Koroner arter hastalığı kalbi besleyen koroner arter adı verilen damarlardaki daralmalara, tıkanıklıklara verilen addır. Ritim bozukluğu, kalp yetersizliği, felç ve ölüm ile sonuçlanabilen bir hastalıktır.
LAD ise kalbin ön yüzünde yukarıdan aşağıya doğru uzanır. Kalbin ön yüzünü kanlandırır. Kendisinden çıkan dallar diagonal ve septal dallar olarak adlandırılır. Kalp kasının en büyük bölümünü sulayan damardır, dolayısıyla kalbin en önemli damarıdır.
Şöyle ki; genellikle damar çapının %40-50'ye kadar daralması sorun yaratmaz, geri kalan %50-60 açıklıktan yeterince kan geçer. Darlık daha fazla olunca kan akımında geçiş zorluğu artar. Darlık %70-90'dan fazla olduğunda hemen her zaman kan akımı azalır.
Koroner arter hastalıkları
Tüm ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer almakta olup, kalbin etrafında bulunan ve kalbin kas dokusunu besleyen damarlarda meydana gelen daralmalar ve tıkanmalar sonucu ortaya çıkıyor.
Bilindiği üzere LAD'nin dallarına diagonal dallar deniliyor. LAD'nin diagonal dalları sol ventrikülün anterolateral kısmında seyreder. İlk diagonal dala D1 adı verilir. İkincisine D2 ve bu şekilde isimlendirilmeye devam eder.
İlgili 19 soru bulundu
Amaç: Lökosit Adezyon Defekti (LAD), lökositlerin adezyon, migrasyon, kemotaksis ve ekstravazasyonunda rol alan moleküllerin eksikliklerine bağlı gelişen, nadir görülen, otozomal resesif kalıtımlı, üç ayrı tipi olan (LAD-I, LAD-II ve LAD- III) bir primer immün yetmezlik hastalığıdır.
Koroner arter hastalığı kalbi besleyen koroner arter adı verilen damarlardaki daralmalara, tıkanıklıklara verilen addır. Ritim bozukluğu, kalp yetersizliği, felç ve ölüm ile sonuçlanabilen bir hastalıktır.
Stent, tıkanıklığı gidererek kanın akışını iyileştirmek için kan damarlarını ya da kanalları açık tutan, zayıf ve daralmış arterlerde kullanılan küçük metal tüptür. Stent takılması genelde kalbe oksijen açısından zengin kan sağlayan daralmış koroner arterleri açmak ve tedavi etmek için kullanılmaktadır.
Kalp krizi ile sonuçlanabilecek 12 belirtiyi sıralayan Boztosun, “Göğüste sıkışma ve ağrı, bulantı, hazımsızlık, mide yanması ve ağrısı, kola yayılan ağrı, baş dönmesi, çabuk yorulma ve bitkinlik, horlama, terleme, bacaklarınız ayak ve bileklerin şişmesi, bitmeyen öksürük veya düzensiz kalp atışınız varsa vakit ...
Kalp kaslarına giden kan akımındaki azalma; göğüs ağrısı (anjina), nefes darlığı, sol kolda ağrı veya diğer koroner arter hastalığı belirti ve bulgularına neden olur. Tam bir tıkanıklık kalp krizine yol açabilir. Koroner arter hastalığı genellikle çok uzun bir süreçte yavaş yavaş gelişir.
Tıp camiasında CTO (kronik total oklüzyon işlemi) olarak bilinmekte. Normal stent takma işlemi ile benzer bir işlem, ancak işlem süresi biraz daha uzun. Yaklaşık yüzde 90 oranında başarı sağlanabiliyor.
Bir hastaya takılabilecek stent sayısında bir sınırlama olmadığını belirten Prof. Dr. Vedat Aytekin, stent takılan bir damarın yeniden tıkanma riskinin düz metal stentlerde ilk 6 ay-1 yıllık dönem içinde yüzde 20-25 oranında, ilaçlı stentlerde ise ilk 1-2 yıllık süre içinde yüzde 7 ile 10 arasında olduğunu anlatıyor.
Kalp damarı tıkanıklığı iki yöntemle açılır. Birinci yöntem pıhtı eritici ilaçların damar yoluyla verilmesi. Başarı şansı düşük olduğu için, acil anjiyo laboratuvarı ve ekibinin olmadığı durumlarda yapılır. İkinci ve etkin yöntem ise tıkanan damarın acil kalp anjiyosuyla belirlenip anjiyoplasti ve stentle açılması.
Bu ameliyatta Sol göğüs altından 4-5 cm'lik bir kesiyle cerrahi yapılır. Buradan sol ön göğüs atarmarı (LİMA) hazırlanarak, çalışan kalpte sol ön kalp damarına (LAD) dikilir.
Ameliyatsız, ciltten bir damar yoluyla girilerek koroner damarları açmada kullanılan balon anjiyoplasti-stent ve diğer işlemlere "perkutan koroner girişim" (PKG) denir. Koroner kalp hastalarının yaklaşık 1/3'ü PKG ile tedavi edilir.
Bu sorunun cevabı çok basit. Tansiyon hastalığı, şeker hastalığı, kolesterol yüksekliği, sigara içmek ailede kalp hastalığı olması kalp damarlarını tıkar. Bu mahşerin 5 atlısından kaç tane varsa sizin de o kadar riskiniz yükselir.
Kalp krizi yaşayan çoğu kişide göğüs ağrısı sol kola yansıma eğilimindedir. Bu bölge dışında omuzlar, sırt, boyun ya da çene gibi bölgelere de ağrının yansıdığı kişiler mevcuttur. Kadınlarda kalp krizi sırasında ağrı alt karın bölgesi ve göğsün alt kısımlarına da yansıyabileceği için dikkatli olunmalıdır.
Göğüste yanma ve sıkışma hissi, solgunluk, terleme ve nefes darlığı, kalp krizinin ilk belirtileri arasındadır. Bu belirtiler eğer kalp damarı tam tıkanmış ise saatler boyu devam edebilir, gerekli müdahale yapılmadan ağrının geçmesi çok olası değildir.
Belirti görüldüğünde ise hafif ya da şiddetli göğüs ağrısı, nefes darlığı, çene, boyun, sırt, kol veya omuzda ağrı, mide bulantısı, sersemlik hissi veya anormal şekilde yorgunluk kalp krizi belirtisi olarak hissedilebilir.
Tersten okunursa, ilaçsız stentlerde her 100 kişiden 85'inde, ilaçlı stentlerde ise 95'inde hiçbir zaman sorun gelişmez. Özetle, stentlerin belli bir ömrü yoktur.
stent tıkandığı zaman hastada tekrar GÖĞÜS AĞRILARI ortaya çıkar, zaten hasta bu durumu çok iyi bildiği için kalp damarlarında TEKRAR sorun olduğunu hisseder. Yüzde 10 hastada ise göğüs ağrısını KALP KRİZİ takip eder.
Aynı hasta ömründe kaç kez anjiyo olur? Aynı hastanın ömründe anjiyo sayı sınırlaması yoktur. Sadece kasıktan mı anjiyo olunur? Hayır, anjiyo sadece kasıktan yapılmaz, koldan da yapılabilir.
Perkütan koroner anjiyoplasti kısaca PTCA uygulaması, özellikle koroner anjiyografi işlemini takip eden süreçte kalbi besleyen damarlardaki problemleri gidermek için başvurulan bir yöntemdir. Kalbi besleyen damarlarda çoğunlukla darlık ve tıkanıklık gibi problemler ortaya çıkabilir.
Ana atardamarımız olan aort üzerindeki 2 adet delikten sağa ve sola olmak üzere koroner arterler çıkar. Sola giden damar da öne ve yana olmak üzere 2 dal şeklinde ayrılır. Yani kalbimizde 3 ana koroner arter bulunur. Ana koroner arterlerden çıkan binlerce damar dalı kalp kası içinde ağ gibi yayılmıştır.
Benign lezyonlar genellikle ağrısızdır ve fiziksel muayene veya görüntüleme testleri sırasında keşfedilir. Bu tür lezyonlar memenin normal dokusundan farklı olsa da zararsızdır ve genellikle tedavi gerektirmeyebilir. Ancak bazı durumlarda büyüme eğiliminde olabilirler ya da hastaya rahatsızlık verebilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri