Jj: 'J' harfi Latin alfabesine Grekçeden adapte edilerek 'i' harfinin yerine kullanılmaya başlanmıştır. Bu harfi genellikle sesli bir harf (Jejunum, major, jugularis, junctura) takip eder. 'J' harfi özgün Türkçe kelimelerde bulunmaz, ancak yabancı kökenli kelimelerde (jandarma, pijama vs.) görülür.
2. j harfi sesli bir harfin önüne gelirse y şeklinde okunur. ÖRN; jejenum. 3. y harfi i şeklinde okunur.
Vocales (Ünlü harfler): Latin alfabesine ait 6 ünlü harfin 4 tanesi (A, E, O, U) Türkçedeki gibi telaffuz edilirken geriye kalan 2 tanesi (i ve Y) ise farklı şekilde telaffuz edilmektedir. Latincede I, Ö ve Ü ünlüsü bulunmaz. Latincede i ünlüsü büyük harfle yazılırken I şeklinde yazılır.
Latincede “w” ve “j” harfleri yoktur.
İlgili 26 soru bulundu
Latince bugün bir toplumun günlük yaşantısı içinde kullanılmayan bir ölü dil olduğundan kulak dolgunluğuyla veya pratik yöntemlerle öğrenilmesi ve öğretilmesi zor bir dildir. Sistemli bir dil bilgisi öğrenimi ve öğretimi şarttır.
Ancak XI. yüzyıla doğru hızlı bir çöküş dönemine giren Latince, kısa bir süre sonra da, belli bazı yazılı metinlerde kullanılmaya devam etmesine rağmen, konuşma dili olarak kesin bir şekilde ortadan kalkmıştır.
Türkçedeki "ö" sesine denktir. Œ harfinin zamanla kaynamasıyla oluşmuştur.
"J" harfi, daima "c" olarak okunur.
İngilizcede J harfi ''cey'' şeklinde okunur.
13-) J: Bu sesi çıkartmak için “Ş” sesi çıkarılırken hançere üzerine bastırılırsa “J” sesi meydana gelir. 14-) Z : “Z” sesini çıkartmak için “S” sesi telaffuz ettirilir. Çocukların hançereleri üzerine titreşim yaptırılır.
Jj, Türk alfabesinin 13. harfidir. Hiçbir Öztürkçe sözcüğün içinde J sesi bulunmamasına rağmen, yabancı dillerden özellikle Fransızca ve Farsça'dan Türkçeye girmiş sözcüklerde geçer. J harfi, İngilizcede C, Almanca'da Y, İspanyolca'da H, Slav dillerinde de Y olarak okunur.
Ü, Latin alfabesinde bir harftir.
c'den sonra a, u ve o geliyorsa durum kolay “k” harfiyle okunuyor. j harfi: İspanyolca telaffuzda bir diğer önemli trick de bu; j harfi, “h” gibi okunuyor.
Eskiden Latin dili, Roma İmparatorluğu'nun her yerinde konuşuluyordu. Fakat şimdi hiçbir ülke resmi olarak bu dili, en azından bu dilin klasik biçimini konuşmuyor.
Latince akademik anlamda bilimsel bilgi dili olmasının yanı sıra özellikle felsefe, tarih, hukuk, ilahiyat, edebiyat, her tür filoloji ve dilbilim alanlarının da dilidir. Çünkü bu disiplinlerin kökeni çoğunlukla Latince ve eski Yunancaya yazılmış eserlere dayanır.
Türkçe ya da Türk dili, Güneydoğu Avrupa ve Batı Asya'da konuşulan, Türk dilleri dil ailesine ait sondan eklemeli bir dildir. Türk dilleri ailesinin Oğuz dilleri grubundan bir Batı Oğuz dili olan Osmanlı Türkçesinin devamını oluşturur.
Roma'nın İtalya'da genişlemesiyle 'Latin' kelimesi etnik bir terim ve hukukî bir kategori haline gelmiştir. Günümüzün Latin halkları ise İtalyanlar, İspanyollar, Portekizliler, Fransızlar ve Rumenlerdir.
1- Sanskritçe (5.000 yaşında)
Sadece Hindistan'daki en eski dil değil, aynı zamanda dünyanın en eski dili olduğu düşünülüyor. Sanskritçe, binlerce yıllık Hint dilidir. Bugüne kadar bir ayin dili olarak hayatta kalmıştır. Hinduizm, Budizm ve Jainizm'in kutsal yazılarında bulunur.
Bir sağlık bilim dalı olan tıpta da birçok terim kullanılır. Tıp terminolojisinde kullanılan kelimelerin birçoğu Latince ve Yunanca kökenlidir. Bunun en büyük nedeni, bu terimlerin ilk kez Yunan ve Romalı hekimler tarafından kullanılmış olmasıdır.
İşte beni en mutlu eden insan tipi... Latince iki özdeyiş vardır çok sevdiğim: Biri "öğreten öğrenir" anlamına gelen "Docendo discimus". Diğeri "öğretirken öğreniyorum,yazarken düşünüyorum" anlamına gelen "Docendo disco,scribendo cogito".
Bedava Latince öğren
Oyun tarzında derslere günde 5 dakika ayırarak Latince öğren. İster temel bilgiler almak üzere yeni başlamış ol, ister okuma, yazma ve konuşma pratiği yapmak iste, tüm bunlarda Duolingo'nun yararı bilimsel olarak kanıtlanmıştır.
Diğer Latin dilleriyle (Fransızca, İspanyolca, Portekizce, Rumence, Katalanca gibi) büyük benzerlikler taşır. İtalyancayı iyi bilen birisi diğer Latin dillerini de kısa zamanda öğrenebilir. İtalyanca ve Sardunyaca, Latinceden en az farklılaşmış yaşayan diller olarak nitelendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri