Yeni yapılmış olan ve eskimemiş olan parkeleri parlatmak için bir kova suyun içerisine sirke veya arap sabunu katılması gerekmektedir. Ardından mikrofiber bir bez yardımı ile birlikte parkelerin silinmesi gerekli görülmektedir. Oldukça başarılı sonuçlar elde edilmekte olan bir yöntem olduğu söylenebilmektedir.
Laminat parke temizliği süresince, arap sabunu kullanmak oldukça başarılı sonuçlar elde edilmesini sağlar. Arap sabunu yapısı itibariyle parlaklığı koruyan doğal temizlik ürünleri içinde yer alır. Ve kullanımı ile ilk günkü parlaklık kazanılır.
Mat laminat parkeyi parlatmak için parke cilası kullanabilirsiniz. Su bazlı ve aynı zamanda zımpara gerektirmeyen cila çeşitleri önerilir. Ayrıca parkeyi temizlerken yapısı yumuşak olan ürünler kullanmanız tavsiye edilir.
Piyasada parke temizleyici olarak satıla ürünler yerine arap sabunu veya sirke de kullanarak, bez ile parke yüzeylerini temizlemeniz mümkün. Parke siliminde mikrofiber bez tercih etmeniz yararlı olacaktır. Su ile çok fazla temas eden parke, uzun süre ıslak kalırsa kabarma ve bel verme olayları ile karşılaşabilir.
Parkelerde temizlik yapılırken kesinlikle çamaşır suyu, tiner ve beyazlaştırıcılar gibi ağır deterjan ve asit içeren ürünler kullanmamanız gerekir. Parkelerin temizliği halılara ve halıflekslere göre daha kolaydır. Vileda ya da mob ile temizliği yapabilirsiniz.
İlgili 16 soru bulundu
Yeni yapılmış olan ve eskimemiş olan parkeleri parlatmak için bir kova suyun içerisine sirke veya arap sabunu katılması gerekmektedir. Ardından mikrofiber bir bez yardımı ile birlikte parkelerin silinmesi gerekli görülmektedir. Oldukça başarılı sonuçlar elde edilmekte olan bir yöntem olduğu söylenebilmektedir.
Sileceğiniz bezin ıslak değil nemli olmasına dikkat etmeli ve iyice sıkmalısınız.Parke temizliğinde deterjan kullanırken kesinlikle fayans temizleyici, çamaşır suyu, bulaşık detarjanı gibi kimyasallar kullanmamalısınız.
Lamine Parkede Oluşan Çizikler
Kamufle etmek için yapı malzemeleri satan mağazalardan alacağınız zemininizle aynı tondaki rötuş boya kalemini kullanabilirsiniz. Bu sayede, hasar gören alandaki çizikleri kolayca kapatabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken tek şey, zemininizle aynı renkte rötuş kalemi almanızdır.
Parkenizi silerken deterjan kullandığınız için, iz kalması mümkündür. Bu nedenle silme işini tamamladıktan sonra temiz, kuru bir bez ile kurulama işlemini gerçekleştirmelisiniz. Ayrıca parkenin ıslak kalması, parkenin kabarmasına neden olabilir bu nedenle parkeyi ıslak tutmamalısınız.
Laminat parkeler zamanla yıpranır ve güzelliğini kaybedebilir. Yumuşak bir malzeme olduğundan ve içindeki cila veya boya zamanla bozulabileceğinden zeminin periyodik olarak yeniden boyanması veya cilalanması gerekir.
1 litre suyun içine birkaç damla zeytinyağı ve 1 adet limonun suyu eklenmelidir. Temizlik maddesini hazırlamak için karıştırılması çok önemlidir. Yerlerin bu karışım ile hafta bir defa silinmesi sağlıklı parke temizliği için yeterlidir. Ayrıca uygulamadan sonra parkelerin parladığı hemen görebilirsiniz.
Laminat Parke Üzerindeki Lekeler Nasıl Çıkar? Laminat parke üzerindeki ağır lekeler için az miktarda ispirto veya sirke kullanabilirsiniz. Lekeli yüzeye az miktarda sirke döküp 3-4 dakika bekledikten sonra kuru ve yumuşak bir bez ile silin.
Yüzey Temizleyici Kullanım Alanları
Öyle ki yüzey temizleyicileri mutfak dolaplarını, parke, fayans gibi toz tutmaya yatkın olan yüzeylerde oldukça etkilidirler.
Laminat parkeyi yumuşak bir süpürge ile silebilir, el süpürgesi veya elektrikli süpürgesi ile süpürebilirsiniz. Daha derin bir temizlik için, ılık su ve yumuşak bir deterjanla nemli bir paspas kullanın. Kir ve diğer kalıntıların evinizin içine girmesini önlemek için girişlerde paspas kullanın.
Laminat parke üzerine cila olmaz fakat temizlik suyu içerisine bir kapak ahşap temizleyici koyarsanız, parlamasını sağlayabilirsiniz.
Genel olarak mobilya ve parkelerde parlak vernik kullanımı tercih edilir. Profesyonel mobilyacılarda daha müşterileri daha fazla etkilemek için parlak vernik çeşidi kullanılır. Ama dekoratif olarak daha zengin ve farklı tonlar elde etmek için mat vernik de tercih edilir.
Vileda İle Parke Temizliği
Her türlü zemin döşemelerinde bu aracın yardımına başvururuz. Çünkü pratikliği ve hijyeni öne çıkarır.
Laminat parke aşındırıcı kimyasallar yerine ahşap temizleyici veya sıvı bulaşık deterjanı ile temizlenmelidir. Ilık suya 1-2 ölçek eklenir. Yumuşak bir bezle ıslak kalmayacak şekilde silinir.
Fayans, laminat parke, ahşap temizliğinde…
Beyaz sirke tüm bu yüzeylerde gönül rahatlığıyla kullanılabilir.
Yapışmayan kirler, nemli bez veya elektrik süpürgesi ile kolayca giderilebilir. Ayak izleri ve yoğun kirlenme de aynı şekilde hızlı ve kolay şekilde temizlenebilir: Krono Original® olarak nemli bezle silinmesini öneririz. Bezin suyunun iyice sıkılmış olduğundan emin olunuz.
Parke üzerine dökülen su ve diğer sıvılar da kısa süre içerisinde silinerek parke kurulanmalıdır. Banyo gibi ıslak zeminlerde ise parke kullanılmamalı ya da suya dayanıklı modeller tercih edilmelidir. Ortamdaki nem seviyesinin çok yüksek olması da parkelerin kabarmasına sebep olabilir.
Ütüyü yüksek derecede ısıtın ve yuvarlak hareketler yaparak yüzeye uygulayın. Oluşan buhar sayesinde parke genleşecek ve çöküntüler yok olacaktır. 3-5 dakika arasında bir buhar uygulaması basit çizikler için yeterlidir.
Parke Temizliği İçin Gerekli Malzemeler:
Yer sileceğiniz bir paspas, mop ya da bez. Vim Beyaz Sabun Yüzey Temizleyici veya Vim Arap Sabunu Yüzey Temizleyici.
Çamaşır suyu içeren temizlik ürünleri ahşap yüzeylere zarar verebilir. Tercih ettiğiniz ürünü her zaman kullanım talimatlarına uygun olarak kullanın. Zemini parke yönüne doğru silin. İnatçı lekeler için ise temizlik bezini ahşap temizleyici suya batırın ve silin.
Masif ve lamine parkeler döşendikten sonra, çok ıslak ve çok kuru olmayan, duru su ile yıkanmış temiz bir bezle silinmelidir. (Arzu edilirse duru su içine Pronto ahşap temizleyici ilave edilebilir.) Günlük bakım için silme ve vakumlu süpürme yeterli olacaktır. Ayak izleri ve kirler nemli bezle kolayca giderilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri