Öncelikle lahana aslında birçok mevsimde yetişebilir. Ancak ideal olan mevsimin kış ve güz olduğunu söyleyebiliriz. Ay olarak bakıldığında ise Ekim, Kasım ve Aralık aylarından bahsetmek mümkündür. Bu aylarda çok güzel lahanalar yetiştiğini görebilirsiniz.
Dikimlerde Haziran ayı ile Ağustos ayının sonuna kadar yapılabilir. Ekim ve dikimde etkili olan konu pazara ürün çıkartma zamanıdır. Hasatlar Ekim-Kasım ayı ile Mart ayları (erken ilkbahar) arasında yapılır.
Serin iklim sebzesi olan beyaz baş lahana sonbahar başlangıcı ile ilkbahar sonu arasındaki serin dönemde yetiştirilir. Avrupa ülkelerinde bütün yıl boyunca yetiştirilen lahanalar ülkemizde genellikle kışlık olarak yetiştirilirler.
Ağustos ve Mart ayları arasında lezzetli Brüksel lahanalarını tüketmek mümkündür.
Lahana bitkisi doğada güz ve kış aylarında bulunmaktadır. Yaz döneminde ve ilkbahar aylarında yetişen lahanalar, mineral açısından kış aylarında yetişen lahanalara göre daha verimsizdir.
İlgili 16 soru bulundu
Serin iklim sebzesi olan lahanagillerde en kaliteli üretim Sonbahar-kış döneminde gerçekleştirilir. Avrupa ülkelerinde bütün yıl boyunca yetiştirilen lahanalar ülkemizde genellik- le kışlık olarak yetiştirilirler.
Lahana çeşidine göre tohumdan 80-180 gün veya dikimden itibaren 60-105 gün sonra hasada hazır hale gelir. Başlar sert olduğunda ve başın tabanı 10-25 cm ulaştığında lahanayı kesmelisiniz. İlkbaharda hava çok ısınmadan hasat edilmelidir. Soğuk havalarda hasat edilirse lahana tatlı olur.
Brüksel lahanası ya da Frenk lahanası (Brassica oleracea Gemmifera), turpgillerden (Brassicaceae) küçük yumru şeklinde ve kalınca kat kat yaprakları olan bir sebze türü.
Birçok sebze ve meyveyi artık her mevsimde bulabiliyor olsak da mevsim sebze ve meyvelerini tüketmenin sağlıklı olduğunu unutmamalısınız. Brüksel lahanasının asıl mevsimi ise kıştır. Ağustos ve mart ayları arasında sağlıklı ve lezzetli bir Brüksel lahanası tüketmek mümkündür.
Kış mevsimine göre yenecek sebzeler arasında ise yer elması, lahana, bal kabağı, pırasa, karnabahar, kereviz, brokoli, kara lahana, havuç, ıspanak, pazı, turp bulunur.
Karnabahar sonbahar-kış aylarında hasatı yapılan bir bitki olduğundan tezgahlarda onu çoğunlukla sonbahar ortalarından kış aylarının sonuna kadar taze haliyle bulabiliriz.
Bamya hangi mevsimde yetişir sorusuna genel bir yanıt vermek gerekirse, soğuk havalara karşı dayanıksız olan bamya, genel olarak ilkbahar itibariyle ekilmeye başlanır.
Samsun'da 2021 yılı ve 2022'nin 11 aylık döneminde 878 bin ton sebze üretimi yapıldığını belirten Sağlam, kentin Türkiye'de lahana üretiminde yüzde 34 ile birinci sırada yer aldığını vurguladı.
Hasat zamanı da Ekim ayında başlar. Ekildiği zamana göre pırasa hasadı Şubat ayına kadar devam eder. Bu nedenle pırasa tam bir sonbahar-kış sebzesidir diyebiliriz. Kendisine tezgahlarda Ekim ayından Şubat ayına kadar en taze haliyle ulaşabilirsiniz.
Niğde İl'i Bor İlçe'si Kaynarca Köyü'nde ortalama 50.000-70.000 adet/hane rekor düzeyde üretilmekte olup kalite bakımından 1. sıradadır. Yıllık üretimin Kaynarca Köyü'nde 15-20 milyon baş olduğu tahmin edilmektedir.
Lahana (Brassica oleracea) veya kelem, turpgiller (Brassicaceae) familyasından, geniş ve kalınca kat kat yaprakları olan, güz ve kış sebzesi olarak yetiştirilen ve birçok türü olan bitki.
Lahananın yaprak kısmının ortasına bastırınca içeri doğru gitmez yumuşak olmaz. Yapraklar gevşek olmadığı için lahana hareket etmez. Kaskatı ve sert durur lahana. Birazda rengi yeşilimsi ise tadının güzelliğinden yemede yanında yat olur.
Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Çiğ lahana yemek oldukça faydalı olabilir. Çiğ lahana, C vitamini, lif ve antioksidanlar gibi birçok besin açısından zengin bir sebzedir. Taze ve çiğ olarak tüketildiğinde, içerdiği besin değerlerini daha iyi korur. Çiğ lahana, vücudunuz için yararlı olan antioksidanlar içerir ve C vitamini açısından zengindir.
Lahana çok iyi bir lif kaynağıdır. Bu nedenle kabızlık ve ishal gibi çok yaygın olan sindirim problemlerini önlemeye yardımcı olabilir. Lahananın içerdiği diyet lifleri, bağırsakların hareketlerini destekler. Böylece günlük hayatı etkileyen hazımsızlık, şişkinlik gibi önemli sorunların önüne geçmeye yardımcı olabilir.
Özellikle bazı kronik hastalığı olan kişilerin lahana tüketirken çok dikkatli olması önerilmektedir. Hipotiroidi, hipertiroidi, hashimoto ve guatr gibi tiroid hastalıkları bulunan kişilerin lahana tüketimlerinin sınırlandırılması genellikle uzmanlar tarafından önerilmektedir.
Lahana Nasıl Saklanır? Lahana buzdolabında nasıl saklanır? Lahanayı kullandıktan sonra kalan parçalarını Koroplast Kilitli Poşet içerisine yerleştirin ve buzdolabına koyun. 1 hafta içerisinde tüketmeyi unutmayın.
Süzülen lahana isteğe göre sadece ikiye bölünerek ya da yapılacak yemeğe göre ayrılarak poşetlerde veya kaplarda dondurucuda saklanabilir. Saklama yönteminde hava alma işleminin yapılması sebzenin daha uzun süre taze kalmasını sağlar. Lahananın derin dondurucu içerisinde taze kalma süresi ortalama 8-10 ay arasındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri