Derz (fayans arası) temizliği
Fayans aralarını temizlemek için kullanabileceğiniz en iyi temizleyici su ile hafif inceltilmiş çamaşır suyudur. Eskimiş bir diş fırçasını inceltilmiş çamaşır suyu bulunan bir kaba batırıp derzleri fırçalayın. Ardından bol suyla durulayın.
Derz için özelleşmiş temizleyiciler veya çamaşır suyu gibi güçlü kimyasal malzemeler derz temizliğinde özellikle tercih edilir. Bu malzemeleri fayans aralarına diş fırçası gibi ince fırçalar veya temizleme pamuklarıyla uygulayabilirsin. En etkili sonuç için ardından 5 – 10 dakika lekelerin yumuşamasını beklemelisin.
Tüm fayans aralarına sirke ve tuzlu suyu dökerek 5 dakika kadar bekleyin. Daha sonra ilk dökülen yerden başlayarak tüm fayans çizgilerini diş fırçası ile ovalayın. Tuzun ve sirkenin etkisi ile fayans araları tertemiz bir sonuç verecektir. Bu yöntemi evdeki tüm fayanslar için deneyebilirsiniz.
Islak Temizlik: Fayanslar ılık su ve hafif bir deterjan karışımı ile silinir. Deterjan olarak, fayans temizliğine uygun bir ürün tercih edilebilir. Bu aşamada, kirli suyun kurumasına izin vermeden hemen temiz bir bez veya süngerle suyu silmek önemlidir. Bu, su lekelerinin oluşmasını önler.
İlgili 33 soru bulundu
Sirke içerisinde barındırdığı bileşenler ile fayans ve derz temizliğinde tercih edilmektedir. Sirke ile temizlik gerçekleştirmek adına sprey şişesinin içerisine yarısına kadar ılık su ve kalan kısmada elma sirkesi ekleyebilirsiniz. Ardından hazırlanan karışım ile fayansları ovalayarak temizleyebilirsiniz.
Temiz bir mikrofiber bezle, derz aralarını silin. Geniş fayans zeminleri ise uygun temiz bir paspas ile tek seferde silin. Klorobor, hızlı kuruma özelliği sayesinde kısa sürede fayanslarında hiçbir iz bırakmadan temizlemeyi sağlar.
Beyaz temizlik sirkesini fısfıs şişesine doldurarak karbonatlı suyla yaptığınız macunun üzerine de sıkabilirsiniz. Derz araları çok kararmışsa sirke, karbonat ve limon suyunu karıştırarak fayans aralarında bir süre bekletmeyi deneyin. Bu karışıma cüzi miktarda maden suyu da ekleyebilirsiniz.
Karbonat ile çamaşır suyundan bir macun yapılır ve fayanslar bununla 10-15 dakika boyunca ovulursa, sonuç oldukça temiz ve parlak olur. Fayanslar ne şekilde temizlenirse temizlensin, duruladıktan sonra su lekeleri kalmaması için mutlaka kurulanmalıdır.
Yumuşak paspas veya mop kullanarak ıslaklık bırakmadan silin. Islak kalırsa kuru bir havlu ile zeminin üzerinden tekrar geçin. Temizleyici ürün kullanmak istiyorsanız 5 litre kadar suya 1 kapak sıvı temizleyici katabilir veya beyaz sirke ile doğal temizlik yapabilirsiniz. Sirkenin kokusundan endişe etmeyin.
Beyaz sirke ve su karışımı, sararmış lekeleri çıkarmak için doğal ve etkili bir temizlik malzemesidir. Eşit miktarlarda beyaz sirke ve suyu karıştırarak bir temizlik çözeltisi hazırlayabilir ve bu çözeltiyi fayans yüzeylerinize uygulayabilirsiniz. Duş veya banyo sonrası fayansları düzenli olarak durulamak önemlidir.
4 tatlı kaşığı limon tuzu ile 1 su bardağı suyu karıştırın. Hazırladığınız karışımı limon tuzu eriyene kadar sprey şişesinde güzelce çalkalayın. Limon tuzlu suyunuzu cam silme deterjanları gibi kullanabilirsiniz. Son olarak duşakabini duru suyla durulayın ve kuru bezle leke kalmayacak şekilde silin.
Karbonat ile temizlik: En etkili temizlik maddelerinden biri olan karbonat, sirke ile karıştırılıp macun kıvamına getirilir. Oluşturulan karışım kirli alanlara sürülür ve bir süre beklenir. Ardından bol su ile durulanan duşakabin pırıl pırıl hale gelir.
Çok sert bir fırça kullanılarak seramik fayansların temizlenmesi ve ovalanması derzlere zarar verir. Yumuşak bir bez ya da paspasın kullanılmaması da yüzeyin zamanla aşınmasına neden olabilir. Bu nedenle de seramik fayans temizliği, yumuşak bir doku ile, ılık su ve yüzey temizleyiciler ile yapılmalıdır.
Parkelerin çizilmesini ve yıpranmasını önlemek için sıvı arap sabunu, beyaz temizlik sirkesinin yanı sıra ahşap zeminler için özel olarak üretilmiş sıvı veya jel yüzey temizleyiciler kullanılabilir.
Çamaşır suyu ile silinen yüzeyler hijyenik olur. Mikrop ve bakterileri öldüren çamaşır suyunu çok yönlü hijyen malzemesi olarak kullanabilirsiniz. Mutfak tezgahlarında, banyo zemininde, fayanslarda, diğer zeminlerde hijyenik temizlik için çamaşır suyu tercih edilebilir.
Her evde bulunan; sirke, karbonat, soda, Arap sabunu gibi doğal ürünler banyolarda arzu edilen temizliği sağlar. Bir kova suya koyacağınız bir fincan sirke ile fayansları bir bez yardımıyla silebilir, fayansların hem daha temiz olmasını hem de parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Bu konuda beyaz sirke güvenle tercih edilebilir. Bir kap içerisinde yaklaşık 1 su bardağı beyaz sirkeyi yine bir su bardağı ılık su ile karıştırdıktan sonra bu sıvıyı, bir fısfıs veya sünger yardımıyla fayans üzerine uyguladığınızda, kolayca temizlik sağlanabilir.
Sirke ve Soda Karışımı
İlk önce bir kez karışımı duvara püskürtüp 15 dakika sonra ikinci püskürtmenin ardından temizlik yapmanız, daha iyi bir hijyen sağlayacaktır. En son olarak da banyo başlığı yardımıyla fayanslarınızı sıcak su ile yıkarken tekrardan fırçalamak, fayansların yeni görüntüsüne kavuşmasını sağlar.
Karbonat. Karbonat, fayans üzerindeki lekeleri, kirleri temizlemede ve renk değişimlerini gidermede faydalı olabilir. Karbonatı fayanslarınızda kullanmak için; ılık suya ¼ fincan karbonat ve ¼ fincan beyaz sirke ekleyerek macun kıvamına gelene karıştırmalısınız.
Sirke ve Su: Eşit miktarda sirke ve suyu bir sprey şişesine koyun ve karıştırın. Karışımı derz aralarına püskürtün ve birkaç dakika bekletin. Sonra bir diş fırçası veya küçük bir fırça kullanarak derz aralarını fırçalayın. Sıcak su ile durulayın ve temiz bir bezle kurulayın.
Fayanslar nasıl parlatılır? Sirke en kirli fayans yüzeylerini bile temizleyecek güçtedir. Bir sprey şişesine sirke koyun ve bu spreyi fayans yüzeyine sıkın, 10 dakika kadar bekleyin ve saf su ile yıkayın. Ardından fayansları görseldeki gibi yumuşak bir mikrofiber bez ile kurulayın.
- Temiz ve yumuşak olmayan bir bez çamaşır suyuna batırılmalı ve derz arasında gezdirilmelidir. Bir süre bekletilmeli ve daha sonra ılık su ile durulanmalıdır. - Fırça gibi sert yüzeye sahip bir temizlik ürünü ile beyazlatan deterjan kullanılarak derz araları fırçalanmalıdır.
Miss Arap Sabunu fayanslarınızı köşe bucak temizlerken pırıl pırıl parlamasını da sağlar. Hoş kokusu ile evinize taze ve ferah bir hava katar. Miss Arap Sabunu ile fayans temizliğinin tadını çıkartabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri