L4 / L5 Disklerinde : Baskıda kalan kök L5 köküdür. Kalça ve bacağın dış yan yüzü, ayak sırtı ve baş parmak ta ağrı, bacağın dış yüzünde, baş parmakta uyuşukluk hissedilir. Ayak baş parmağı ve ayağın yukarıya kaldırılmasında kuvvet azalması gelişebilir. Bu seviyede refleks kaybı olmaz.
Belde 5 tane omur kemiği vardır; bunlar yukarıdan aşağıya L1, L2, L3, L4 ve L5 şeklinde isimlendirilmiştir. L4-L5 bel fıtığı ise bu omurlardan L4 ve L5 kemikleri arasında meydana gelir. Beldeki omur kemikleri arasında disk yapıları yer alır. Bu disklerin dizilimlerinin normal yerinden taşması ise bel fıtığına yol açar.
Kalça-bacak ağrısı:
Örneğin L5-S1 mesafesinde sağda bir fıtık varsa hasta genellikle sağ kalça ağrısı ile başvurur. Fıtık L4-5 sol tarafta ise, hasta sol bacak ağrısı ile doktora başvurur çünkü L5 siniri bacak dış yanının duyusundan sorumludur.
Vücut ağırlığının büyük kısmını lomber omurgalar taşır. Bu nedenle fıtık bel bölgesinde daha sık görülür. Lomber bölgede bu oran %95 hastada L4-5 ve L5-S1 arasındaki bölgelerdedir. Hastaların %90'ında hiçbir tedavi yapılmaksızın bir ay içerisinde ağrı şikâyeti geçtiği ya da azaldığı için birçok hasta hekime başvurmaz.
Bel fıtığı, seviyesine göre farklı belirtilere yol açar. Bu seviyedeki bel fıtığı ise bel ağrısı ve tutulmanın yanında S1 ve bazen L5 sinir kökünün sıkışmasına bağlı belirtilere yol açabilir. Bu seviyedeki sinir kökü basısı, bacak boyunca hissedilen siyatik ağrısına neden olabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Bu seviyede refleks kaybı olmaz. L5 / S1 Disklerinde : Kalça, uyluk ve bacağın arka yüzlerinde, topuk ve ayak dış alt kısmında ağrı, bacağın arka yan yüzünde ve ayak dış kısmında duyu kusuru. Ayağın tabana doğru olan kuvvetinde azalma veya kayıp gelişebilir. Bu seviyede Aşil Refleksi etkilenir.
Vücuttaki en büyük sinir olan siyatik sinir, bel kemiğinin alt kısmından başlar ve bacağa kadar uzanır. Bacağın duyu ve motor fonksiyonların düzenlenmesini sağlayan siyatik, belin son omurları olan 4 ve 5. omurdan çıkar ve kalçadan geçerek diz bölgesinin arkasından ayağın altına kadar uzanır.
Yürüyüşün bel ve sırt ağrısı çekenler için birçok faydası vardır, omurgayı destekleyen kasları güçlendirir. Uygun bir spor ayakkabısı ile düzenli olarak yürüyüş yapmak bel fıtığı tedavisi için faydalıdır.
İlerlemiş bel fıtığında, fıtıklaşmış parça sinire baskı yaparak güç kaybının yanında uyuşmalara da sebep olabilir. Basılanan sinirin etkin olduğu bölgede ağrı belirginleşip, kaslarda güç kaybı ve yine ilgili bölge boyunca his kaybı gelişebilir.
Bel omurlarının hemen altında ise sakrum kemiği yer alır. Omurlarımız arasında yükü absorbe eden diskler bulunur. Bu disklerin çeşitli nedenlerle bulundukları konumdan arkaya doğru taşmalarına ise fıtık adı verilir. L4-L5 bel fıtığı, L4 omuru ile L5 omuru arasındaki diskin fıtıklaşmasını ifade eder.
Fıtığa bağlı sinir hasarı, ayaklarda düşme, idrar ya da dışkı tutamama gibi özel durumlar yoksa ameliyat en son tedavi seçeneğidir. Bel fıtığına bağlı ağrıların % 85-90'ı ilaç tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, egzersiz, davranış tedavisi, manuel terapi uygulamaları ile tedavi edilebilmektedir.
Bel fıtığı: Bel fıtığına bağlı şikayetlerin aniden başladığı akut dönemde, fıtığın bulunduğu omurga seviyesindeki eğilme, dönme gibi hareketleri azaltıp bele destek olması için korse önerilebilir.
Dolayısı ile sağ ve sol kalçadan bacağa vuran ağrı genelde sinir yolu boyunca ilerleyen ağrı anlamına gelen siyatik kaynaklıdır. Siyatik sinir, kalçalar boyunca ve her bacaktan aşağı doğru hareket eder. Daha çok fıtıklaşmış bir disk veya aşırı kemik büyümesinin sinirin bir kısmına baskı uyguladığında oluşur.
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Bel fıtığında 3. evre: Fıtığın büyüklüğüne bağlı olarak sinir basısı devam eder sinir zedelenmesi artar, bacakta ciddi uyuşukluk ve güç kaybı başlar. Güç kaybı en çok ayak ve ayak parmaklarında ortaya çıkar. Hasta topuk veya parmaklar üzerinde yürümekte zorlanır.
Keyifliyken yaptığımız hiçbir hareket fıtıklaşmaya sebep olmazken; stresliyken, üzüntülüyken ya da bir şeye sinirlendiğimizde yaptığımız ufak bir hareket dahi bel veya boyun fıtığına yol açabilir.
Fıtık atağı durumunda birkaç dakika gevşedikten sonra şişlik üzerine nazikçe baskı uygulayarak ve ovalayarak şişliği karın içine doğru ittirmeye çalışabilirsiniz. Eğer bu mümkün olmuyorsa fıtık sıkışmıştır ve 2 saatten fazla beklemek tehlikeli olabilir. Bu durumda cerrahi uzmanına başvurmak gerekir.
Fıtık patlamasında açığa çıkan disk sinirleri sıkıştırdığı için ağrı çok şiddetlidir ve genellikle aniden ortaya çıkar. Kişinin yaşamını çekilmez hale getirir. Hasta hareket etmekte, ayakta durmakta çok zorlanabilir. Ağrı belden kalçaya ve bacaklara doğru yayılabilir.
2-3 haftalık yatak istirahati, basit fıtıklaşmalarda gelişen şikâyetleri gideriyor. Ancak tahta veya sert zeminde yatmak sırt ile bel bölgesinde ezilmelere ve ağrının artmasına yol açabiliyor. Dolayısıyla bel bölgesini vücut ağırlığının baskısından kurtarmak için tercihen yarı ortopedik yatakta istirahat edilmeli.
Yan pozisyonda öne doğru bükülerek bacaklar karına doğru çekip yatmak hem bel fıtığı hastaları için hemde sağlıklı bireyler için sağlık bakımından en uygun pozisyondur... Bel bölgenizi terli kalmaktan, yel ve rüzgardan korumak alınacak ilk tedbirlerden biridir..
Uzman hekim tarafından önerilen ağrı kesici, kas gevşetici krem ve ilaçlar da özellikle başlangıç safhasındaki bel fıtığı ağrılarında önemli ölçüde yarar sağlar. Uzun mesafe araç kullananların dik bir şekilde oturmaları, beli desteklemeleri ve saatte bir mola vermeleri fıtıklaşmanın daha da kötüleşmesini önler.
Femoral sinir L2, L3 ve L4 köklerinden lif alarak retroperitoneal olarak pelvisi geçer ve inguinal ligamanın altından geçerek alt ekstremiteye girer. İliakus, sartorius, pektineus ve kuadriseps femoris kaslarını innerve eder.
Sağaltımında dinlenme, sıcak ve fizik sağaltımı yapılır; ağrı kesici ilaçlarla birlikte özellikle B vitamini ve kortizonlu ilaçlar verilir.
Ani bel ağrılarının çok çeşitli nedenleri olabilmektedir. Bu nedenlerin arasında bel fıtığı, omurga çökme kırığı, kireçlenme, kanal darlığı, çeşitli enfeksiyonlar, travmalar, tümörler, omurgada şekil bozuklukları, kemik erimesi, kas romatizması ya da mide, bağırsak ve diğer iç organ hastalıkları sayılabilir.
Antienflamatuarlar disk herniasyonu sonucu oluşan ve ağrının asıl kaynağı olan tahriş ve inflamasyonun kontrolü için etkilidir. Bunlar içinde ibuprofen, naproksen, diklofenak ve reçete ile satılan çeşitli ilaçlar vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri