Türkiye'nin dördüncü sondaj gemisi Abdülhamid Han, Doğu Akdeniz'de petrol ve doğal gaz sondajı için yola çıktı. Geminin ilk sondaj görevi olduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Mersin'de düzenlenen törene katılarak bir konuşma yaptı.
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı, Türkiye'nin 4 sondaj gemisi Fatih, Yavuz, Kanuni; Akdeniz'de Abdülhamid Han'ın Akdeniz ve Karadeniz'de aynı anda göreve başladığını bildirdi.
Fatih, önceki adıyla Deepsea Metro II, devlete ait Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sahibi ve işletmecisi olduğu altıncı nesil ultra derin deniz sondaj gemisi.
Türkiye'nin Fatih Yavuz ve Kanuni olmak üzere 3 sondaj gemisi bulunuyordu. Abdülhamid Han Gemisi ile birlikte sondaj gemilerinin sayısı 4'e çıktı. Böylece Türk enerji filosu, dünyadaki en güçlü filolardan biri oldu.
MTA Sismik-1 Araştırma Gemisi.
İlgili 26 soru bulundu
Türkiye'nin üç sondaj ve iki sismik araştırma gemisi bulunuyor. Peki gemiler hangileri ve nerede arama yapıyorlar?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sevincini milletle birlikte yaşamak istediği müjdeyi, "Türkiye, tarihinin en büyük doğalgaz keşfini Karadeniz'de gerçekleştirdi. Fatih sondaj gemimiz, 20 Temmuz 2020 tarihinde başladığı Tuna-1 kuyusundaki sondajında 320 milyar metreküp doğalgaz rezervi keşfetmiş durumda." sözleriyle paylaştı.
Türkiye'de Fatih, Yavuz ve Kanuni isimli üç derin deniz sondaj gemisi petrol ve doğal gaz araştırmalarında kullanılıyor. Üç tarafı denizlerle çevrili Türkiye rüzgâr, petrol ve doğal gaz gibi denizlerden de elde edilebilen enerji kaynakları açısından potansiyele sahip olan bir ülke.
Hizmete aldığımız TCG Anadolu en büyük ve en ağır helikopterler ile insansız hava araçlarının iniş kalkış yapabileceği kendi alanında dünyanın ilk savaş gemisidir.
Rus gemisinin ilk salvosundan bir 12 inçlik mermi, Yavuz'un 15 cm'lik ikincil bataryalarından birinin kazamat zırhını kısmen delerek ateşlenmeye hazır cephanelerin bir kısmını havaya uçurdu ve silahın tüm mürettebatının ölümüne yol açan bir yangın başlattı. Toplam 13 mürettebat öldü, üç mürettebat ise yaralandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla 9 Ağustos'ta Taşucu Limanı'nda düzenlenen törenle göreve uğurlanan Abdülhamid Han sondaj gemisi, Akdeniz'deki Yörükler-1 sahasında çalışmalarını tamamladı.
TCG Anadolu, İspanyol amiral gemisi Juan Carlos I'e benzer bir amfibi hücum gemisidir (LHD). 231 metre uzunluğunda, 32 metre genişliğinde ve 27 bin 436 ton ağırlığındaki gemi, yaklaşık 21 deniz mili azami hıza, 9 bin deniz mili menzile sahiptir ve denizde 50 gün görev yapabilir.
Dünyanın ilk silahlı insansız hava aracı gemisi TCG Anadolu, Çanakkale Boğazı'ndan geçti.
Sondaj gemisi, yeni petrol ve gaz kuyularının denizde keşif amaçlı sondajında veya bilimsel sondaj amaçlarıyla kullanılmak üzere tasarlanmış bir ticari gemidir. Son yıllarda gemiler, en yeni ve en gelişmiş dinamik konumlandırma sistemleriyle donatılmış, derin su ve ultra derin su uygulamalarında kullanılmaktadır.
Fatih Sondaj Gemisi, 229 metre uzunluğa, 36 metre genişliğe ve 64 metre kule yüksekliğine sahip.
Kalyonlar İspanya'da geliştirilen ve ilk olarak yelken çağında 16. yüzyıldan 18. yüzyıla kadar Avrupalılar tarafından silahlı yük taşıyıcıları olarak kullanılan büyük, çok güverteli yelkenli gemilerdi ve 1600'lerin ortalarındaki İngiliz-Hollanda Savaşları'na kadar savaş gemisi olarak kullanılmak üzere tasarlanan ...
Türkiye'de gemi mühendisliği denilince akla gelen ilk isim Ata Nutku. Bugün aramızdan ayrılalı 29 yıl oldu, arkasındaysa birçok ilk ve onu her zaman saygıyla anan öğrencilerini bıraktı.
Abdülhamid Han, önceki adıyla Cobalt Explorer, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sahibi ve işletmecisi olduğu bir ultra derin su sondaj gemisi.
Kanuni, önceki adıyla Sertão, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın sahibi ve işletmecisi olduğu ultra derinsu sondaj gemisidir.
6. nesil seviyeye sahip olan Fatih sondaj gemisi, sunduğu özellikler ile ülkemizde enerji kaynakları rezervi açısından oldukça önemli adımlara imza atmıştır. 200'den fazla personele sahip olarak çalışmalarını gerçekleştirmekte ve aktif bir şekilde deniz sondajını yürütmektedir.
Sakarya Gaz Sahası içerisinde yer aldığı bilinen Çaycuma 1 kuyusu, Çaycuma ilçesi açıklarında bulunuyor. Çaycuma kuyusu Bartın ile Zonguldak kıyı hattından 150-200 km açıkta yer alıyor.
4,6 milyar Sm3 depolama kapasitesiyle denizlerde Avrupa'daki en büyük depolama tesisi olan Silivri Doğal Gaz Depolama Tesisi, ülkemize kesintisiz enerji sağlamak adına kritik önem taşımaktadır.
Keşiften sadece 32 ay sonra bugün Karadeniz gazımızın devreye alınma töreni ile bu uzun ve meşakkatli yolculuğun en mutlu anına geldik. Sakarya Sahası'ndan ilk etapta günde 10 milyon metreküp, açacağımız yeni kuyularla birlikte ilerleyen süreçte günde 40 milyon metreküp Allah'ın izniyle gaz çıkartacağız” diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri