4 Eylül 1987'de Muğla Köyceğiz'de doğdu.
İlçe merkezi ve köylerini Kürtler oluşturur. Halk genellikle Şafii mezhebine mensuptur..
İlçenin en eski adı Dunaysır'dır. Daha sonra Koçhisar adını almıştır. Artukoğulları Döneminde gelişme gösteren kasaba bu dönemde Diyarbakır-Musul ve Urfa-Musul yolu üzerinde önemli bir ticaret merkeziydi.. 1931'de Kızıltepe adıyla ilçe merkezi olmuştur.
Tarihçe. Mahallenin adı 1925'te Geremia olarak kabul edilmiş, daha sonra Demira (Dêmîra) ismi ile değiştirilmiştir. Mahallenin Kürtçe ismi Demira'dır.
Kızıltepe İlçesi Mardin İlinin güneybatısında yer alır. Doğusunda Mardin ve Nusaybin batısında Derik ve Ceylanpınar İlçeleri kuzeyinde Mazıdağı ilçesi ile güneyinde Suriye Arap CumhuriyetiDevleti sınırları ile çevrili olup, Kızıltepe Suriye sınırı 52 km' dir. Kızıltepe Mardin il merkezine 27 km mesafededir.
İlgili 30 soru bulundu
Kızıltepe Ovasında yetiştirilen Coğrfi İşaret Tescilli buğday cinsi durum buğdaydır. Durum buğdayı; Türkiye'de ve dünya genelinde makarnanın hammaddesi olarak üretilen değerli bir buğday türüdür.
Mardin bölgesinde 40 aşiretin yaşadığı ortaya çıktı. günümüze taşınan bölge tarihi ile oluşturuldu. halen yaşadığı belirtildi. günümüze taşınan bölge tarihi ile oluşturuldu.
Mardin (Kürtçe: Mêrdîn), Türkiye'nin Mardin ilinin merkezi olan şehirdir.
Osmanlı döneminde Nahiye olan ilçemiz, Cumhuriyetin ilanından sonra 1929 yılında Koçhisar ismi ile Mardin İline bağlı ilçe statüsüne kavuşmuştur. 1931 tarihinde ise Koçhisar olan ilçenin adı ''Kızıltepe' olarak değiştirilmiştir. İlçedeki tarihsel yapıların tümü Artuklular döneminden kalmadır.
Toponimi. İsminin Şehr-i Nuh'tan geldiği söylenir. Şırnak'ın Kürtçe'de karşılığı Şirnex'dir.
Kızıltepe ilçemiz nüfus itibarıyla 44 İlden ve 49 devletten büyüktür. Bu devletlerin isimleri aşağıdadır. İl merkezine uzaklık mesafesine gelince, Mardin Cumhuriyet Meydanı ve Kızıltepe Cumhuriyet meydanı baz alındığı taktirde mesafenin 30 kilometreden daha fazla olduğu görülecektir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi Sonuçlarına göre Nüfusu 267 bin 151 kişiyi bulan Kızıltepe ilçesi bu şekli ile TÜİK verilerine göre 15 ilin toplam nüfusundan, (köy ve ilçe nüfusları da dahil) ile 44 ilin nüfusunu geçmiş oldu.
İlimizle 151. 6 km lik sınırı bulunan Suriye'deki savaş koşulları ve çatışmalardan kaynaklı geçici koruma, acil ve insani amaçlı giriş taleplerinin devam ettiği ilimizde Suriye ile yoğun akrabalık ve ticaret ilişkileri bulunmaktadır.
Mardin'in Kızıltepe merkezli Kikanların kolu Suriye'ye kadar uzanıyor. Kökleri Ehli-i Beyt'e kadar giden aşiretin ağalık beratını Sultan Reşat vermiş. Kikan aşireti 1 milyon 400 bin dönümlük araziyi ekip biçiyor. Türkiye'deki en büyük aşiretlerden birisi yaklaşık 200 bin nüfusa sahip Kikan aşireti.
Mezopotamya'nın ve özellikle Mardin'in en eski yerleşimcileri, yazılı anıtlardan, yazılı gelenekten, Sümerlerden başka, Akadlar veya Akadlardan önce M.Ö. 3. binyılın sonlarına doğru Kuzey Mezopotamya'da görülen ve Hurilerin ataları veya yakın akrabaları olan Subarulardır.
Kitapta yer alan bilgilere göre Mardin bölgesinde aralarında Barava, Surguçi, Dereveri, Kose, Tat, Erbani, Kika, Xelecan, Daqori, Qelendara, Omeriya, Mahalmi, Eliki, Dasika, Dermemka, Hesar, Kercaz, Memika, Hesena, Dorika, Ernas (Arnas), Memika gibi 40 aşiret yaşıyor.
260 nüfusu ile Mardin'in en kalabalık ilçesi Kızıltepe; Artuklu, Mazıdağı ve Derik ilçeleri ile komşudur. Şanlıurfa il sınırında ve Suriye sınırında bulunmaktadır. Şehir merkezine 25 km uzaklıktaki Kızıltepe; Artuklular döneminde önemli bir ticaret merkezi olarak gelişmiştir.
Mardin,nin en güzel ilçesi Midyat - YouTube.
Mardin'in meşhur yemekleri denildiğinde akla gelen ilk lezzet kaburga dolması oluyor. Oğlak ya da kuzunun sağ kaburgası ile hazırlanan ve saatler boyunca pişen kaburga dolması, Coğrafi İşaret Tescilli bir lezzet olması sebebiyle de dikkat çekiyor.
Türkiye'deki en farklılaşmış nüfusa sahip illerinden biridir. İlde Kürtler, Hristiyan Süryaniler, Sünni Araplar, Türkler, Yezidiler ve Ermeniler yaşamaktadır. Zaman içinde Süryani ve Yezidi nüfusu göçler sebebiyle azalmıştır. Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta Mardin ve Midyat bölgesinde az sayıda Süryani yaşamaktadır.
Telkarisi, kahvesi, sabun çeşitleri, bakır eşyaları ile Mardin seyahatinizi hatırlatacak harika hediye seçenekleri bulabilirsiniz. Tarih boyunca Süryaniler için önemli bir merkez olan Mardin'de; Süryani kahvesi, Süryani çöreği, Süryani şarabı, Süryani çayı ve daha pek çok Süryani ürünü hediye olarak alınabilir.
Şehrin adı Süryanice kaleler kenti demek olan "Marde" den gelir. Romalıların Süryanilerden alarak 'Maride' dedikleri şehire, Araplar 'Maridin' dediler. Plinus'a göre , Nusaybin civarında yaşayan Mardanî adlı Arap kabilesinden almıştı Maridin adını.
Türkiye'nin farklı şehirlerinde Hasenen aşireti mensupları tarafından kurulan 12 dernek, Mardin'de bir otelde alınan ortak bir kararla Hasenen Aşireti Federasyon bünyesinde toplandı. Federasyon Başkanlığına İş İnsanı Turizmci Şeyhmus Altundağ getirildi.
Günümüz Türkiye'sinde aşiretler genellikle ülkenin Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde varlıklarını sürdürmektedir. Fakat göçler nedeniyle bu aşiret bireyleri başta büyük şehirler olmak üzere ülkenin genelinde ikamet etmektedirler.
Sadece Şanlıurfa'da Bucak aşireti dahil 77 ayrı aşiret var. Ceylanpınar'daki Nasran (30 bin), Van'daki Küresin (26 bin), Şanlıurfa merkezdeki Şeddat (24 bin), Harran'daki Cumalı (23 bin) ve Cizre'deki Tayyan Kerevan (23 bin) aşiretleri en çok nüfusa sahip.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri