Lavanta, kuru ve yağ formu başta olmak üzere pek çok şekilde kullanılabiliyor. Özellikle de rahatlatıcı kokusundan sıklıkla yararlanılan lavanta, bakım ve beslenme gibi alanlarda da kendisine geniş bir yer buluyor. Genel olarak ise lavantadan en çok kozmetik, aromaterapi ve farmakoloji alanlarında yararlanılıyor.
Bir fincan veya çaydanlık içerisine 1 çay kaşığı kuru lavanta çiçeği ekleyin veya lavanta çay poşetini içine atın. Kaynar suyu lavanta üzerine dökün. Lavanta çayını demlemek için üzerini bir kapakla kapatın ve 5-10 dakika kadar demlemeye bırakın. Demleme süresi ne kadar uzun olursa çayın aroması o kadar yoğun olur.
Lavanta yağı; soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, öksürük, astım, bronşit ve larenjit gibi birçok solunum yolu problemlerinde iyileştirici özelliğinden yararlanılmaktadır.
Sindirim Sisteminin İşleyişine Destek Olabilir
Bu nedenle lavanta çayı, sindirim sistemine olumlu etkileriyle bilinir. Mide bulantısı, karın ağrısı ve sindirim problemleri yaşıyorsanız lavanta çayı içmek sizi rahatlatabilir. Özellikle stres kaynaklı sindirim sorunları olanlar için lavanta çayı tüketmek ideal olabilir.
Lavanta çayı nasıl demlenir? Bütün bitki çayları gibi bu çayı demlemek de çok kolay. İhtiyacınız olan tek şey Anemon bitki çayı demliği ve kurutulmuş lavanta çiçekleri… Bir bardak kaynatılmış suya, bir çay kaşığı kurutulmuş lavanta ekleyerek yaklaşık 10 dakika kadar demlenmesini bekledikten sonra süzüp içebilirsiniz.
İlgili 41 soru bulundu
Çeşitli ağrıları dindiren, sinirleri rahatlatan ve uyku düzensizliklerinde kullanılan bu bitki çayı, aynı zamanda saç köklerini de güçlendirmektedir. Düzenli olarak kullanımı sonucu saç derisinin yapısına katkı sağlamaktadır.
Enfeksiyon ve hastalıklara karşı vücudunuzu korumak için lavanta kürünü uygulamanız önerilmektedir. Lavanta kürünü karaciğer ve bağırsak hastalıkları durumunda değerlendirebilirsiniz. Lavanta kürü İbrahim Saraçoğlu tarafından karaciğer hastalıklarına karı tavsiye edilmektedir.
Binlerce yıldır şifa kaynağı olarak kullanılan lavanta, özellikle uyku ve kaygı bozukluklarına iyi gelir. Lavantanın faydalarından en iyi şekilde istifade etmek için birbirinden farklı şekillerde kullanılabilir. Lavanta yağı, saç derisi problemlerine iyi gelirken lavanta çayı, baş ağrısına iyi gelir.
Yutma zorluğu ve boğaz şişkinliği olan kişilerinde çay ile iyi hissetmeleri mümkün oluyor. Uyku problemleri yaşayanların lavanta yağını boyun ve bilek bölgelerine sürülmesi, uyku sorunlarını çözmede yardımcı olabiliyor. Aynı zamanda depresyon ve anksiyeteye karşı sakinleştirici bir etkisi bulunuyor.
2 yemek kaşığı lavanta ile yarım çay bardağı yağlı sütü kısık ateşte benmari usülü ısıtıp, yaklaşık 2 saat kadar demlemeye bırakın. Karışımı süzdükten sonra küçük bir cam şişeye koyup buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Tamamen doğal olan bu karışımı 1 hafta boyunca kullanabilirsiniz.
Lavanta yağı: Lavanta yağı, antimikrobiyal özelliklere sahiptir ve enfeksiyonla savaşmaya yardımcı olabilir. Bazı lavanta yağını bir taşıyıcı yağla karıştırarak vajinaya uygulayabilirsiniz. Doğal Tedavi Yöntemi Nasıl Uygulanır? Yoğurt Pamuklu çubuk yardımıyla doğal yoğurdu vajinaya uygulayabilirsiniz.
Karaciğerin temizlenmesine yardımcı oluyor
Lavanta çayı düzenli olarak tüketildiğinde vücutta detoks etkisi oluşturuyor, vücudun toksinlerden arınmasına yardımcı oluyor.
Yenilebilir çiçeklerin çoğunda olduğu gibi lavantanın içeriğinde de A, C ve E vitaminleri bulunuyor. Bunun yanında protein, demir ve kalsiyum bakımından da zengin olan lavanta, doğal bir antioksidan kaynağı olma özelliği taşıyor.
Kaynattığınız suyun içine atacağınız lavantayı on dakika bekletip süzdükten sonra içebilirsiniz. Lavanta çayı direkt olarak zayıflatmasa da stresi düşürmesi ve buna bağlı olarak yorgunluğu düşürmekte olduğu için kan şekeri sorunlarının önüne geçer. Buna bağlı olarak da kilo verilmesine yardımcı olabilir.
Lavanta 10-30 derece hava sıcaklığında yetiştirilebilir. Lavanta güneş ışığını çok sevdiği için, günde 4-5 saat güneş ışığı alan bir yerde bekletilmelidir. Kış aylarında ise soğuk ve rüzgar almayan, gölge bir yerde bekletilmesi uygundur. Lavantanın toprağı nemli olduğu sürece susuzluğa dayanıklıdır.
Lavantayı kurutabilmek için, karanlık bir oda bulun. Lavantayı gölge ve karanlık bir alanda yavaşça kurutmak, rengini korumanın en iyi yoludur. Kuru ve karanlık yere lavanta demetini baş aşağı asın. Lavantayı bu şekilde 2-4 hafta arası kurutmaya bırakın.
Lavanta, sakinlik, huzur ve dinginliği sembolize eder. Kokusunun rahatlatıcı bir etkisi vardır. Huzur ve sakinlik arayanlar lavanta tütsüsünü tercih edebilir. Ayrıca lavanta kokusu uykuya geçişi kolaylaştırdığı için uykusuzluk sorununa karşı gece yatmadan lavanta tütsüsü yakılıp ardından oda havalandırılabilir.
Lavanta çiçeği Latincesi Lavandula angustifolialon'dır. Her çiçekte olduğu gibi lavanta çiçeğinin anlamı renklerine göre değişiklik gösterir. · Mor lavanta çiçeği gücün ve gösterişi temsil ederken çiftler birbirine hediye etmesi durumunda sadakat ve bağlılık anlamları taşır.
Kaynamış bir bardak suyun içine kurutulmuş lavanta atıp yaklaşık 5 dakika kadar demlendikten sonra hazırladığınız suyu süzebilirsiniz. Süzülen lavanta suyunu bir kâseye aktarabilir ya da sprey şişesine doldurabilirsiniz. Ardından hazırladığınız bu bitki suyunu günde 2 ya da 3 kez saçınıza uygulamalısınız.
Kurutulmuş baharatlar, kurutulmuş otlardan daha uzun bir raf ömrüne sahiptir. Raf ömrünü baharatların yemek pişirmek için en aromatik ve lezzetli oldukları süre olarak düşünebilirsiniz. Ne kadar az işlenmişse raf ömrü de o kadar uzun olur.
Yapılışı: Yapılış aşamaları diğer toniklerden birazcık farklı. 1 tatlı kaşığı kuru lavantayı 1 su bardağı kaynamış suda demleyin. Soğuduğunda 8-10 damla lavanta yağı ve 5 damla limon yağı ekleyin. Toniğiniz hazır.
Lavanta mis gibi kokusuyla en sevilen çiçek türleri arasında, ancak sivrisinekler bizimle aynı fikirde değil. Aksine sivrisinekler, lavanta kokusundan hiç hoşlanmıyor ve lavantalı ortamlardan uzak duruyor.
Lavanta, pek çok alanda kullanılıyor. Kozmetik alanda özellikle hoş kokusu nedeniyle kullanılan lavanta bunun yanında bitkisel ilaç yapımlarında tercih edilebilir. Lavantanın yaprakları kurutulup, sıcak suya eklenerek çayı yapılabilir. Çayının yapılması için kuru lavantalar kaynar suda 10 dakika kadar demlendirilir.
kestiğimiz lavanta yaprakları ve lavantanın çiçekleri kavanozunuzun 3/4 ünü dolduracak kadar olmalı. Sonra üzerine ağzına kadar sızma zeytinyağ ile doldurun ve tahta bir çubukla karıştırın. sonra ağzını kapatın ve güneş ışığı alacak bir yere koyun ama şişenizi kese kağıdına geçirin .
Kuru lavanta ne işe yarar sorusuna cevap olarak ilk akla gelen, kuru lavanta tütsüsü veya kuru lavanta demetidir. Kuru lavanta kokar mı sorusuna evet cevabı verilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri