Lavanta çayını aç veya tok karnına günde 1 fincan tüketebilirsiniz. Fazla tüketiminin yararından çok zararının olacağı unutulmamalıdır. Düzenli olarak 15 gün üst üste lavanta çayı içen bir kişinin, bu 15 günün sonunda tüketime bir süre ara vermesi gerekir.
Lavanta çayı kullananlar bu şifa deposu bitki çayını ideal oranda tüketmelidir. Yemeklerden sonra bir süre geçmesi beklenip içilmesi tavsiye edilmektedir. Günde bir bardak içmek, stresi azaltmak için yeterli olacaktır. Uzun süre devamlı şekilde tüketilmemeli, belirli periyotlarla ara verilmelidir.
"Lavanta çayı ne zaman içilir?" derseniz hazırladığınız bu çayı aç karnına ya da akşam yemeklerinden en az 2 saat sonra içebilirsiniz. Günde 1 fincandan fazla içmemeye, aşırıya kaçmamaya da dikkat etmeyi unutmayın, bizden hatırlatması.
Lavanta çayı ya aç karnına ya da akşam yemeğinden minimum 2 saat sonra içilmelidir. Vücuda olan faydalarının etkisini arttırmak için tatlandırmadan içilmesi önerilir. Tedavi amaçlı düzenli kullanımında ise 15 günlük sürenin üstüne çıkılmamalı, bu süreden sonra mutlaka tüketimine ara verilmelidir.
Lavanta çayı demlemesi oldukça kolay bir sıcak içecektir. Ancak günün her vaktinde içilmesi tavsiye edilmez. Bu durumda lavanta çayı ne zaman içilmeli? Çayın içimi için en uygun zaman sabah aç karnına ya da akşam yemeklerinden iki saat sonra olmaktadır.
İlgili 20 soru bulundu
Soğuk algınlığı ve gripten kurtulmaya yardımcı olduğundan özellikle kış aylarında tüketilmesi önerilmektedir. Kan pıhtılaşması riskinin azaltılmasına yardımcı olduğundan kalp hastalıklarında önleyici rol üstlenir. Rahatlatıcı etkisi sayesinde stres ve kaygıyı giderdiği için kas spazmlarını da en aza indirir.
Enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücudunuzu korumak için lavanta kürünü uygulamanız önerilmektedir. Lavanta kürünü karaciğer ve bağırsak hastalıkları durumunda değerlendirebilirsiniz. Lavanta kürü İbrahim Saraçoğlu tarafından karaciğer hastalıklarına karı tavsiye edilmektedir.
Bir fincan su için genellikle bir çay kaşığı lavanta kullanmanız yeterli olacaktır. Dinlenmiş suyu kuru lavanta çiçeklerinin üstüne dökün ve 5-10 dakika kadar demleyin. Demlendikten sonra çiçekleri süzebilir, içine bal veya limon ekleyerek tüketebilirsiniz.
Kaynamış bir bardak suyun içine kurutulmuş lavanta atıp yaklaşık 5 dakika kadar demlendikten sonra hazırladığınız suyu süzebilirsiniz. Süzülen lavanta suyunu bir kâseye aktarabilir ya da sprey şişesine doldurabilirsiniz. Ardından hazırladığınız bu bitki suyunu günde 2 ya da 3 kez saçınıza uygulamalısınız.
Yatmadan önce tüketilen bir fincan lavanta çayı, uykuya geçiş sürecini kolaylaştırır. Bu, kişilerin çok daha dinç ve zinde uyanmasını mümkün hâle getirir. Tüm bunların yanı sıra lavanta çayının bir ilaç olmadığı unutulmamalıdır. Bu içecek, herhangi bir hastalığın tedavisi için kullanılmamalıdır.
Lavantanın ödem attırıcı özelliği bulunur. Vücudun herhangi bir bölgesinde meydana gelen ödemlerin atılması için lavanta yağı ödem bölgesine sürülebilir. Lavanta çayı içilerek, vücudun genelinde var olan ödemin atılması sağlanabilir.
Doğru ve yeterli miktarda tüketilen lavanta çayı, spazm önleyici özelliği ile mide ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur. Buna ek olarak kabızlık, hazımsızlık ve şişkinlik semptomlarının tedavisinde de aktif rol oynar.
Lavanta çayının rahatlatıcı ve sakinleştirici etkileri bulunmaktadır. Regl sancılarına karşı kasları gevşeterek ağrıyı azaltabilir. Lavanta çayı aynı zamanda stres ve gerginliği azaltarak, regl dönemindeki duygusal dalgalanmaları dengede tutmaya da yardımcı olabilir.
Lavanta çayı adet sancısına iyi gelen ve adet döktürücü etkisi olan çaylardan biridir.
Uykusuzluk, migren, stress, sıkıntıda lavanta kurusu kullanımı size iyi gelecektir, daha mutlu hissetmenizi sağlar. Yemeklerde sos olarak kullanabilirsiniz. Cildinizi nemlendirir, kuru ciltlere deva şifadır. Yaz aylarında kara ve sivrisineklerden doğal korunma yöntemidir, doğal sivri sinek ilacı kovucusudur.
Lavanta çayının düzenli tüketilmesi cilt üzerinde meydana gelen döküntü ve kızarıkların iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda yaşa bağlı olarak meydana gelen kırışıkların azalmasına da yardımcı olur. Mide sorunları, kişilerin günlük hayatlarını olumsuz etkileyen sağlık sorunlarıdır.
Son olarak mesela 2 yemek kaşığı lavantayı, 1 litre kaynamış suda 20 dakika demleyip, bu suyu son banyo suyunuz olarak kullanabilirsiniz.
Dr. Lavender lavanta kesesi 22 gr kurutulmuş lavanta çiçeği dolap içi kurutulmuş lavanta kokusu %100 doğal lavanta (lavandula angustifolia) çiçeği ihtiva eder, hoş kokulu ve sağlıklıdır.
Sivilceler, astım, bronşit, saç dökülmeleri, kadın hastalıkları, sinir hastalıkları, bazı cilt hastalıkları, akciğer hastalıkları, romatizma, tenya, öksürük ve baş dönmesine karşı kullanılan ilaçların bileşiminde de yer alan lavanta bitkisi bahsedilen hastalıkların bitkisel olarak tedavisinde kullanılabiliyor.
Lavanta çayının antienflamatuar özelliği, düzenli tüketildiği takdirde vücuttaki iltihabın önemli ölçüde azalmasına katkı sağlar. Vücuttan oluşan iltihaplardan kaynaklanan ateşlenme ve enfeksiyon gibi hastalıklar gözle görülür ölçüde iyileşir.
Anavatanı Batı Akdeniz'dir. 60 cm'ye kadar boylanan çok yıllık otsu bir bitkidir. Dört köşeli dallar üzerinde karşılıklı durumda bulunan yaprakları vardır.
Ağustos ayında ise artık lavanta hasadı başlamaktadır. Bir yandan lavantalar hasat edilmekte, bir yandan hasat edilen lavantaların yağı çıkarılmakta ve tohumu için kurumaya bırakılmaktadır. Lavanta uçucu yağı, en fazla kozmetik ve parfüm sanayinde kullanılmaktadır.
Lavanta kürünün ılık olarak tüketilmesi tavsiye edilmektedir. Aynı zamanda lavanta kürü; bal, limon ve şeker ile de tüketilebilir. Lavanta kürünün pek çok duruma faydalı olduğu bilinmektedir. Pek çok bilimsel kaynakta lavantanın faydalı olduğu ortaya konarak kullanım dozları arttırılmadan tüketilmesi önerilmektedir.
Lavanta çayı şeklinde diğer bitki çayları gibi demlenerek tüketilebilir. Yani sıcak veya ılık içildiğinde çay, soğuduğunda lavanta suyu haline gelir. Çay olarak tüketildiğinde kabızlık önleyici, tansiyon düşürücü, ağız bakım ürünü ve diş minileri için destekleyici bir ürün olarak faydalanabilirsiniz.
Lavantayı kurutabilmek için, karanlık bir oda bulun. Lavantayı gölge ve karanlık bir alanda yavaşça kurutmak, rengini korumanın en iyi yoludur. Kuru ve karanlık yere lavanta demetini baş aşağı asın. Lavantayı bu şekilde 2-4 hafta arası kurutmaya bırakın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri