Farklı lastik türleri, farklı basınç değerlerini beraberinde getirir. Bu nedenle sahip olunan lastik modeline ve özelliklerine bağlı olarak, basınç değerinin ayarlanması gerekir. Çoğu binek araçta lastik basıncının 32 ile 35 Psi arasında tutulur.
Çoğu binek otomobilde lastik basınç değerlerinin 32 ile 35 Psi arasında tutulması önerilir. Aracın ağırlığı, araç içindeki kişi sayısı ve lastik ölçüleri gibi detaylara göre bu değerler birkaç Psi daha fazla olabilir.
Trafik içerisinde yer alan araçların büyük bir kısmı 195 60 R15 veya 195 65 R15 lastiklerini kullanır. İki hava basıncı için de birbiri ile aynı diyebiliriz. 195/65 R15 lastikler için önerilen hava basıncı genellikle arka lastiklerde 32 psi ile ön lastiklerde 34 psi arasındadır.
Yazın hava basıncı 32 yi baz alıyorsanız yine 32 olmalı. sıcak havalarda 33-34 e çıkabilir ancak lastikler soğuyunca yine 32 ye dönecektir.
Lastik hava basıncının yüksek olması durumunda lastiğin temas ettiği yüzey idealin üzerinde olur. Bu durumda da; Aracın yol tutuşu gerekenden fazla olur. Araç virajlarda zorlanır ve sürüş güvenliği tehlikeye girer.
İlgili 26 soru bulundu
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Araç düz zeminde durduktan sonra sibop kapaklarını teker üzerinden çıkarın. Pompa hortumunu bir/ iki saniye açık supap gövdesine bastırın. Manuel ve otomatik araçların lastik pompalarının üzerlerinde basınç göstergesi bulunur. Göstergeye bakarak 1- 2 saniye içerisinde lastik içerisinde basınç değeri öğrenilir.
Hava hortumunu en yakındaki lastiğe (ya da şişirilmesi gereken lastiğe) götür ve pompanın ucunu hava supabına bastır. Sertçe ve sürekli baskı uygulayarak öyle dur ve pompa, lastiği şişirirken havanın akış sesini dinle. Eğer hava kontrolsüz biçimde çıkıyorsa pompayı düzgün tutmaya çalış.
Otomobilin şoför kapısının iç kısmında, yakıt depo kapağının hemen iç bölümünde ya da bagaj içi bölümlerindeki bilgilendirme kartlarında lastik hava basınç tablosu yer alır. Bu tablolarda lastik hava basıncının, lastiğin boyutlarına göre kaç PSI olması gerektiği belirtilmiştir.
Bar / Psi Dönüşümü
Bu değer nasıl hesaplanır; 1 bar 14.50 psi değerindedir. Size verilmiş bar değerini bu psi değeriyle çarpmanız gerekmek- tedir. Örneğin aracınızda 2.5 bar yazıyor ise 2.5x14.50 olarak çarparız yani aracınızın psi değeri 36.25 çıkar ve bu basıncı uygularsınız.
Araçların sahip oldukları marka ve modele göre aynı zamanda da sahip oldukları lastik ölçülerine göre farklı hava basınç değerine sahip oldukları söylenebilir. 1 bar, 14,5 PSI'a eşit olarak bilinmektedir. 2.4 bar ise 35 PSI' a eşit olarak ifade edilebilir.
Yaygın olarak hidro-şişirme olarak adlandırılan bu uygulama, lastiklerin kaymasını önleme amaçlıdır, ancak tam tersi bir etkiye sahip olabilir. Suyla doldurulmuş lastikler kavramalarını kaybedebilir ve araca ciddi zarar verebilir. Bu nedenle, lastikleri suyla doldurmaktan kaçınmak, bir güvenlik meselesidir.
Pounds Per Square Inch yani PSI; lastiklerdeki hava basınç değerini belirten bir ölçüdür. PSI olarak ifade edilen bu bilgi bazı araçlarda “bar” olarak da geçer. Bu nedenle lastiğe hava basılacağı zaman bar ölçüsünü PSI'ye çevirmek gerekebilir. 1 bar yaklaşık 14.50 PSI'dir.
Eğer lastik hava basıncı az olursa o zaman yüksek yakıt kaybı yaşanır ve araç gereksiz yere ciddi anlamda efor sarf eder. Aynı zamanda lastiğin patlama riskini artırır ve kaza riskini de doğal olarak ciddi noktaya ulaştırır. Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur.
Lastik hava basıncı düşük olursa aşağıdaki sorunlarla karşılaşabilirsiniz: Lastiğin orta kısmında aşınma meydana gelir. Lastik dişleri kısa sürede aşınır. Lastiğin yol tutuş kabiliyeti azalır ve sürüş güvenliğinde risk oluşur.
Araç üreticisinin acil/geçici yedek lastiklerle ilgili verdiği ek bilgileri de dikkate alınız. Lastikler soğukken, havasını araç üreticisinin belirlediği basınca ayarlayın. Lastikler sıcakken asla havasını boşaltmayın ya da lastik basıncını düşürmeyin. Sürüş esnasında hava basıncının artması normaldir.
Lastiklerin tek bir basınç değeri bulunmaz. Farklı lastik türleri, farklı basınç değerlerini beraberinde getirir. Bu nedenle sahip olunan lastik modeline ve özelliklerine bağlı olarak, basınç değerinin ayarlanması gerekir. Çoğu binek araçta lastik basıncının 32 ile 35 Psi arasında tutulur.
Ancak bu kış mevsiminde değişiklik gösterecektir. Şöyle ki; kış mevsiminde lastik basıncı 2.2 bar 32 Psi yerine, 2.4 bar 35 Psi olarak ayarlanmalıdır. Böylece kış mevsiminde aracınızdan daha iyi bir performans sağlayabilir ve yol güvenliğinizi artırırsınız.
Araç 2 km'den daha kısa sürüldüğünde lastik basıncınızı kontrol etmeniz önerilir. Bu size lastik basıncının gerçek değerini verecektir. Gerekirse, basınç düşükse hava basarak ayarlayabilirsiniz.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Üreticinin tavsiyesinin altında 3 psi'lik bir lastik basıncına sahip olmak, aynı yolculuk için %10 daha fazla lastik aşınmasına ve %1'e kadar daha fazla yakıt tüketimine neden olabilir.
Lastik basınç değerlerini düştükçe lastik yuvarlanmaya karşı direnç gösterir. Bu da aracın hızını düşürür. Sonuç olarak hız yapmak için motor fazladan yakıt harcar. Yapılan araştırmalara göre tüketilen yakıtın % 20 lastiklerden kaynaklanıyormuş.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri