Lehçe (język polski, polszczyzna), Polonyalıların konuştuğu dil. Polonya'nın resmî dilidir ve 39 milyonu Polonya'da olmak üzere dünyada toplam 50 milyon kişi tarafından konuşulduğu tahmin edilir. Hint-Avrupa dilleri ailesinin Slav dilleri öbeğine bağlı bir dildir.
Lehçe'de latin alfabesi kullanıldığı için Türkiyeliler'e, Rusça, Sırpça, Bulgarca, Ukraynaca gibi Sırp dillerinden daha yakın bir dil denebilir. Kiril alfabesini öğrenmeye gerek yoktur. Latin alfabesi kullanıldığı için Lehçe öğrenmekle, daha kolay bir şekilde Slav dillerini öğrenmeye başlamış olursunuz.
Lehçe; dilin yazılı metinlerle takip edilmeyen çok eski bir dönemde ayrılan ve önemli sesbilgisi ve şekilbilgisi farklılıkları gösteren koludur (Buran ve Alkaya, 2013: 41). Türk dili; Çuvaşça, Yakutça ve Türkçe olmak üzere üç lehçeye ayrılmıştır. Türk dilinden ilk ayrılan Çuvaşça, ikinci ayrılan ise Yakutça olmuştur.
Lehçe, Polonya'nın resmi dilidir.
Lehçe ya da diyalekt, bir dilin belli bir coğrafî bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşididir. Lehçe sözcüğü Türkçeye Arapçadan geçmiştir. Lehçe anlamında bazı sözlüklerde diyelek ve ağgan sözcükleri de bulunmaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
Bazıları Polonya'nın resmi dili olan Lehçenin öğrenmesi en zor dillerden biri olduğunu düşünüyor. Esasında bunda haklılık payı vardır, Lehçe öğrenmesi görece zor dillerden biridir. Ancak yeterli emek ve azimle Lehçe öğrenmek gayet mümkündür. Hatta Lehçe öğrendiğiniz zaman birçok cazip fırsatı da yakalamış olursunuz.
Rus lehçeleri birbirlerine oranla farklılık gösterir. Bu farklılıkların çoğu tonlama, telâffuz hatta kelimeler de bile gerçekleşebilir.
Dünyanın en zor dili hangisidir? “En zor dil hangisidir?” sorusunun cevabı, ana dilinizin hangisi olduğuna bağlı olarak değişebilir. Ancak genel yargıya göre Çince, Arapça, Japonca, Fince gibi diller en zor diller arasında.
Bugün, yazı dili olarak Azeri Türkçesini Azerbaycan Cumhuriyetinin resmi devlet dili olan Azerbaycan Dili temsil etmekte ve kendi aralarında ağız farklılıkları bulunan değişik coğrafyadaki Azeri Türkçeleri, bir bütün olarak Türkçenin Azeri lehçesini lehçesini / Azerbaycan Türkçesini oluşturmaktadır.
Lehçe, Hint-Avrupa dil ailesine ait Slav dillerinin batı şubesine aittir. Batı Slav lehçesi sürekliliğini oluşturduğu Slovakça ve Çek dili ile yakından ilgilidir.
Kürt dilleri Kurmançça (Kuzey Kürtçesi), Soranice (Orta Kürtçe) ve Kelhurice'dir (Güney Kürtçesi), ancak Türkiye'de Kürtçe ile kastedilen büyük oranda bu dil grubunun ülkede en çok konuşulan kolu olan Kurmanççadır.
Toplamda yaklaşık 180 ile 200 milyon kişi tarafından konuşulan Türk dillerinin en çok konuşulan lehçesi Türkçe olup tüm Türk dili konuşurlarının %40'ı bu dili konuşmaktadır. Bu dili Azerbaycanca, Özbekçe, Uygurca, Kazakça, Türkmence ve Tatarca takip etmektedir. Kendi başına bir dil ailesi.
Lehçe aynı zamanda diyalekt olarak da ifade edilir. Herhangi bir dilin belli bir coğrafi bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşidi ya da biçimi olarak öyle çıkar. Aynı zamanda lehçe kelimesi Türkçeye Arapça kökenli olarak yerleşik hale gelmiştir.
Dünya üzerinde Türkçeye en yakın dil Moğolca'dır. Moğolcanın Türkçeye olan yakınlığı, Türkçe ile aynı dil ailesi içerisinde bulunmasından kaynaklanmak- tadır. Altay Dilleri ailesi içerisinde yer alan Türkçe ve Moğolca, bu dil ailesi içeri- sindeki diğer diller olan Mançu-Tunguzca, Korece ve Japonca ile de akrabadırlar.
Ağız ya da alt lehçe; aynı standart dilin birleştirdiği lehçe içinde birbirine benzeyen konuşma biçimlerinin ve birey dillerinin toplamı. Örneğin: Kütahya, Rize, Erzurum, Urfa, Nevşehir ağzı; İstanbul ağzı ölçünlü Türkçeye temel olan ağızdır.
Özellikle Rusya ve Ukrayna'dan gelenlerin benzer gramer yapısı ve sözcüklere sahip olması nedeniyle, 2-3 ay içerisinde kolaylıkla öğrenebildiği bir dilken, diğer milletlerden insanların düzenli bir çalışmayla 1 yılını alan bir dildir.
Şive ise farklı ülkeler gibi birbirinden daha izole yerlerde oluşan ve evrilen konuşma biçimidir. Ağız, bir dilin bir bölge halkına veya bir etnik gruba özgü kullanım biçimidir. Örnek olarak; Türkçeyi Karadeniz ağzı, Rumeli ağzı, Konya ağzıyla konuşmak verilebilir.
lehçe: bir dilin belli bir coğrafi bölgedeki insanlar tarafından konuşulan çeşididir. şive: konuşma tarzıdır. şive aksan olarak da adlandırılabilir. bir dilin bölgesel söyleniş tarzıdır.
Azerice veya Azerbaycan Türkçesi, Türk dillerinden biri olup, Azerbaycan'ın resmî dili konumundadır. Tarihî seyir içerisinde de Türkiye Türkçesine en çok benzeyen Türk dillerinden birisidir. Bunun nedenlerinden birisi Azerbaycan Türkçesinin de Türkiye Türkçesi gibi Batı Türkçesine ve Oğuz grubuna dahil olmasıdır.
Konuşma, yazma ve gramer açısından İngilizce öğrenmesi en basit 5 dil arasında ilk sırada yer alıyor.
Türkçe de zorluk derecesi olarak bu kategoriye dahil. Bu diller 44 haftalık yani 1100 saatlik bir çalışmayı gerektiriyor. Dilbilimi “dağının” zirvesindeyse öğrenilmesi en zor dillerin yer aldığı Kategori V bulunuyor. Bu en zorlu grubun içinde Arapça, Çince – Mandarin ya da Kantonca – Korece ve Japonca yer alıyor.
Türkler en kolay hangi dili öğrenir? Türkçe ile yakın akrabalık ilişkisi içinde olan diller, Türkler için öğrenilmesi en kolay olan dillerdir. Bu diller arasında, Azerice, Boşnakça, Kırgızca, Özbekçe, Tatarca, Türkmence ve Türkmencenin farklı lehçeleri bulunmaktadır.
Diğer Latin dilleriyle (Fransızca, İspanyolca, Portekizce, Rumence, Katalanca gibi) büyük benzerlikler taşır. İtalyancayı iyi bilen birisi diğer Latin dillerini de kısa zamanda öğrenebilir. İtalyanca ve Sardunyaca, Latinceden en az farklılaşmış yaşayan diller olarak nitelendirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri