El ( ) takısı kelimelerin başında bulunur. El ( ) takısının okunuşu başında bulunduğu harflere göre değişmektedir. Elif-lam takısından sonra yukarıdaki 14 harften biri gelirse “Elif-lam” takısını okuruz. Ancak kendinden önce harekeli bir harf varsa elif okunmaz, “lam” harfi cezmli olarak okunur.
Allah Kelimesindeki Lâm Harfinin Okunuşu
Eğer Allah ( لله ) kelimesindeki Lâm ( ل ) 'dan önce gelen harfin harekesi üstün veya ötre olursa kelimedeki Lâm harfi kalın, esre olursa ince okunur. Kısaca önceki harfin harekesi yukarıdaysa Lâm kalın, aşağıdaysa ince okunur.
Lâmelif, sanıldığının aksine lâm ve eliften oluşan birleşik bir harf olmayıp lâm desteğine yazılmış sâkin med elifinden ibaret bir tek harftir. Harfleri ortaya koyanın amacı, onların birbiriyle nasıl terkip oluşturduğunu göstermek değil aksine her harfi müstakil olarak belirlemektir.
Elif harfi kelimenin kökünde varsa hemze ile yazılır. Uzun okutucu olarak kullanıldığında bağlı bulunduğu harfi e sesinden a sesine doğru uzatarak okutur.
– Eğer önce Elif(ا), sonra cezimli Lâm(لْ)kelimenin başında bulunursa; buna Elif-Lâm takısı veya kısacaEl takısı(اَلْ)denir. – Lâm(ل)'dan önceki Elif(ا), burada Hemze pozisyonundadır. Çünkü harekeli okunabilecek bir konumdadır.
İlgili 30 soru bulundu
Kur'ân-ı Kerîm'in, ezberden abdestsiz okunabileceği konusunda bir ihtilaf yoktur.
Yazıldığı hâlde okunmayan harfler ( ا ل )
– Bazı kelimeler başına Elif-Lam ( ا ل ) eki alır. Bu Elif-Lam takısındaki Lâm ( ل ) harfi cezimliyse Lâm okunur.
Dilin en ucunun üst tarafını, üst ön dişlerin başlarına değdirdikten sonra soluk verilerek çıkarılır. Kalın ve peltek bir harftir.
Elif, kelimenin başında ilk harf ise, yanında bir elif daha geldiğinde Türkçe kelimelerde uzun hece olmadığından “a” sesinde, Arapça ve Farsça kelimelerde ise uzun a “â” olarak okunur. İkinci elif, birinci elifin üzerinde آ şeklinde gösterilir.
yazılır ( ؤ). Kendinden önceki harf “e” ünlüsüyle okunuyorsa elif üzerinde hemze ( ﺄ ) şeklinde yazılır.
Arapçada caiz değil anlamına gelen bu kısaltma Lam ve Cim kelimelerinden oluşmaktadır. Doğu edebiyatında da sıkça kullanıldığı görülmektedir.
Arap alfabesinin yirmi üçüncü harfi. Dildeki seslerin yazı ve çizgi türü sembolleri için kullanılan terim.
Elif Lam Mim suresi şeytanı uzak tutan bir sure olarak bilinmektedir. Sıkıntılardan kurtulmak, borçları ödemek ve rahatlamak için Elif Lam Mim suresinin okunması gerektiği rivayet edilmektedir.
Lam sesi dil ucunun iki yanının, üst-ön dişetlerine dokundurulması suretiyle çıkarılır. İnce bir sestir. Türkçedeki "Le" sesi gibidir.
Kalın harfler hı, sad, dad, tı, zı, ğayn ve kaf'tır. Hem kalın hem ince olanlar ra ve lam sayılır.
Huruf-u mukattaa, sûre başlarında kesik kesik, ikisi üçü birleşik veya tek başına yazılı bulunan harflerdir. Zaten bu harfler okunurken de teker teker okunur, bir kelime gibi okunmaz. Huruf-u mukattaa'nın Kur'ân-ı Kerim'deki yerleri de şöyledir: Altı sûrede “elif-lâm-mîm” vardır.
Elif harfi, Allah'ın birliği anlamına gelmektedir... Vav harfi ise anne karnında cenin pozisyonundaki bir kulu ve secdeye varan edepli bir kul anlamına gelir... Bu iki harf ve anlam beraber kullanılır.
Elif ismi, Arap alfabesindeki ilk harfin adıdır. Bu isim, harfin ince ve uzun şeklinden dolayı uzun boya benzetilir. Ve uzun boylu, zarif kız anlamında kullanılır. Aynı zamanda dostluk anlamını da içermektedir.
Elif ismi Kur'an-ı Kerim'de geçmektedir ve Elif ismini koymak caizdir.
Üstün hareke harflerin tamamına “e” sesi vermektedir. Kalın harflerde kalın “e” sesi verecek ince olanlarında ise ince “e” sesi vermektedir.
Peltek kişiler özellikle ''f'' harfini söylemekte zorluk çekebilirler. Ülkemizi genelinde ise yetişkinlerde ve çocuklarda problem olan harf ''s'' harfidir çünkü ''s'' harfini söylemek için dilin çeşitli olarak kıvrılması ve boş kalan kısımlardan geçen hava ile ''s'' sesi ortaya çıkmaktadır.
Elif Arap alfabesindeki ilk harftir ve bu harfin şekli de uzun ve incedir. Bundan dolayı Elif isminin anlamı uzun boylu zarif kız anlamına gelmektedir. Aynı zamanda Elif adının sevgi dolu ya da dostluk eden kişi anlamları da mevcuttur.
Kur'an-ı Kerim'de toplam 29 sûrede bulunan hurufu mukattaa harfleri 14 taneden oluşur. Hangi sûrelerin mukattaa harfler ile başladığını merak edenler için aşağıda bu sûreler sıralanmıştır. Ancak, yukarıda belirtildiği üzere yan yana gelmiş bu harflerin hiçbir anlamı yoktur. Bakara - 2. Sûre: 1-Elif, Lâm, Mîm.
Kur'an-ı Kerim Elifbası'nda 28 harf vardır! Kur'an-ı Kerim alfabesinin birbirinden güzel 28 harfi. Bu harfler, “Elif” harfiyle başlar, “Ye” harfiyle biter. Harflerin Türkçede kullandığımız harflerden farklı bir özelliği vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri