Lastik basıncı, var ise yedek lastikler olmak üzere her 14 günde bir kez kontrol edilerek ayarlanmalıdır.
Lastik basıncı
Lastikler sürekli basınç kaybı yaşadığından bunu yapmak önemlidir. İdeal koşullarda dahi ayda lastik 0,069 bar basınç kaybı yaşar ve bu rakam sıcaklıkla birlikte artar. Dolayısıyla lastik basıncınızı en az ayda bir kontrol etmeniz gerekir.
Lastikler, bir yerde kullanılmadan beklediğinde ya da araçta takılı halde beklediğinde veya aktif olarak kullanıldığında zamanla içinde hava basıncı azalır. Bu üç durumun hepsinde de farklı seviyelerde azalır ama sonuçta; zamanla basınç azalır. Lastiklerdeki basıncın zamanla düşmesinin ana nedeni, hava osmozudur.
Lastik basıncının düşmesindeki en önemli etkenler kullanım sıklığı ve hava kaçırmadır. Lastikte bulunan yırtık, basıncın hızla düşmesine neden olabilir. Zemin ile sürekli temas eden ve sürtünmeden dolayı zamanla aşınan lastiklerin hava miktarının düşmesi son derece önemlidir.
Lastik hava basınç değerleri aracınızın yüküne, ağırlık denge dağılımına ve lastik ebatlarına göre değişiklik göstermesi olası bir durumdur. Bakmanız gereken en doğru bilgi aracınızın fabrika verileridir.
İlgili 15 soru bulundu
Radyal lastiklerde dönüş yönünü değiştirmeden, öndeki lastikler arkaya, arkadakiler de öne takılmalıdır. Uzun yola çıkarken ve araç yüklüyken hava basıncı 2 PSI arttırılmalıdır.
Aracınızın ağılık dağılımı eşitse, ön kısımda iki yolcu seyahat ediyor ve arka taraf boş ise, lastik basınçları önler de 36 Psi arkalar da ise 34 Psi olmalıdır. Ön kısımda iki yolcu ve arka kısımda da iki yolcu şeklinde bir seyahat söz konusu ise tüm lastikler 36 Psi basınç ile şişirilmelidir.
Lastiklerin Aşırı Şişirilmesi
Aşırı şişirme, lastiklerin sıkı olmasına ve daha çok delinmesine veya kesilmesine neden olur. Ayrıca lastiğinizin çekişini etkileyen ayak izini de değiştireceksiniz. Sonuç olarak, düzensiz lastik aşınması yaşayacak ve lastiğinizin aşınma ömrünü kısaltacaksınız.
Lastiğin havasının inmesi motorun daha fazla efor harcamasına neden olur. Araç hâkimiyetini sağlamak zor oluyorsa lastik basıncı düşmüş olabilir. Tekerlekte gözle görülür bir inmenin olması lastik basıncının düştüğünü açık bir şekilde gösterir.
Yaz aylarında lastikler ısındığından hava basıncı yükselir. Isınma sonucu yükselen basıncı azaltmak için lastiğin havasını boşaltmayın. Basınç konusunda yanılmamanız için lastik basıncınızı lastik soğukken ölçmeniz gerekir. Yaz aylarında kış lastiği kullanmamalısınız.
Lastikler direkt olarak güneş ışığına maruz kalmamalı. Ortamda, lastiklerin yapısını etkileyebilecek sıcak borular ve elektrik jeneratörleri gibi ısı kaynakları bulunmamalı.
Lastiğimize bastığımız havanın içerisinde bir miktar nem bulunur ve bu nem yüksek sıcaklıklarda genleşerek lastik içerisindeki basıncı artırır, soğuk havalarda ise tam tersi lastiğin basını düşerek lastik içerisindeki basıncı ölçtüğünüzde daha düşük sonuçlar çıkaracaktır.
Eğer ön iki koltuk dolu ve arka koltuklar boş ise ön lastiklerde 36 psi basınç, arka lastiklerde ise 34 psi basınç ayarlaması yapmak sürüş konforunu artıracaktır. Eğer sürüş esnasında arka ve önde eşit miktarda yolcu var ise tüm tekerlerde 36 psi basınç değeri olması gerekir.
Eğer lastik hava basıncı az olursa o zaman yüksek yakıt kaybı yaşanır ve araç gereksiz yere ciddi anlamda efor sarf eder. Aynı zamanda lastiğin patlama riskini artırır ve kaza riskini de doğal olarak ciddi noktaya ulaştırır. Fazla basıncı ise lastiklerin taban bölümünün kısa sürede aşınmasına sebep olur.
Ön tarafta iki yolcu seyahat ediyor, arka kısım boş ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 38 psi, Ön ve arka tarafta iki yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 40 psi, Ön tarafta iki yolcu, arka kısımda 3 yolcu seyahat ediyor ise ön tekerlekler 40 psi, arka tekerlekler 42 psi olmalı
Çoğu binek otomobilde lastik basınç değerlerinin 32 ile 35 Psi arasında tutulması önerilir.
Lastik Basınç Göstergesi Arızasında Ne Yapmalı? Lastik basıncında bir sıkıntı olması durumunda, gösterge sürücüleri ikaz eder. Lastik basıncının düşük olması durumunda uyarı lambası yanar.
Lastik basınç uyarısını almanızın nedeni, daha önce doğru kaydettiğiniz hava basınçlarından birinin diğerlerine göre dengesiz hava basıncına sahip olmasıdır. Patlak lastiği tamir ettirdikten sonra aracınızdaki lastik basınç uyarı sistemi fiziksel veya dijital düğmesine basmanız/basılı tutmanız gerekir.
Lastik havalarının fabrika verilerinden daha az şişirilmesi bu tip aşınmaya neden olur. Bunun sonucunda ise lastiğin taban kısmının kenarları daha fazla aşınırken orta kısmı çok daha az aşınarak dengesiz bir aşınma meydana gelir. Lastiğin yere temas alanı da azaldığından dolayı yol tutuş azalır.
Mümkün olduğunca periyodu atlamadan ayda en az bir kez lastik basınçları kontrol edilmelidir. Kontrol gün içinde araç ilk çalıştığında fazla yol almadan yapılmalıdır. Gün içinde kullanılmış bir aracın lastiklerinin soğuması ortalama 4 saat sürer. Isınmış lastiklerdeki basınç doğru oranı göstermeyebilmektedir.
Üreticinin tavsiyesinin altında 3 psi'lik bir lastik basıncına sahip olmak, aynı yolculuk için %10 daha fazla lastik aşınmasına ve %1'e kadar daha fazla yakıt tüketimine neden olabilir.
Bunun nedeni, soğuk havanın lastik içindeki hava moleküllerinin hareketini yavaşlatması ve hacimlerinin azalmasıdır. Bu durumda, lastik basıncı düşer ve lastiklerin doğru basınca sahip olmaları daha da önemli hale gelir.
Ancak bu kış mevsiminde değişiklik gösterecektir. Şöyle ki; kış mevsiminde lastik basıncı 2.2 bar 32 Psi yerine, 2.4 bar 35 Psi olarak ayarlanmalıdır. Böylece kış mevsiminde aracınızdan daha iyi bir performans sağlayabilir ve yol güvenliğinizi artırırsınız.
Lastik basıncını kontrol ederken aracın sıcaklığını ve yükünü de dikkate almanız gerekir. Bunlar lastiğin hava basıncını etkileyebilir. Öte yandan, jant malzemesinin burada bir önemi yoktur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri