İlâh diye taptığınız) Lât, Uzzâ ve diğer üçüncü (put) olan Menât'ı (n herhangi bir şey yarattığını) gördünüz mü? Hiç düşündünüz mü Lât ve Uzzâ'yı? 19,20. (Allâhı bırakıb tapdığınız) Lât(ın), Uzzâ (nın) ve (bunların) üçüncüsü olan diğer Menât (ın her hangi birşey hakkında zerrece kudretleri var mı?)
19-20. âyetlerde anılan Lât, Uzzâ ve Menât Kureyşliler'in en fazla önem verdikleri putların isimleridir. Araplar melekleri Allah'ın kızları saydıklarından onları sembolize eden putlara da kadın isimleri verirler ve kendileri için Allah katında şefaatçi olacaklarına inanarak onlara taparlardı.
Uzza (Ar. اَلْعُزَّى (el-uzza:)), İslâm öncesi Arabistan'daki bereket tanrıçası olup bu dönemde Mekke şehrinin üç baş tanrıçasından biriydi. O dönemlerde Uzza, Manat ve Lat, asıl ulaşılmak istenen ulu tanrı El-İlah'ın kızları olarak anılıyorlardı.
19,20. (Ey müşrikler, Sahibiniz -Muhammed s.a.s.- miraca nâil oldu, Rabbinin en büyük ayetlerini gördü.) Siz de (tapındığınız o putlarınızın) o Lat, Uzza ve üçüncüleri olan Menat (ın gerçek bir ilah olduğunu kanıtlayan en ufak bir delil)i gördünüz mü? (Elbette görmediniz.
“Ve insana, kendi gayret ve çabalarının sonuçlarından başka bir şey yoktur!” Öyle ki İnsan için mesai yaptığından / çalıştığından başkası yoktur. Her insan yaptığının karşılığını alacaktır.
İlgili 21 soru bulundu
38.Hiçbir günahkâr, başkasının günah yükünü yüklenmez. 39.İnsan için ancak çalıştığı vardır. 40.Şüphesiz onun çalışması ileride görülecektir. 41.Sonra çalışmasının karşılığı kendisine tastamam verilecektir.
Allah'tan başkası, çeviremez onu geri. Onu (müjdelenen ve beklenen büyük değişim ve dönüşümü) Allah'ın dışında ortaya çıkaracak (ve zorlukları aşıp kutlu fetihler açacak) başkası yoktur! (Ondan bağımsız hiçbir güç bulunmamaktadır.) Onu Allah'ın dışında ortaya çıkaracak başka hiç bir güç yoktur.
[42] Araplar, melekleri Allah'ın kızları saydıklarından onları temsil eden putlara da kadın ismi verirlerdi. Bu nedenle Lât, Menât ve Uzzâ'yı Allah'ın kızları olarak kabul etmişlerdir. bk.
Mekke-Medine arasında bir yer olan Kudayd kasabasındaki tapınakta ise kendisini temsil eden bir kara taş bulunurdu. İslam öncesi dönemde Mekke'nin üç baş tanrıçasından biridir. Bu üç tanrıça Mekkelilerin inancına göre Tanrı'nın kızlarıydı.
Sana ganimetlerden [enfâl] sorarlar. De ki: “Ganimetler, Allah'ın ve elçisinindir.¹ Allah'a karşı sorumluluk bilincinde olunuz ve aranızı düzeltiniz. Siz gerçekten inanmışlardan iseniz, Allah'a ve elçisine itaat ediniz.” 1 Ganimetlerin Allah'a ve elçisine ait olması demek onların kamuya ait olması demektir.
Krallar, 21/7) ve Yoşiya tarafından yıktırılan (II. Krallar, 23/6-7) kıskançlık putu Astarte'nin şekillerinden (avatar) biridir; aynı unvan Ugarit metinlerinde Aşera için söz konusudur.
Menat veya Manah, Arap mitolojisinde bir tanrıça. İslam öncesi Arabistan'da tapılan tanrıçalardandır, özellikle Mekke şehrinin üç baş tanrıçasındandı. İslam dininin kutsal kitabı Kur'an'da da geçer.
İslâm'dan önce müşriklerce Kâbe'de bulundurulan putlardan biri. Özel olarak Araplar'ın İslâm'dan önceki dinî ve sosyal hayat telakkilerini, genel olarak da kişilerin ve toplumların günah ve isyanlarını ifade eden bir terim.
Necm suresinde şu şekilde geçer,"şira'nın da Rabbi Allah'tır". Şira yıldızı esasen bir çift yıldızdır. Güneyde olan şira-yı Yemanniye, kuzeyde olan ise şira-yı Şamanniye olarak adlandırılmaktadır.
Geceyi, gündüzü, Güneş'i ve Ay'ı yaratan O'dur; her biri kendi yörüngesinde yüzüp gidiyor. (Hiçbir sapma ve çarpışma yaşanmıyor, ama insanlar düşünüp ibret almıyorlar.) O Allah ki geceyi, gündüzü, güneşi ve ayı yaratandır. O uzayda dolaşan gök cisimlerinin hepsi, birer yörüngede yüzüp gitmektedir.
Yeryüzü İslam ile tanışmadan önce özellikle Arap yarımadası putların yaygın olduğu bir bölgeydi. Hübel, Lat, Menat ve Uzza adlı putlara büyük saygı duyuluyordu.
Fedek'te olduğu da rivayet edilmekle birlikte (Ya'kūbî, I, 255) Menât, Mekke ile Medine arasında Kudeyd'e yakın, Medine'ye 15 km. mesafedeki Müşellel denilen yerde deniz kenarında Hüzeyl kabilesine ait siyah bir kaya idi.
"... kureyş kabilesi, cahiliye devrinde kabe'nin içinde bulunan bir kuyunun yanı başına dikilmiş bir puta taparlardı. bu putun adı hübel idi. bu put, kabe ve hicaz başkanlığı huzaalılara geçtikten sonra, başkanları olan amr b. luhay tarafından suriye topraklarından getirilmiştir.
Bunun üzerine Amâlikalılar ona kırmızı akikten yapılmış Hübel (veya Menât) adlı bir put vermişlerdi. Amr da bu putu Mekke'ye getirip Zemzem Kuyusu'nun üst tarafına, Kâbe'ye yakın bir yere koymuş ve herkesi ona tapınmaya çağırmıştı. Başka bir rivayete göre Amr adı geçen putu el-Cezîre'deki Hît şehrinden getirmiştir.
lat : kısmet-bereket tanrıçası. uzza : sevgi-aşk tanrıçası. menat : güç-intikam-kahır tanrıçası.
İslâm öncesi dönemde Kâbe'nin içinde ve çevresinde Araplar'a ait 360 kadar put bulunuyordu. Ayrıca Mekke'de her ailenin evinde bir put vardı. Araplar'a göre Kâbe'deki putların en büyüğü ve en meşhuru kırmızı akikten yapılmış insan şeklinde bir put olan Hübel idi.
İslam öncesi Araplar; Arap toplumu Kabe'de 360 tane puta tapıyordu, bunlardan en güçlüsü ve en yükseğe koydukları ilah ay tanrısı olan Al-İlah (El-İlah) idi. İslam öncesi Araplara göre Al-İlah “Dünyanın yaratıcısı, havadan yağmur indirici, yerden dane çıkarıcı ve Kabe'nin efendisi” idi.
Onun (ne zaman geleceğini,) Allah'tan başka bilecek kimse yoktur. [Ama] onu Allah'tan başka kimse açığa çıkaramaz... Allah'tan başka kimse onun perdesini aralayamaz. Onu (yaklaşmakta olanı) Allah'tan başka kimse açıklayamaz.
Yasin suresi 58. ayetin “Yasin Suresinin Kalbi” olduğu söylenir. Bu ayetin okunması; kötülükten korunmaya, hatim sevabı almaya ve ruhun imanla teslim edilmesini sağlar.
Başka bir deyişle Necm sûresinin ilk 18 âyeti Hz. Peygamber'in yaşamış olduğu mi'rac olayının tasviri olarak değerlendirilmektedir. Ancak Necm sûresinin Mekke döneminin ilk yıllarında indiği, mi'rac hâdisesinin ise hicrete yakın bir zamanda meydana geldiği de kaynaklarda zikredil- mektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri