Pas Lekesi Metalden Nasıl Temizlenir? Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Demir yüzeyler üzerindeki hafif pasları temizlemek için bir limon suyu ve tuz karışımı kullanabilirsiniz. Karışımı paslı yüzeye sürün ve birkaç dakika bekleyin. Daha sonra fırça veya sünger kullanarak temizleyebilirsiniz. Ancak, ağır pas lekeleri için kimyasal temizleyiciler daha etkili olur.
Amonyak, önce leke sabunla temizlenir, ardından suyla inceltilmiş amonyak dökülerek bekletilir. Karbonat, Halk arasında pek çok alanda kullanılan Limon ve tuz, Pas lekesi bulunan yüzeye limon suyu dökülür üzerine tuz eklenerek bekletilir temizlenir. Pas lekesi temizlenmez ise bulunduğu yüzeyde tahribat yaratmaktadır.
Pas lekesi olan bölgeye, limon sıkarak kumaşın limonu emmesini bekleyebilirsiniz. Sonrasında ise güneşli bir alana limonlu kumaşı bırakarak lekenin hafiflemesini sağlayabilirsiniz. Ardından soğuk su ile durulama yaparak, pas lekesini kolay bir şekilde çıkartabilirsiniz.
Elbise, kazak, koltuk ya da halılarda oluşan pas ya da lekeleri anından çıkarmak için aseton kullanabilirsiniz. Lekenin üzerine direk olarak aseton dökün. İyice çitileyip suya tutun.
İlgili 38 soru bulundu
Pas lekesini çıkarmak için ilk olarak pasın tozunu güzel bir şekilde süpürmek gerekmektedir. Süpürme işleminden sonra bulaşık deterjanı ve su karıştırılıp köpüklü su ve bir bez yardımı ile silinebilir. Bunun yanında pek çok yerde satılan pas sökücü spreyler de bu anlamda yardımcıdır.
Karbonat: En kolay bulunabilen, aynı zamanda en etkili pas temizleme yöntemlerinden birisidir. Paslı olan bölgeye bolca karbonat dökülür ve birkaç saat kadar beklenir. Bu sürenin sonucunda karbonat, bulaşık teli, diş fırçası ya da bulaşık süngeri yardımıyla ovalanır.
Asidik bir özellik içeren limon suyu, pas sorununu kökünden çözmeye yetecektir. Lekeli bölgenin üzerine limon suyu sıkın ve 10 dakika kadar bekletin. Ardından sert bir fırça ile paslı bölgenin üzerini fırçalamaya başlayın. Bu işlemi leke tamamen kaybolana kadar uygulamaya devam edin.
"Paslı küçük eşyalarınızı beyaz sirke dolu bir kavanoza birkaç dakika koyun. Ardından üzerindeki bozulan kaplama kısmının kolayca söküldüğünü göreceksiniz. Daha büyük bir metal nesnedeki pası çıkarmaya çalışıyorsanız, doğrudan paslı bölgeye beyaz sirke dökün, kuruması için zaman verin ve ardından bir bezle fırçalayın.
Kumaşta oluşan pas lekesini temizlemek için sirke ve limon uygulamasını deneyebilirsiniz. Bunun için pasın olduğu bölgeye limon ve sirke uygulayın ve bir süre bekletin. Ardından çitileyip durulayın ve çamaşır makinesinde tekrar yıkayın.
Pas lekesi olan bölgeye, limonu sıkarak elde edebileceğiniz veya marketlerde şişeyle satılan limon suyundan biraz dökün, limon suyunu kumaşın tamamen emmesini bekleyin. Sonra giysiyi veya tekstil ürününü güneşte kurumaya bırakın. Güneş ve limon suyu lekeyi hafifletir. Son olarak giysiyi veya kumaşı soğuk suyla yıkayın.
Gelin hep birlikte pas lekeleri nasıl çıkar öğrenelim. Yapılan ilk işlem genellikle lekenin üzerine limon suyu sıkmak ve biraz da tuz dökerek 5-10 dakika kadar bekletmektir. Bekledikten sonra hafifçe ovalayarak pas lekesinin hafiflemesi sağlanabilir.
Beyaz sirke kullan.
Sirkeye batırılmış bir bez de kullanabilirsin. Alüminyum folyoyu sirkeye batırmayı ve pası ovalamak için fırça gibi kullanmayı dene. Çelik yününden daha az aşındırıcı olsa da pası sökecektir. Normal sirke kullanıp metal nesneleri 24 saat kadar içinde beklettikten sonra durulayabilirsin.
- WD-40 formülü hiçbir aşındırıcı madde içermeksizin çok kalın tabakalı gres yağı ve kiri, etiket ve yapıştırıcı madde kalıntılarını yüzeyden tamamen temizler. Ayrıcı oluşturduğu film tabaka ile çürüme ve paslanmaya karşı korur.
Pas tabakalarından arındırdığınız yüzeyi, ince kâğıt zımpara kullanarak pürüzsüz hâle getirin. Böylece yüzeye pas boyası uyguladığınızda tatmin edici sonuç elde edebilirsiniz. Pas artıklarının kalma ihtimaline karşılık metal yüzeyi tel fırça ile fırçalayın. Son aşamada, yüzeyi tiner ile kir, yağ ve pastan arındırın.
Oksit, pas temizleme yöntemlerinde olduğu gibi tel fırçalar, zımparalar veya asitler gibi mekanik ve kimyasal yöntemler de oksitlenmiş metallerin yüzeylerini temizlemekte kullanılabilir.
Kola İle Pas Sökme
İlk kullanılan yöntem kola ile pas sökmektedir. Kola içerisinde asit bulunduğu için hafif paslı demirlerde pasın bir nebze olsa da sökülmesini sağlayabilmektedir.
Evde kullanılabilecek doğal pas sökücüler; sirke ile pas temizleme, karbonat ile pas temizleme, limon suyu ve tuz ile pas temizleme, patates dilimleri ile pas temizleme, zeytinyağı ile pas temizleme gibi doğal pas sökme yöntemleri bulunmaktadır.
Hidroklorik asit, pas giderici olarak kullanılmasının yanı sıra, organik bileşiklere etki ettirilerek klorlu ürünlerin (çözücüler, plastik maddeler) elde edilmesinde yararlanılır.
limon içerisindeki sitrik asit, pas lekesini gevşetirmiş. limon suyuyla ıslatılan lekeli giysi birkaç saat bekletildikten sonra makinaya atılmak suretiyle şans denenebilirmiş...
Paslı klozetlerin haftalık temizliği için klozete 1-2 bardak sirke ekleyin ve klozet fırçası ile ovun. Eskiden kalan lekeler için, klozetin suyunu boşaltın ve klozetin içine seyreltilmemiş sirke dökün ve en az iki saat bekletin (gece boyunca bekletmek daha iyi olacaktır). İyice ovalayın ve su ile durulayın.
Kuruyan ve evde ne yaparsanız yapın çıkmayan pas lekesinden kurtulmak için giysiyi kuru temizlemeye de götürebilirsiniz. Kuru temizlemeciler özel ilaçlarla bu lekelerin pek çoğunu yok edebiliyor.
Pas ve kireç lekelerinin kesin çözümü Porçöz Pas ve Kireç Çözücü'yü, kireç bağlamış çaydanlık ya da su ısıtıcısına doğrudan dökün. Porçöz, kireçli bölgeye etki ederken bir ses çıkarır. Bu etki sesi kesilene kadar bekleyin. Daha sonra çaydanlığı veya su ısıtıcısını bol suyla birkaç defa durulayın.
Yapılması gereken paslanmaz çelik yüzeye sahip eşyayı sıcak suyla yıkayıp deterjanı yüzey üzerinde 10-15 dakika bekletin. Daha sonra kiri süngerle temizleyin. Su lekelerini ve parmak izlerini paslanmaz çelik yüzeylerden çıkarmak için cam temizleyici kullanabilirsiniz.
Genellikle krom parlatmak için kullanılmakta olan yöntemin deterjan ve amonyak ile gerçekleştirilmektedir. Deterjan ve amonyak ile yapılan yöntemde bu karışımın bir bez ile ovalanması gerekmektedir. Böylelikle de oldukça başarılı sonuçlar elde edilmekte olduğu bilinmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri