Doğrudan cilde uygulama: Lavanta yağı, doğrudan cilde uygulanabilir. Ancak, yağı mutlaka bir taşıyıcı yağ ile seyreltmelisiniz. Aksi takdirde cilt tahrişi ve hassasiyet oluşabilir. Saç bakımı için kullanım: Lavanta yağı, şampuan, saç kremi ve diğer saç bakım ürünlerine eklenerek kullanılabilir.
Lavanta yağı, direkt olarak cilde uygulanmamalı ve her zaman bir taşıyıcı yağ ile seyreltilmelidir. Aşırı kullanım ciltte yağlılık ve tıkanmış gözeneklere yol açabilir.
Lavanta yağının içeriğimde bulunan beta-karyofilen, ciltte meydana gelen yaralar üzerinde iyileştiricidir. Ciltte oluşan yaraların iyileşmesi için pamuğa birkaç damla lavanta yağı damlatarak cildinize masaj yaparak uygulayabilirsiniz. Lavanta yağı, böcek ısırıklarını önlemeye ve yatıştırmaya yardımcı olur.
Cilde doğrudan temas ettirilmemesi önerilen lavanta yağını kullanmadan önce avokado, badem ya da Hindistan cevizi yağı gibi ürünlerle karıştırmak doğru bir tercih olacaktır. Lavanta yağının en yaygın olarak kullanılan şekli ise uyku kalitesini artırmak için yastığa ya da yatağa damlatılmasıdır.
Banyo: Lavanta uçucu yağını banyo yaparken kullanmak da mümkün. Sıcak banyo suyuna birkaç damla lavanta uçucu yağı eklemek sakinleştirici ve rahatlatıcı bir banyo deneyimi yaşamanıza yardımcı olabilir. Ayrıca bu şekilde vücudunuzun uzun süre hoş bir şekilde kokmasını da sağlayabilirsiniz.
İlgili 19 soru bulundu
“Lavanta saça nasıl uygulanır?” sorusunun yanıtı oldukça basittir. Her duşun ya da saç yıkamanın ardından saçlarınız nemliyken kafa derisine lavanta suyunu yedirebilirsiniz.
Bu, stresi azaltmaya ve rahatlamaya yardımcı olabilir. Masaj Yağı: Lavanta yağı, taşıyıcı bir yağ ile karıştırılarak cilt üzerine masaj yağı olarak kullanılabilir. Bu, kas gerginliğini hafifletebilir ve rahatlatıcı bir masajın keyfini çıkarmanıza yardımcı olabilir.
Lavanta yağı çeşitli cilt problemleri için kullanılan esansiyel bir yağdır ve koltuk altı kokularının giderilmesinde de çok faydalıdır. Koltuk altlarınıza birkaç damla lavanta yağı sürmeniz yeterli.
Lavanta yağının saça herhangi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak her bitkisel üründe olduğu gibi lavanta yağının kullanımında da dikkat edilmelidir. Lavanta yağı ile saç bakımı haftada en fazla iki kez yapılmalıdır.
Lavanta yağı, bebek ve çocukların cildine uygulanmadan önce kesinlikle farklı bir taşıyıcı yağ ile ya da su ile seyreltilerek kullanımı yapılmalıdır. Sıklıkla tercih edilen taşıyıcı yağlar ise hindistan cevizi yağı, zeytinyağı ve badem yağıdır.
Dişil enerjiyi artıran koku denilince lavanta listenin hemen başlarında yer alır. Sakinleştirici ve rahatlatıcı özelliği ile bilinen lavantanın stresi azaltan ve duygusal dengesizliği düzenleyen etkisi yönüyle dişil enerjiyi artıran koku çeşitleri arasında yer aldığı bilinir.
Lavantada bulunan linaool maddesi, sinir impulslerini yavaşlatma özelliğine sahiptir. Bu mekanizma, kaslardaki gerginliğin alınmasını (antispasm), ağrının algılanmasındaki yavaşlamayı ve sakinleşmeyi, rahatlamayı ve sakin bir uykunun gelmesini sağlar.
Çeşitli cilt hastalıklarını tedavi eder
Akne, egzama, sedef, sivilce ve kırışıklıklar gibi çeşitli cilt sorunlarının tedavisinde kullanılır. Antiseptik özelliğinden dolayı ciltteki bakteri ve mikroplara karşı etkilidir. Dudak çatlaklarını ve uçukları önlemeye yardımcı olur.
Afrodizyak etkisi olan ve hoş kokan lavanta yağı, boyun bölgesine sürüldüğünde dişil enerjinin artmasına yardımcı olur. Maskülen kıyafetler yerine daha zarif ve pileli kıyafetler giymek, özellikle sarı, turuncu, kırmızı renklerini tercih etmek etkili olacaktır.
Göz çevresinde kullanılabilen yağların bir başka çeşidi ise lavanta yağıdır. Antiseptik özelliği sayesinde akne eğilimli ciltleri yatıştıran bu yağ aynı zamanda ciltte oluşan renk eşitsizliklerinin engellenmesine de yardımcı olmaktadır. Böylece sağlıklı görünen bir cilde bir adım daha yaklaştırır.
Mantar, iltihap ve enfeksiyon önleyici özelliği bulunan lavanta yağı düzenli kullanımda cildin rahatlamasını sağlar. Antibakteriyel içerikli bir yağ olduğu için sivilcelerin iyileşme sürecini hızlandırır, lekeleri yok eder ve yeni sivilcelerin meydana gelmesini engelleyicidir.
Rahatlatıcı ve sakinleştirici etkisiyle bilinen lavanta yağı kıl köklerini güçlendirmek ve saç uzatmak için kullanılan doğal yöntemler arasında yer alıyor. Aynı zamanda kirpik ve kaş bakımında da sıklıkla kullanılıyor.
Saf Ve Doğal Olduğu İçin Sentetik Lavanta Yağı Gibi Kumaş Üzerinde İz Bırakmaz. Evinizin Zemin Temizliğinde Su İçerisine Lavanta Yağı Damlatarak Hoş lu Bir Dez Sağlayabilirsiniz.
Lavanta suyunun cilde uygulama sonrasında cildi rahatlatma etkisi vardır. Bu özelliği sayesinde kaşıntı ve kızarıklık gibi durumlarda kullanılır.
Lavanta esansiyel yağını kurutma aşamasında kurutma toplarına damlatarak çamaşırlarınıza doğal bir koku verebilirsiniz.
Lavantanın rahatlatıcı etkisi ile cildi sakinleştirir ve tüy dökülmesini azaltır. İçeriğindeki lavanta yağı sayesinde kene, pire gibi zararlıları uzaklaştırır. Tüylerin kolay taranmasını sağlarken canlılık ve parlaklık katar.
Lavanta yağının ağrıyı azaltıcı ve yangısal reaksiyonları önleyici (antiinflamatuar) özelliği olduğu için (5) varislerin üzerine sürülmesi bacaklarda rahatlama hissi oluşturacaktır. Ayrıca banyo sırasında da kullanılabilir.
Sakinleştirici bir etki için birkaç damla lavanta yağını bir taşıyıcı yağ ile karıştırın ve karışımı şakaklarınıza, bileklerinize veya ayaklarınızın altına sürün. Bu uygulamalar, stresli durumlara veya sizi endişelendirebilecek herhangi bir şeye karşı etkili bir rahatlatma sağlayabilir.
Lavanta (Lavandula angustifolia): Lavanta yağı, diş ağrısını ve diş eti enfeksiyonlarını tedavi etmek için kullanılabilir. Bir çalışmada, lavanta yağının diş eti iltihaplarını azalttığı ve ağrıyı hafiflettiği gösterilmiştir (3).
Çamaşırların yumuşatılması için güzel kokulu bir yumuşatıcı hazırlanmak isteniyorsa da bu durumda uçucu bitkisel yağlardan yardım almak gerekir. Özellikle lavanta yağı, portakal yağı ve limon yağı gibi aromatik yağlar doğal çamaşır yumuşatıcısı içinde rahatlıkla kullanılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri