Yüzüklerin içine yazı yazılması da yine Antik Roma'ya dayanıyor. Gelinler eşlerin verdiği yüzüklerin içine 'Sen benim içinsin', 'Seni seviyorum' gibi yazılar yazdırırdı. Bu gelenek bugün bile devam ediyor biliyorsunuz.
Evlilikteki sadakati ve görünmez bağı simgeleyen alyansların daha anlamlı olmasını istediğinizde bu tarz kişiselleştirmeler yaptırabilirsiniz. Çiftler genellikle eşlerinin adını, baş harfini ya da her ikisinin adını yüzüğün iç kısmına yazdırmayı ya da evlilik tarihlerini yazdırmayı tercih edebiliyor.
Genellikle iç tarafa karşı tarafın ismi yazılır alyanslarda fakat tektaş yüzüklerde durum biraz daha farklıdır çünkü tektaşı sadece kadın kullanır. Yine de erkek eşin ismi, evlenme teklifi edilen günün tarihi, nikah tarihi veya ilk tanışma tarihi eklenebilir.
Pırlanta yüzüğün içinde genelde firma logosu ve altın ayarı yazmaktadır. Örneğin SEM Diamond'dan alacağınız 18 ayar montürü olan pırlantalı bir yüzüğün içerisinde SEM 750 yada SEM 18K yazacaktır. Bununla birlikte Pırlanta firmalarının çalışma alışkanlıklarına göre pırlanta yüzüğün içine yazılan bilgiler çeşitlenebilir.
Alyans Fransızca ''alliance'' kelimesinden türemiştir. Anlaşma ve ittifak anlamına gelir.
İlgili 30 soru bulundu
Tarihteki ilk evlilik yüzüğü Antik Mısırlılar dönemine ait. Eski çağlarda Mısırlılar evlilik yüzüklerini Nil Nehri'nin çevresindeki sazlıklardan topladıkları bitkilerden yapıyorlardı. Nil Nehri'nde yetişen bu sazlardan yapılan bileziklerin bolluk ve bereket getireceğine dair bir inançlardı vardı.
Ashabdan altın yüzük takmakta olanlar ise yüzüklerini çıkarmışlar yahut gümüş ile tebdil etmişlerdir. Peygamber Efendimiz gümüş yüzüğünü genellikle sol elinin serçe parmağına takmış ve yazışmalarda mühür olarak kullanmıştır.
Pırlantanın kemerine yazılan yazılar sonradan da silinebilir. Kesim işlemi yeniden yapılır gibi kemere müdahale edilerek oradaki yazıları silmek mümkündür.
Pırlanta tektaş yüzük içerisinde yazacağını tarih ya da isim ise tamamen size bağlıdır. Alyanslarda olduğu gibi tektaş yüzük içine evlilik tarihi yazılmaz. Bundan dolayı da yüzük içerisinde sevgililik tarihinizi ya da isminizi yazdırabilirsiniz.
9 Ayar altın daha çok yüzük, küpe, bileklik, kolye ve hızma yapımında kullanılır. Ayarı yüksek ürünlere göre daha uygun fiyatlı olduğu için çok tercih edilir. Alacağınız takı altının tüm avantajlarına sahip olacaktır. Ürününde herhangi bir kararma ya da solma olmayacak, suyla etkileşime girse bile bozulmayacaktır.
O zaman da salonda kız tarafına takdim edilebilir. Veyahut yüzükler geline verilip onun saklaması istenebilir. Yine de genellikle yüzükleri erkek tarafı nişan günü geline getirir ve yüzükleri teslim alan kız tarafı kurdele takarak nişan tepsisinin üzerine koyar.
Günümüzde evlilik teklifi yapılırken tektaş yüzük verilip sağ el yüzük parmağına takılması, alyansın ise evlilik ile birlikte sağ elin yüzük parmağına takılması artık bir gelenek haline gelmiştir.
Tek söz ya da söz ve nişanın beraber yapıldığı merasimlerde de yüzük her daim sağ el yüzük parmağına takılır. Söz yüzüğü kadın erkek fark etmeksizin sağ ele takılır. Evlilik ile beraber ise alyanslar sol ele takılır.
Eski Romalılar, sol elin 4. parmağına aşk damarı manasına gelen Vena Amoris demişler ve bu yüzden alyanslarını bu parmağa takmayı adet etmişler. Eski zamanlarda Hristiyan düğünlerinde gelinin sol elinin ortasındaki 3 parmağa da baba, oğul ve kutsal ruhu temsilen 3 yüzük takılırmış.
Tam olarak “ilk çıktığı gün” bilinmiyor olsa da evlilik yüzüğüne rastlanan en eski çağ Antik Mısır dönemine denk geliyor. Yapılan arkeolojik kazılarda bundan 3.000 yıl öncesine ait papirüslerin üzerinde ve mezarların içerisinde, bugün kullandığımız yuvarlak evlilik yüzüklerine rastlanıyor.
Yapılan araştırmalara göre ilk olarak Antik Mısırlılar tarafından evlilik yüzüğü kullanılmıştır. Eski dönemlerde Mısır Halkı, evlilik yüzüklerini çok farklı bir malzemeden yapmıştır.
Söz ve nişan yüzükleri arasında belirgin bir fark bulunmaz. Her ikisi de genellikle alyans şeklinde tasarlanır. Bununla birlikte söz merasiminde çok daha sade, estetik ve şık tasarımlar tercih edilir. Bununla birlikte nişan yüzükleri, evliliğe çok daha yakın bir aşamadır.
Her iki yüzük de çoğunlukla alyans şeklinde olur ve çiftlerin tercihlerine göre renkleri ve modelleri değişiklik gösterebilir. Çiftlerin sağ ellerinin yüzük parmaklarına takılan bu yüzükler evlenene kadar olan zamanda çiftlerin birbirine bağlılığını taçlandırır.
Bir takının üzerinde 999 rakamını gördüğünüzde takının 24 ayar altın olduğunu, 916 rakamını gördüğünüzde 22 ayar altın olduğunu, 750 rakamını gördüğünüzde 18 ayar altın olduğunu, 585 rakamını gördüğünüzde ise 14 ayar altın olduğunu anlayabilirsiniz.
Söz merasiminde aileler tanışır ve aile büyükleri arasında yüzük takılır. Söz günü kız istemeye giden aile çiçek, çikolata ve yüzüklerini alıp giderler. Bu özel günde kullanılan yüzükler alyans veya tektaşlardan seçilir. Çiftler genelde söz ve nişanda aynı yüzüğü takmayı tercih ederler.
Pırlanta yüzüklerin içerisine, pırlanta bilekliklere veya kolyelere tabii ki isim yazılabiliyor. İsim yazılı bu takılar en özel ve anlamlı hediyelerin başında geliyor. Pırlantanın eşsiz güzelliğine farklı bir dokunuş yapan bu uygulama, evlilik teklifi yüzüklerinde de sıklıkla kendine yer buluyor.
24 ayar altın, külçe altın ve gram altınlar ile yatırım yapanlar, altınlarını bozdurdukların da zarara uğrama olasılıkları çok düşüktür. Çünkü bu tarz altınlar saf olarak satılır ve üstünden işçilik parası alınmaz. Altın'ın yükselmesi ile birlikte aynı orantıda fiyatları yükselir ve altın düştükçe düşer.
Bu kişiler, arkadaş ilişkilerinde ılımlı tavırları ve sıcacık samimi yaklaşımları ile çok iyi birer dostturlar. Ayrıca yüzüklerini orta parmağında kullananların liderlik yeteneği olan ve kendileri ile mutluluk duyan kişiler olduğu da söylenir.
Diyanetin de bu konu hakkında fetvası bulunuyor. Erkeğin altın takması 4 mezhepte de haram olarak bilinmektedir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) hadisi şeriflerde şöyle buyurmuştur; '' Altın ve ipek ümmetimin erkeklerine haram, kadınlarına helaldir.'' Peki erkeğin altın takması neden haramdır?
İşaret parmağına yüzük takanların genel olarak megolaman bir yapısı olduğunu söyleyebiliriz. Sağ el işaret parmağına yüzük takılması güce duyulan özlemi ifade eder. Genelde takdir görmek isteyenler sağ el işaret parmağına yüzük takar. Sol el işaret parmağı ise çoğunlukla kendini güçlü hissedenlerin tercihi olmuştur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri