vajinal penetrasyonlar da olasılık azalır. Ancak hiçbir zaman bu konuda kesin bir yorumda bulunmak doğru değildir. Kızlık zarı kanaması önemli bir bozulma belirtisidir.
Vajina içine (kızlık zarına) 2 cm üzeri parmak, penis ya da yabancı bir cisim sokulması kızlık zarını büyük ihtimalle bozar. Ancak hiçbir zaman bu konuda kesin bir yorumda bulunmak doğru değildir.
İlgili 32 soru bulundu
Genellikle halka şeklinde ve ortası deliktir. Kızlık zarı bozulduktan sonra genellikle genital bölgede sızlama, yanma, batma tarzı ağrılar olmaktadır.
Kızlık zarının bozulup bozulmadığına dair birtakım belirtiler mevcuttur. Kızlık zarı; penis, dilatör ve parmak girmesi sonucu bozulabilen mastürbasyon gibi küçük darbelerle bozulmayan bir yapıdır ve bozulduğunda yani delindiğinde kanama meydana gelmektedir.
Kızlık zarı, vajina dokusu ile aynı yapıda olduğundan elle dokunulsa bile hissedilmez.
Kızlık zarı açıklığı hiçbir şekilde sonradan kendiliğinden kapanmaz. İlişkiye giren kızlarda ise genellikle yırtılır ve deforme olur. Uzun süre ilişkiye girilmemesi kızlık zarının tekrar eski haline dönmesini ya da kapanmasını sağlamaz.
Kızlık zarı bozulması ancak bir jinekolog tarafından muayene edilerek anlaşılabilir. Bunun dışında kadının kendisinin zarı görebilmesi veya dışarıdan birinin bakarak anlaması mümkün değildir. Cinsel ilişki sonrası kanama ve ağrı olup olması kızlık zarının bozulması konusunda bilgi vermemektedir.
Kızlık zarı diğer adıyla bekaret zarı tam olarak vajina girişinin 0.5-1 cm iç kısmında yer alan, farklı yapı ve şekilde olabilen bir dokudur. Kızlık zarı dışarıdan bakılınca görülmez, ancak iç dudakları yanlara çekerek bir kız kendi kızlık zarını ayna yardımı ile görebilir.
Kızlık zarı doğuştan olan bir yapıdır. Gebeliğin ilk haftalarında oluşmaya başlar.Normal görünümüne ulaşması ergenliğe kadar sürer. Kızlık zarı deliği doğum dönemi civarında oluşur. Bazen kızlık zarı oluşmasına rağmen delik gelişmez.
Ara kanama olması durumunda gebelik olasılığı mümkün olur. Adet dönemi içinde olmayan kişilerde yumurtlama olmaz. Kızlık zarı bozulmadığında sürtünme ile düşük olasılıkla olsa da gebelik ortaya çıkabilir. Ancak adet döneminin içinde olan bir kişide yumurtlama olmadığı için hamilelik riski yoktur.
Kızlık zarı genellikle ilk cinsel ilişki yoluyla bozulur. Masturbasyon sırasında cismin yada parmağın fazla içeri girmesi sonucunda bozulur. Sivri bir nesnenin vajinadan içeri girmesi, gençlik / çocukluk çağında bilinçsiz bir şekilde vajinasına içine bişiler sokulması kızlık zarına zarar verebilir veya bozabilir.
Kızlık zarı yırtılması, patlaması olursa..
Kızlık zarı yırtılması, bekaret kaybı durumunda 'diktirme ameliyatları' ile bekaret yenilenebilir. Kızlık zarı dikimi ameliyatları uzun süreli (kalıcı) ve kısa süreli (geçici) olarak yapılmaktadır. Uygun şekilde yapıldığında başarı şansı çok yüksektir.
Kızlık zarı yuvarlak halka şeklinde olup ortasında yine halka şeklinde bir delik bulunur. Ortadaki delik çok büyükse, penisin geçişine rağmen bütünlüğünü koruyabilir, kanamayabilir. Bu durumda "himen duhule müsait" denir. Halk arasında ise "esnek zar" tabiri kullanılır.
Erkekler kızlık zarının bozulduğunu hisseder mi? Yukarıda bahsedildiği üzere, kızlık zarının bozulması terimi tamamen yanlış olarak anlam yüklenmiş bir terimdir. Dolayısıyla zaten ilk cinsel ilişkide çoğu kadında kızlık zarında hiçbir değişiklik olmaz. Ne kadın, ne de partneri erkek herhangi bir değişiklik hissedemez.
Bazı insanlar kızlık zarı bozulduğunda ağrı veya hafif kanama yaşarlar. Ancak çoğu kadın hiçbir şey hissetmez. Esnek bir doku parçası olduğundan, günlük aktivitelerden veya tampon kullanmaktan zamanla gerilir ve incelir. Kızlık zarınız bozulduğunda bir kanama yaşarsınız.
İlişki sonrası oluşan zedelenmeler çentik olarak isimlendirilir. Bunlar tarif edilirken saat kadranı yönünde isim verilir.Örnek vericek olursak saat 3 ve 5 hizasında kaideye varan çentik(deflore alan) izlenmiştir gibi bir bilgilendirme yapılır. Halk arasında yırtılma denilen yerler saat kadranıylan tarif edilir.
Kızlık zarında kanamanın olup olmaması, kızlık zarının bozulup bozulmadığı hakkında kesin bir bilgi vermez. Bakirelik veya bekaret, kızlık zarı muayenesiyle anlaşılabilir. Bakirelik muayenesi, kızlık zarı muayenesiyle aynı şekilde yapılır. Kızlık zarı dışarıdan bakıldığında görünmeyen bir yapıdır.
Kızlık zarının ilişki ile yırtılması genellikle ağrıya ve acıya neden olmaz. Ancak kızlık zarı aşırı kalınsa veya septalı yapıdaysa ağrı ve aşırı kanama olabilmektedir. Eğer kendini hasta aşırı sıkarsa genellikle bu korkudan olmakta bu durumda da hasta şiddetli ağrı ve acı hissetmektedir.
Esnek kızlık zarı olan birinin ilişkiye girdiği muayene ile anlaşılmaz.
Eğer kızlık zarı kanaması olursa genellikle pembemsi birkaç damla şeklinde olur. Nadiren daha fazla kırmızı kanama görülebilir. Bir yerimiz kesilince olan kanamadan farkı yoktur.
İlk gece cinsel ilişkide vajina zorlanabilir ve tahriş olabilir. Çok yüksek oranda bir zorlama olursa vajina yırtılabilir veya tahrip olabilir. Bu tarz bir durum yaşanırsa 2-7 gün cinsel ilişkiye girilmemeli ve tahribatın geçmesi beklenmelidir.
Yeterli ön sevişme ile vajinada sağlanan sulanma yeterli ise, eşlerin doğru zaman ve doğru yerde ise (kapıda kanlı çarşafı görmeyi bekleyenler yada kalabalık yaşayan aileler) ilk gece cinsel ilişkide hiçbir ağrı, acı olmaz. Kanama kızlık zarının yapısına göre hiç olmayabilir veya olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri