Kelimenin aslı yemek anlamına gelen aş'tan aşçıdır. TDK ve Dil Derneği aşçı şeklinde yazılmasını önerir. Ahçı ise bu kelimenin İstanbul ağzında kibarlaşmış halidir.
Aşçı kelimesi doğru yazılışı aşçı şeklinde olmaktadır. Ahçı şeklinde kullanım ise yazım yanlışı olarak kabul edilmektedir. Türk Dil kurumuna göre aşçı kelimesinin doğru yazımı aşçı şeklinde olmaktadır. Aş pişiren kişi anlamına gelen yani yemek yapan kişi anlamına gelen bir kelimedir.
aşçı✅ (Doğru kullanım)
Bu kelime genellikle aşçı başı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı aşçıbaşı şeklinde olmalıdır.
Türk Dil Kurumu üzerinden bu kelimenin doğru yazılışı 'aşçı' şeklinde geçmektedir. Eğer bugüne kadar yanlış yazım üzerinden ele aldıysanız, bu doğru sözcüğü kapsamında değerlendirmeniz mümkün. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman bu Kelimenin doğru yazılışı 'aşçı' olarak karşımıza çıkıyor.
İlgili 20 soru bulundu
Ancak bu kelimenin iki farklı şekilde yazılabileceği anlamına gelmemektedir. Tıraş kelimesinin TDK'ya göre doğru yazımı 'tıraş' şeklindedir. Traş şeklindeki kullanım yanlıştır.
Palyaço kelimesi Türk Dil Kurumu'na göre palyaço şeklinde yazılması gereken bir kelimedir. Palyaço kelimesinin palyanço şeklinde yazılması ise bir yazım yanlışı olarak ifade edilebilir. Kelimenin doğru bir şekilde yazılışı "palyaço" şeklinde olmalıdır.
Ahçı sözcüğü, yemek manasına gelen aş kelimesinden türetilmiştir. Ağız ve şive farkından ötürü, bu kelime bazı yerlerde aşçı, bazı bölgelerde ise aşçı şeklinde telaffuz edilir. Sözlük anlamı yemek hazırlayan, sunan ve pişiren olan kelime, 17. yüzyıldan bu yana kullanılmaktadır.
Aşçı, besinleri çeşitli yöntemler kullanarak içilecek ya da yenilecek hale getiren kişidir. Aşçılar; otel, restoran, büfe ya da yemekhane gibi yerlerde çalışabilir. Genellikle özel şirketler tarafından istihdam edilirler.
Özveri kelimesi de birleşik bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir. Örnek Cümleler: 1- Gerçekten başarılı olmak istiyorsan daha özverili olmalısın.
Bu kelime genellikle hoşca, hocca şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı hoşça şeklinde olmalıdır.
TDK ve Dil Derneği aşçı şeklinde yazılmasını önerir. Ahçı ise bu kelimenin İstanbul ağzında kibarlaşmış halidir. Ayrıca belirtelim ki chef'in (şef) karşılığı da aşçıdır.
Sonuç olarak “her şey” kelimesinin birlikte yazılması yanlıştır. Bu kelimenin doğru yazılışı “her şey” şeklinde olmalıdır.
Kurdele yazarken kelime içerisindeki harfler doğru olmalıdır. Yani kurdale, kurdela ve bunlara benzer yazılışlar doğru değildir. Sözcüğün sadece bir doğru yazılışı olduğunu görmekteyiz. Buda kurdele şeklindedir.
Kurşun kalemlerin ucunu açmak için değerlendirilen kalemtıraş, iki kelimenin bir araya gelmesiyle beraber tek bir kelime meydana getirir. Böylece ortaya kalemtıraş kelimesi çıkmaktadır. Türk Dil Kurumu'na göre kalemtıraş kelimesi bitişik olarak ele alınır ve kullanılır.
Bu doğrultuda Kelimenin doğru şekilde yazılışı, 'Poğaça biçiminde ifade edilmektedir. Böylece hem yazılışı hem de okunuşu açısından aynı şekilde dile getirilmesi gerekir. Bu kelimenin Türk Dil Kurumu üzerinden ele alınmış hali, 'Poğaça' şeklinde öne çıkmaktadır.
Aşçı yardımcıları, aşçıya ihtiyaç duyulan hemen hemen her işletmede çalışabilirler. Genelde büyük kafelerin ve restoranların mutfak bölümünde çalışan ve aşçıya yardımcı olan bu kişiler, mutfağı sağlık kurallarına uygun bir şekilde düzenlemek ve aşçının verdiği görevleri de eksiksiz yerine getirmek durumundadır.
Aşçılık, besinlerin çeşitli yöntemlerle yemeye hazır duruma getirilmesine denir. Ahçılık olarak da bilinir. Ev ekonomisi'nin temel bileşenlerinden biridir. Şef, aşçı, yardımcı şef, pasta şefi, mutfak şefi, fırıncı, gastronomcu, çikolatacı gibi mesleklerle sıkı ilgilidir.
Otel, restaurant, kafe gibi yiyecek ve içecek hizmeti veren yerlerin mutfaklarında; malzeme tedariğinden menü belirlenmesine, yemeklerin hazırlanmasından sunumuna kadar, departmanın tümünden sorumlu olan kişiler, aşçıbaşı ya da şef aşçı olarak tanımlanır.
Aşçılar yemek yapmakla mükellef kişilerdir. Şefler ise yemeği sanata dönüştürerek etkili pişirme dereceleriyle hazırlayan hem. Mutfağı hem restoranı yönetebilecek vasıfta kişilerdir.
Günümüzde meslek adı daha çok şef olarak anılır. Aşçı olabilmek için mutfağa ilgi duymak gerekir. Aşçılar uzun saatler boyunca ayakta çalışırlar.
Gece Aşçısı (Chef de Garde):
Aşçıbaşı veya aşçıbaşı yardımcısının mutfakta bulunmadığı gece vardiyalarında görev yapar ve görev süresi de genellikle mesai saatinin bitimine yakın bir saatte başlar ve gece boyunca devam eder.
TDK'ya göre egzoz kelimesinin doğru yazılışı "egzoz"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
TDK'ya göre altmış kelimesinin doğru yazılışı "altmış"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Aferin TDK sözlüğü içerisinde tüm detayları ile yer almaktadır. Çoğu kişi aferin kelimesini "aferim" şeklinde kullanmaktadır. Fakat "aferim" yazım ve söyleme şekli ile yanlış olarak kabul edilmektedir. Doğru kelime yazımı ise "aferin" olarak karşımıza çıkmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri