Ergenlik sivilceleri 4-6 yıl devam eder. Bazen 40'lı yaşlara kadar sürebilir. Tedaviye başlayan kişilerin bunun uzun süreceği konusunda bilgilendirilmeleri gerekir. Hafif aknelerde cildin aşırı yağını temizleyici ve bakteri üremesini engelleyici ürün kullanılması çoğu kez yeterlidir.
Ergenlik sivilceleri ne kadar süreyle devam eder? Ergenlik sivilceleri, ergenlik döneminin sonuna doğru azalmaya başlar ve genellikle 20'li yaşların başında sona erer. Ancak, bazı kişilerde 20'li yaşların sonuna veya 30'lu yaşların başına kadar devam edebilir.
4 ile 6 yıl kadar devam etmektedir. Bazı durumlarda 40 yaşlara kadar sürebilmektedir. Ciltte görülen hafif aknelerde uzman doktorların vereceği kişiye en uygun ürün ile geçmesi mümkündür. Akne tedavisi görülen kişilerin doktorlarının kontrolünde beslenmeleri, vitamin almalı ve daha çok balık tüketilmelidir.
"Ergenlik bitince, sivilceler nasıl olsa kendiliğinden geçer" kanısı maalesef ki doğru değildir. AKNE/SİVİLCE nedir? Halk arasında 'sivilce' olarak adlandırılan ve derideki yağ bezlerinin aktivitesinden kaynaklanan akne, özellikle ergenlik çağının en sık rastlanan cilt hastalığıdır.
Ergenlik sivilceleri, genellikle temizleme işlemleriyle tedavi edilebilmektedir. Temizleme işlemlerinde; cilt tipine uygun, sivilce karşıtı bakım ürünleri kullanılması tavsiye edilmektedir. Sivilce problemi ileri derecede olan gençlerin, bu tür ürünler kullanmadan önce dermatoloğa danışmaları gerekmektedir.
İlgili 19 soru bulundu
Ergenlik döneminde çok sık görülen akne vulgaris, hayatlarının bir döneminde kişilerin yaklaşık % 85-100'ünü etkiler. En yüksek görülme sıklığı kızlarda 14-17, erkeklerde ise 16-19 yaşlarındadır. Ne kadar erken başlarsa o kadar ciddi olma eğilimindedir. Erkeklerde kızlara göre daha şiddetli seyredebilir.
Yağ bezlerinin fazla çalışması yıllar içinde yavaşlıyor. Ergenlik sivilceleri de zaman içinde azalıyor ya da tamamen kayboluyor. Ancak bu düzelme yıllar sürebiliyor.
Aknenin en önemli sebebi hormonlardır, ergenlik dönemi ile başlayan hormonal faaliyetler özellikle erkeklik hormonları aşırın yağ üretimi ve yağ bezleri içinde epitel hücrelerinin dökülmesinde artışla aknelere sebep olurlar. Bunun yanı sıra kişinin genetik özellikleri de çok önemlidir.
Bazı sivilceler herhangi bir cilt bakımı uygulanmadan zamanla kendiliğinden azalıp geçmektedir, ancak bazı sivilceler ise cilt bakım uygulamaları ve uzman müdahalesi gerektirebilecektir.
Ergenlik, cinsel olgunluğun tamamlandığı ve üreme fonksiyonunun kazanıldığı, çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemidir. Çocukta fizyolojik, psikolojik ve sosyal açıdan bir çok değişim gözlenir. Ergenlik yaşı normalde kız çocuklarında 8-13, erkek çocuklarında ise 9-14 yaş arasıdır.
Gül suyu, limon suyu, Hindistan cevizi yağı, karbonat, elma sirkesi ve yeşil çay tonikleri sivilceye iyi gelen doğal yöntemlerdir.
Yarım çay kaşığı karbonata birkaç damla limon suyu ilave edin ve karıştırın. Sivilcenin üzerine parmağınızla sürün. 20 dakika kadar bekledikten sonra yıkayın. Bu uygulamayı sivilcenin iltihabı kuruyana kadar her gün tekrarlayabilirsiniz.
Yağ Bezi Kanalları Tıkanıyor
Bazı kişiler genetik olarak sivilce oluşumuna daha yatkın. Kişinin cilt tipi, kullandığı ilaçlar, günlük hayatta maruz kaldığı aşırı stres, hormon düzensizlikleri, uyku problemleri ve normalin üzerindeki cilt yağlanması akneleri meydana getiren sebepler arasında.
Deri altı sivilce, uygun bir tedavi ile genellikle bir iki hafta içinde geçer. Ancak bazı durumlarda cilt altında birkaç ay kadar kalabilir ve bu durum ağrı ile ciltte tahrişe neden olabilir. Hatta fazla sebum, bakteriler ve ölü cilt hücreleri cilt gözeneklerini tıkayarak enfeksiyona neden olabilir.
Sivilceler genelde ergenlik döneminde başlar ve ortalama 25 yaş civarında sonlanır. Çok daha az sıklıkla olmak üzere 30'lu 40'lı yaşlarda da görülebilir.
Rafine şeker dışında beyaz ekmek, pizza hamuru ve diğer beyaz unlu mamüller, bisküvi-kraker, mısır gevreği (corn flakes) gibi gıdalar da yüksek glisemik indekse sahiptir ve bunun gibi gıdaların fazla tüketilmesi akneyi artırma potansiyeline sahiptir.
Yeterli Miktarda Su İçmek Sivilce Oluşumunu Azaltabilir
Peki, kuru cildin sivilce oluşumuna neden olabileceğini biliyor muydunuz? Bunun nedeni ise kuru cildin yağ üretimini artırması ve artan yağ üretiminin de sivilce oluşumuna neden olabilmesidir8.
Herhangi bir sivilceyi veya beyaz nokta sıkmaktan kaçınmalısınız.
Genellikle yüz, alın, göğüs, üst sırt ve omuzlarda görülür. Akne her yaştan insanı etkilemekle birlikte, gençler arasında en yaygın olanıdır. Sivilce, ergenlik dönemindeki gençlerin yüzde 85'inde görülmekle birlikte 30'lu 40'lı ve daha ileri yaşlarda da görülebilen bir deri hastalığıdır.
Ani sivilce artışı, hormonlarda bir dengesizlik yaşandığının habercisi olabilir. Genellikle ergenlik dönemi, adet öncesi, menopoz döneminde yaşanan hormon değişiklikleri sivilcelenmeye neden olabilir.
Çocukluktan erişkinliğe geçiş dönemi olarak tarif edilebilen ergenlik aslında çocukların sağlıklı olduğunun bir göstergesidir. Çocukların fiziksel anlamda büyüdüğü, cinsiyete özgü bulguların oluşmaya başladığı ve üreme fonksiyonlarının kazanılması ile sonlanan sürecin tamamının adı ergenliktir.
Sivilceler tek tip olmamakla beraber çeşit çeşit türü görülmektedir. Ergen sivilcesi, yetişkin sivilcesi, iltihaplı/iltihapsız sivilce, nodül/kist, papül/ pistül, beyaz nokta ve siyah nokta sivilce çeşitlerindendir.
Yine sivilceleri sıkar veya koparırsanız iltihap yayılır, yaranın durumun daha da kötüleşir. Böyle bir durumdaiyileşme süresi uzayacağından iz kalma ihtimali de artar. İzler oluşmaması için aknenizin iyileşme aşamasında o bölgeyi iyi korumanız gereklidir.
Sivilcenin oluşmasında gıdalarla bağlantısı kanıtlanmamıştır. Kişinin kendisinin sivilcesini arttırdığını özellikle fark ettiği gıda varsa ondan uzaklaşmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri