Yeni aldığınız bataryayı ilk olarak şu şekilde kullanınız: Batarya notebooka bağlı ve notebook kapalı vaziyette iken cihazı yaklaşık 12-16 saat şarjda bırakınız. Notebooku çalıştırdığınızda bataryanın 0 dolmuş olduğunu göreceksiniz. Bataryayı %5 seviyesine kadar deşarj edip tekrar 0 oluncaya kadar şarj ediniz.
Batarya notebooka bağlı ve notebook kapalı vaziyette iken cihazı yaklaşık 10-12 saat şarjda bırakınız. Notebooku çalıştırdığınızda bataryanın %100 dolmuş olduğunu göreceksiniz. Bataryayı %5 seviyesine kadar deşarj edip tekrar %100 oluncaya kadar şarj ediniz.
Bence değmez. Artık tüm laptopların bataryaları lityum pillerden oluşuyor ona göre yazayım. Bu pilleri ilk aldığınızda bir tam şarj edin. Tam şarj olduktan sonra prizde takılı bırakmanızın bir mantığı yok çünkü içindeki devre akımı kesiyor otomatik olarak.
İlk Kullanım: Bataryanın gelecekteki performansı ve ömrü büyük oranda ilk kullanımda belirlenir. Yeni aldığınız notebook veya bataryayı kesinlikle şarj etmeden kullanmayınız. Notebook'a bağlı ve notebook kapalı vaziyette iken yaklaşık 10-12 saat şarjda bırakınız.
Cihazlarda yüzde 100'lük değere ulaşıldığında cihazlardaki şarj akışı kesilmektedir. Pilin yeniden doldurulması adına tamamen bitirilmesi gerekmez. Pilin tamamen boşalması, donanımın daha kısa ömürlü olmasına neden olacaktır. Bu nedenle yüzde 20 ile yüzde 80 aralığında şarj oranları ideal kullanımlar için uygundur.
İlgili 15 soru bulundu
Yeni aldığınız bataryayı ilk olarak şu şekilde kullanınız: Batarya notebooka bağlı ve notebook kapalı vaziyette iken cihazı yaklaşık 12-16 saat şarjda bırakınız. Notebooku çalıştırdığınızda bataryanın 0 dolmuş olduğunu göreceksiniz. Bataryayı %5 seviyesine kadar deşarj edip tekrar 0 oluncaya kadar şarj ediniz.
"Bataryamı yeniledikten sonra ilk şarjı nasıl yapmalıyım?" Yeni cep telefonunu veya yeni bataryayı , ilk kullanım için 10-15 saat şarjda bekletmenize gerek yoktur. Eski nesil cep telefonlarında yer alan bataryaların, telefonun ilk açıldığı andan itibaren uzun bir süre şarjda kalması gerekmekteydi.
Ortalama özelliklere sahip bir laptop saatte yaklaşık 60 Watt elektrik tüketir. Düşük performanslı donanıma sahip bir dizüstü bilgisayar haftada 11 kW elektrik harcar. Harcanan bu enerji 23 TL'lik bir tutara tekabül eder. Yüksek performanslı donanımı olan bir gaming laptop ise ayda 14 kW elektrik tüketir.
Pil ömrünü ve performansını uzatmaya yardımcı olmak için, cihazınızı kısa bir süre kullanmak yerine haftada birkaç kez %20 ile %80 arasında bir süre boyunca pil düzeyini tutmaya ve ardından pili yeniden şarj etmek için prize takılı tutmaya deneyin.
Dizüstü Bilgisayarımı Şarjda Bırakmalı mıyım? Bataryayı sürekli olarak yüzde 100 seviyesinde bırakmak ömrünü kısaltacaktır. Evet ama bataryanın tekrar tekrar deşarj olup şarj edilmesi de ömrünü kısaltacaktır. Daha doğrusu ne yaparsanız yapın, bataryanız zamanla yıpranacak ve kullanılabilir kapasitesi azalacaktır.
Şarja takılı kullanmak daha doğru, artık çoğu laptopda şarj limitleyici seçenek var onu açarsanız %80 e kadar şarj edip keser. Bataryaları full şarj da depolamak ve bitene kadar kullanmak ömrünü kısaltır.
Bilgisayarınız güç adaptörüne bağlandıktan sonra güç göstergesi (güç girişiyle aynı tarafta) yanacaktır. Bilgisayarın şarj edildiğini göstermek için gösterge yanıp söner. Sağ alt köşedeki pil simgesinden mevcut pil durumunu görebilirsiniz.
Hayır bir zararı yok.
Bilgisayarınızın güç bağdaştırıcısını şarj cihazındaki USB-C bağlacına, ince uçlu bağlaca veya yuvarlak uçlu bağlaca bağlayın. Ardından, elektrik kablosunu elektrik prizine takın. Şarj cihazını bir elektrik prizine bağladığınızda aynı anda tüm bağlı cihazları şarj edebilirsiniz.
Cihazınızın alt bölümündeki etikette yazan DC Input (Giriş) Volt ve Amper değerlerine göre seçim yapınız. Etiket okunmuyorsa ya da bu değerleri göremiyorsanız, son kullandığınız adaptörün üzerinde yazılı olan değerlerden yararlanabilir ve sihirbaz yardımıyla cihazınızla uyumlu adaptör seçeneklerini listeleyebilirsiniz.
Pil tasarrufu özelliğini kullanmak pil ömrünü uzatmanın en kolay yoludur. Sistem > Güç & pili > Başlangıç > Ayarları'nı seçin. Pil belirli bir düzeyin altına düştüğünde pil tasarrufunun açık olmasını istiyorsanız Pil tasarrufu'na tıklayın ve ardından istediğiniz pil düzeyini seçin.
Devamlı Şarjda Bırakma
Bir dizüstü bilgisayarın batarya ömrü, ısı ve kullanım sıklığına bağlı olmakla birlikte, ortalama yaklaşık 2-4 yıl arasında veya 1000 şarj döngüsü kadar sürer.
Normal kullanım olarak lityum iyon pillerin ömrü yaklaşık 300 -500 şarj döngüsü arasındadır. Yani bu da demek oluyor ki normal 25 derecelik bir çevre ısısı koşulunda 1 yıl boyunca şarj harcanıp depolanabilir.
Teknik olarak, pilinizin son %3'ünü doldurmak daha büyük miktarda bilgisayar enerjisi gerektirir ve buda plin ömrünü olumsuz etkiler. Pil sağlığının en önemli yönü deşarj döngüsüdür. Dizüstü bilgisayarınızı yalnızca %100'ün altında şarj ederek pilinizin ömrünü artırabilirsiniz.
Örnek: Ayda toplam 300 kilowatt saat elektrik harcayan bir mesken abonesi ne kadar elektrik faturası öder? Cevap: 240 kilovatt'a kadar olan kısmı için düşük kademeden 240 x 1.73 = 346 TL , kalan kısmı için yüksek kademeden (300-240) x 2.6 = 156 TL Toplam 502 TL bütün vergiler ve fonlar dahil elektrik faturası öder.
Yani günlük bilgisayarınızın harcadığı elektrik 600 W'lık bir PSU için 150-200 W da olabilir. Bu günlük 12,48 TL elektrik faturası yansımasını bilgisayarınızı her gün açık tuttuğunuzu varsayarak aylık hesaba vurursak 374 TL gibi bir tutar elde ediyoruz.
Kullanıcılar telefonlarını aldıktan sonra fabrika çıkışında bulunan bu enerji bitirmelidir. Ardından yeni telefonun ilk şarj işlemini gerçekleştirmek gerekecektir. Yeni alınan telefonların ilk şarj süresi 6 saat ve üzeri olabilir.
Geçmiş yıllarda akıllı telefonlarda pil seviyesi genelde boş olarak geldiği için cihazlar direkt olarak şarja takılıyordu. Ancak günümüzde önce yeni cihazın batarya seviyesinin %10 ile %5 arası bir değere düşmesini beklemek ve bunun ardından cihaz tamamen şarj olana kadar şarj etmek gereklidir.
5000 mAh kapasitesinde bir bataryası bulunan 'Oppo Realme 5i'; tek şarjda 49 saat konuşma, 32 saat müzik dinleme ve 19 saat video izleme deneyimi sunmayı vadediyor. Ters şarj özelliği de bulunan telefonda kullanıcılar, diğer cihazlarını da şarj edebiliyor. Bu sayede cihaz, şarj istasyonu gibi kullanılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri