Tandırda yaptığınız lavaşı kiler denilen serin odalarda saklamanız halinde 6 aydan fazla muhafaza edebilirsiniz. Serin ve kuru bir ortamda olması halinde daha uzun sürelerde dayanabilmektedir. Lavaş ekmek ev ortamında yapılması halinde ise buzluğa koyarak ortalama olarak 4 ay muhafaza edebilirsiniz.
Erzurum tandır ateşinde pişmiş yöresel ince lavaş ekmeği
Kurumaması için streç filmle kaplayabilirsiniz. Koruyucu madde içermediğinden uzun süre bekleyince küflenebilir. 15 günden fazla sürede tüketecekseniz derin dondurucuda saklamanız tavsiye edilir. Hava ile temas etmediği sürece buzdolabında saklanabilir.
Güzel bir şekilde dinlenen hamur her zaman çok lezzetli ve yumuşak olur. Lavaş ekmeğinin pişme aşamasında da ince bir örtü kullanarak pişen lavaşların kurumasını engelleyerek yumuşak kalmasını sağlayabilirsiniz.
Birkaç gün içinde tüketilecek ekmeğin buzdolabında saklanması ekmeğin küflenmesini önler. Ekmek dondurucuda çok daha uzun süre saklanabilir. Dondurucudan çıkarıldıktan sonra çözünen ekmekler, dondurulmadan saklanan ekmeklere göre daha yumuşak ve tüketilebilir özelliktedir.
Yumuşacık çok lezzetli bir lavaş. Sıcak olarak da tüketebilirsiniz, buzluğa kaldırıp yiyeceğiniz vakit buzluktan çıkarıp 10-15 dakikada çözündüğünde de tüketebilirsiniz. İsterseniz gözleme gibi iç harç hazırlayıp kıymalı, peynirli ve patatesli tüketebilirsiniz. Buzlukta 6 - 7 ay kadar bozulmadan bekletebilirsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Lavaş ekmek hazırlanıp pişirildikten sonra ince ve kuru bezlere sarılarak uzun süreler bozulmadan muhafaza edebilirsiniz. Köylerde zorlu kış aylarına hazırlık yapan kadınlar pişirdikleri lavaşları üst üste dizerek serin ve kuru ortamlarda muhafaza ederek kış aylarında afiyetle tüketmektedirler.
Pişirirken hem soğumamaları hem de kurumamaları için pişirdiğiniz lavaşların üzerine mutlaka bir bez örtün ya da poşete koyun. Eğer hemen çeviremez ve kurutursanız üzerlerine su serpip bekletebilirsiniz.
Lavaş ekmeği hamurunun kıvamı, ele biraz yapışan yumuşak bir hamur olmalıdır. Lavaş ekmeğini oklava ile açmadan önce çok az un serperek, açılmalıdır. Hatta hamuru açtıktan sonra elinize alıp, biraz sallayarak fazla unun dökülmesini sağlayın. Çünkü çok fazla unlu olursa pişme esnasında yüzeyi çok kuru olur.
Bu hamurları bekletirken üzerlerinin sıkıca kapanmış olduklarından emin olun. Kullanmadan en az 2 saat önce çıkarıp oda sıcaklığına gelmelerini bekleyin. Eğer mayasız bir hamuru buzdolabında saklamak istiyorsanız yine ağzı ve üzeri sıkıca kapalı şekilde 1 hafta kadar taze bir şekilde saklayabilirsiniz.
Ekmeklerimizi temiz bir bez arasında bekletelim. En son ekmeklerin altına ve üstüne sprey şişeyle su sıkalım. Ardından üzerlerini temiz bir bezle örtelim. Lavaş ekmeklerimiz servise hazır.
Hele ki ev halkının keyifle yediğini görünce mutluluğunuz iki katına çıkıyor. Yumuşak lavaş yapımı için malzemeler oldukça basit. Püf noktalarına dikkat ederseniz nefis lavaş ekmekleriniz olur. Bu tarifte ne kuru maya ne de yaş maya kullanıyoruz sadece kabartma tozu kullanıyoruz.
üflenmenin sebebi mantarların üremesidir. Havadan düşen mantar sporları nemli ortamlarda çabuk üremekte, üreme sırasında ekmekteki besinleri kullanmaktadır. Besinlerin yüzeyinde bulunan mantarlar çoğaldıkça içe doğru da yerleşir.
Lavaşın içine humus sürülür. Yıkanan ve kurutulan rokalar içine dizilir ve domateste eklenerek dürüm haline getirilir.
Merhaba, bayatlayan, sertleşen lavaşlarımızın üzerine elimizle damlalar halinde bir miktar su serpip, ısısı düşük fırınımızda bir kaç dakika bekletelim. Lavaşlar hem sıcacık hem yumuşacık olacaktır.
Buzdolabı sıcaklığında( en çok 8 ºc) saklanmalıdır. Son tüketim tarihinden önce tüketilmelidir.
Unu bir kaba alın. Üzerine su, zeytinyağı ve tuzu ekleyin. Ele yapışmayan bir hamur elde edin. Hamuru 12 eşit parçaya bölün ve yuvarlayın.
Ekmek hamurunuzun içerisinde ılık süt, ılık su kullanmak ekmeğinizin yumuşacık olmasına etki eden malzemelerin başında geliyor. Soda ilave etmek yine hamurun kocaman kabarıp yumuşacık olmasını sağlayan unsurlardan biri.
İşte öneriler… Kısa sürede tüketilemeyecek ekmeğin derin dondurucuda saklanması; bayatlamaması, küflenmemesi ve lezzetini kaybetmemesi için en doğru yöntemdir. Buzdolabının soğutucu veya derin dondurucu kısımlarında kilitli buzdolabı poşetlerinde saklanmalıdır.
Ekmek kutularının kapaklı olması gerekmektedir. Aksi takdirde ekmeklerin kurumasının ve bayatlamasının önüne geçebilmesi mümkün değildir. Bunun yanı sıra kapaklı bir yapıda olması kullanıcılar içinde çok pratiktir. Çünkü kapaksız bir ekmeklik seçiminde ekmeğin üzerinin mutlaka bir örtü ile örtülmesi gerekir.
Lavaş da, bir nevi ekmek türüdür. Çok aşırı tüketimlerde, metabolizmayı yavaşlatır ve de damar tıkanıklıklarına neden olur. Bu besinlerin çok büyük bir kısmı çeşitli katkı ve koruyucu maddeler içerir. Ayrıca hazır paketli her gıdada olduğu gibi hazır çorbaların sodyum içeriği yüksektir.
Lavaş kilo aldırır mı? Kilo vermek söz konusu olduğunda, akıllara öncelikle ekmek yenilir mi sorusu gelir. Canan Karatay bu soruya olumlu yanıt verirken, diğer birçok uzman, ekmeğin kilo verme sürecini yavaşlattığını ifade eder. Ekmek, ağır karbonhidrat yüklü bir besindir.
Geniş bir kaba ılık süt, ılık su, yaş maya, tuz, şeker ve sıvı yağ ilave edin, karıştırın. Az az un ekleyerek yumuşak bir hamur yoğurun. Ele yapışsın, çok toparlamayın.
Restoranlarda yenilen tantuni, kebap ve lavaş dürümler onunla hemen hazırlanır. Bir güzel yanı da bizim için geleneksel bir lezzet olsa da Dünya mutfaklarındaki farklı tatlara da çok uyumludur lavaş ekmek! Tacos, lavaş pizza, caprese sandviç, wrap gibi farklı tarifler lavaşla epey lezzetli olur.
Biri mayasız hamurla, ocakta pişen, kebapla veya kahvaltılarda dürüm yapabileceğiniz lavaş. Diğeri de, mayalı hamurla, üzerinde çörek otuyla, kebapçılarda gelen tombik lavaş. Canınız hangisini istiyorsa -tabii ki gönlümden geçen ikisini birden yapmanız- yapıp, afiyetle yiyin.
Öncelikle 1 paket uno lavaş alıyorsunuz ,ardından salçayı sulandırıp lavaşın üzerine sürüyoruz . Sonra rendelenmiş kaşarı üzerine ekleyip ketçap sıkıyoruz dilerseniz acısos da dökebilirsiniz. Daha sonra lavaşı ortadan ikiye katlayıp tavamıza koyuyoruz, her iki tarafını da iyice kızartıyoruz ve servis ediyoruz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri