En önemli bölge olarak kabul edilen 1. Standart Bölge kapsamında Artvin, Giresun, Ordu, Rize ve Trabzon illeri bulunmaktadır. Türkiye'de 2017 yılında fındık üretim alanı 7 milyon da'dır. Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir.
İhracatta Türkiye'yi, İtalya 26 bin ton, ABD 22 bin ton, Azerbaycan 19 bin ton ve Hollanda 7 bin ton ile takip etmektedir. Dünya fındık ithalatı 2020 yılında 258 bin ton olmuştur. Dünya fındık ithalatında İtalya ve Almanya 69 bin ton ile ilk sırada yer almaktadırlar.
türkiye'nin fındık devi oltan gıda satıldı. amerika'da veya avrupa'da stratejik kurumları sattırmazlar. rekebet kurumu veya benzeri bir oluşum derhal hoppppp çeker. fındıkta iki önemli aktör var. fındık fiyatını da büyük ölçüde bu aktörler, tmo ve ferrero belirliyor.
Dünya fındık dikim alanlarının ortalama %75'i Türkiye'dedir. Türkiye'yi sırasıyla İtalya (%8), Azerbaycan (%4), İran (%2), ABD (%2), Şili (%2) ve Gürcistan (%1) takip etmektedir. milyon tonu geçmiştir.
Dünya fındık üretiminin yaklaşık % 65-70'ini, ihracatının ise 70- 75'ini karşılayan Türkiye dünyanın en önemli fındık üreticisi ve ihracatçısı konumundadır. Dünya fındık ihracatında diğer önemli ülkeler ise İtalya, İspanya ve A.B.D. 'dir.
İlgili 34 soru bulundu
Yaratılış kaynağı Çin olmasına karşın, fındığın anavatanı olarak Türkiye'nin Karadeniz kıyıları gösterilmektedir. Çin kaynaklarına göre fındığın, M.Ö 2838 yılında yetiştirildiği ifade edilmektedir. Fındık bitkisi, bitkiler aleminin Fagales takımı, Betulaceae familyası, Corylus cinsi içinde yer almaktadır.
Son yıllarda Meksika başta olmak üzere pek çok ülkede fındık üretim denemeleri yapılıyor olsa da Giresun fındığının lezzetini tutan bir alternatifi olmadığı herkesçe bilinmektedir. Dünyanın en lezzetli fındığı bu ününü Karadeniz'in iklimine, doğasına ve çalışkan insanına borçludur.
Fındıklarımız ağırlıklı olarak Türkiye, İtalya, Şili ve ABD'den geliyor. Ferrero, kendi fındık değer zincirinde kendi kaynaklı fındığının tam izlenebilirliğini sağlamayı taahhüt ediyor.
Ordu 2,3 milyon da ile en fazla fındık üretim alanına sahip ildir. Ordu'yu 1,2 milyon da ile Giresun ve 936 bin da ile de Samsun takip etmektedir. Fındık üretimi; Türkiye'de 2017 yılı itibariyle fındık üretim miktarı 675 bin ton'dur. Türkiye'de fındık üretiminde Ordu 214 bin ton ile ilk sırada yer almaktadır.
Türkiye'nin en önemli ithalat ve ihracat malzemelerinden olan fındığın çoğunluğu Giresun, Ordu, Trabzon olmak üzere, Sakarya, Bartın ve Zonguldak illerinde üretilmektedir. Türkiye, dünya fındık üretiminde birinci sıradadır ve dünya fındık üretiminin %62-65 kadarını tek başına karşılamaktadır.
Türkiye'nin 2022 yılına ilişkin fındık ihracatı rakamları belli oldu. Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçılar Birliğinden (KFMİB) yapılan yazılı açıklamada, 2022 yılında 127 ülkeye toplam 312 bin 564 ton fındık ihraç edildiği belirtildi.
Özellikle Karadeniz Bölgesi'nin geçim kaynağı olan fındık, dünya piyasasında da önemli bir yer teşkil ediyor. Dünya genelindeki fındık üretiminin yaklaşık yüzde 75'ini Türkiye sağlarken, fiyat politikalarını belirleyen Dünya Fındık Borsası ise Almanya'da bulunuyor.
Fındıkta iki önemli aktör var. Fındık fiyatını da büyük ölçüde bu aktörler, Toprak Mahsulleri Ofisi ve Ferrero belirliyor. Türkiye'nin ve aynı zamanda dünyanın en büyük fındık alıcısı, ihracatçısı konumundaki İtalyan Ferrero, fındık piyasasının oluşumunda önemli rol oynuyor.
Dünya fındık üretiminde 1. sırada olan Türkiye'yi sırasıyla İtalya, Azerbaycan ve ABD izlemektedir. Son yıllarda özellikle Azerbaycan ve ABD'nin üretiminde artış olduğu gözlenmektedir.
Dünyada fındık üretiminin yüzde 67'sini, kirazın yüzde 26'sını, incirin yüzde 27'sini ve kayısının yüzde 23'ünü tek başına sağlayan Türkiye, bu ürünlerin üretiminde dünyada birinci sırada yer alıyor. Türkiye'de, yıllara göre değişmekle birlikte, bir yılda ortalama 500 bin ile 750 bin ton arasında Fındık üretiliyor.
Türkiye, yılda 515.000 ton üretim ile dünyanın en büyük fındık üreticisidir. İtalya 132.699 ton yıllık üretimiyle ikinci sırada geliyor.
Fındık, Türkiye'nin hem doğu hem de batı bölgelerinde Karadeniz boyunca, toprağın diğer mahsuller için uygun olmadığı bölgelerde ve keskin eğimli topraklarda (yüzde 20'den fazla dik) yetiştirilmektedir.
Ordu 197 bin 230 ton fındık üreterek listenin birinci sırasında yer alırken, Samsun 123 bin 555 ton ile ikinci, Sakarya 91 bin 397 ton ile üçüncü sırada yer aldı.
Çikolata, ezme tatlı vb. gibi ürünlerdeki fındık Giresun fındığıdır. Bilmeyenler içinde ön bilgi vermiş olalım. Ordu fındığına göre daha ince kabukludur.
italyan ferrero firmasının aldığı karar uyarınca türkiye'de yeterli satışı yakalayamadıkları bahane edilerek ithalatını üstlenen yaşar gıda grubuyla arasındaki antlaşmanın feshini müteakip yarından itibaren bayilerde kalan son nutellaların tükenmesiyle yeni bir yüklenici firma bulunmazsa damak tadımızda tatlı ...
Bu yüzdendir ki tüm Latin Amerika'da Riquelme ismi kutsaldır. Daha sonra Kinder ve Nutella şirketleri kendi ülkelerine çağrıda bulunarak bu savaşı bitirme çağrısında bulunmuşlar ve her iki firma da küçük Riquelme'nin yasına firma logolarının ilk harfini siyah yapmışlardır...
Karadeniz'de bulunan birçok şehir, fındık üretimi ile dünya genelinde tanınır. Özellikle de Giresun, fındık tarımıyla ön plana çıkan ilimizdir.
Fındık ve mamulleri sektörünün 2021 yılında en fazla ihracat gerçekleştirdiği 5 ülke sırasıyla Almanya, İtalya, Fransa, Polonya, Hollanda oldu. Böylece Türkiye'nin fındık ve mamulleri sektörünün en fazla ihracat gerçekleştirdiği 5 ülkenin hepsini AB ülkeleri oluşturdu.
Oregon, Amerika Birleşik Devletleri'nde yetiştirilen fındığın yaklaşık yüzde 99'unu üretirken, dünya çapındaki arzın sadece yüzde 6'sını üretmektedir. Eyaletin fındık hasadı 2020'de 132 milyon dolar değerindeydi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri