Büyüyen lenf bezinin kıvamının lastik gibi olması lenfoma hastalığının belirtisi olabilir. Enfeksiyona bağlı oluşan büyümeler daha yumuşak kıvamlıyken, büyümüş lenf düğümünün sert yapıda olması altta yatan bir kanser varlığına işaret edebilir. Lenf bezleri kapsüllü dokulardır.
Bu küçük topaklar şeklinde olan lenf düğümleri yumuşak, hassas ve genellikle ağrılıdır. Şişmiş lenf düğümlerinin en çok boyun bölgesinde görülür ve en yaygın nedeni üst solunum yolu enfeksiyonudur ama birçok nedeni olabilir. Ancak belirgin bir neden olmadan büyümüşlerse, daha ciddi bir şey düşünülebilir.
Lenf düğümlerinde bezelye büyüklüğünde şişlik hissedilir. Şişliğe dokunmak acı verebilir. Çene altında ya da boynun her iki yanında şişmiş lenf bezleri, başı çevirirken ya da yiyecek çiğnerken acıyabilir. Lenf bezleri kasıkta ise yürürken veya eğilirken ağrıya neden olabilir.
Lenf bezi şişmesinin en çok görülen sebebi bazı enfeksiyon hastalıklarıdır. Bu enfeksiyon hastalıklarından bazıları; bademcik iltihabı, kulak enfeksiyonu, diş apsesi, kızamık, cilt veya yara enfeksiyonları olarak sayılabilir.
İlgili 36 soru bulundu
Lenf bezlerindeki şişkinlik halk arasında ilk olarak lenfomayı akla getiriyor. Ancak boyunda veya vücudun herhangi bir yerinde lenf bezlerinde yaşanan şişkinliğin büyük bir çoğunluğu kanser dışı nedenlerden meydana geliyor. Yine de bu tür şişkinliklerde zaman kaybetmeden doktora başvurmak hayati önem taşıyor.
Lenf bezi şişmesi ne kadar sürede geçer? Enfeksiyona bağlı lenf nodu büyümeleri genellikle 3-4 hafta içerisinde geriler.
Lenf bezleri normalde ele gelmezler. Bağışıklık sisteminin kendisine yabancı bir uyarana cevabı ile büyüyebilirler.
Hastada büyüyen lenf bezleri muayene edilerek bezin boyutu, sertliği, hareketliliği gibi parametreleri incelenir. Lenfoma tanısı için kan tahlili yapılarak lenfositler başta olmak üzere kan hücrelerinin sayısına bakılabilir.
Lenfoma durumunda, lenf kanserinin yaygın semptomları arasında boyun, koltuk altı ya da kasıklar da lenf düğümleri şişmesi olur ve genellikle ateş veya açıklanamayan kilo kaybı ve gece terlemeleri lenf kanseri belirtileri arasında yer alır.
Medical Point Gaziantep Hastanesi'nden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Gül, boyunda oluşan şişliklerin en yaygın sebebinin lenf bezlerinin büyümesi olduğunu vurguladı. Gül, 'Normalde boynumuzda lenf bezleri vardır. Ancak bu lenf bezleri ele gelmez ve dışarıdan belli olmaz.
Şişlikte belirgin düzelme ve gerileme olmuyorsa mutlaka kontrole gidilmelidir. Boyun bölgesinde lenf bezi boyutu giderek büyüyorsa (1 cm başlayıp giderek artan), ağrısı artıyorsa, sayısı çoğalıyorsa veya birbirine yapışık halde çok sayıda lenf bezi varsa mutlaka Kulak Burun Boğaz doktoruna danışılmalıdır.
Boyunda çene altında, kulak ön ve arkasında, boyun orta hattı ve yanlarında, boyundaki en büyük kasın üst, orta ve altında gruplaşırlar. Baş boyunda her hangi bir yerde vücuda zarar verme potansiyeli olan bir olay varsa bu bezeler irileşir.
Boyunda Lenf Bezi büyümesi ( Lenfadenopati )
Enfeksiyon olduğunda , mikrop ve virüsler ile savaşmak üzere bağışıklık hücreleri lenf bezlerinde birikir ve büyümelerine sebep olur. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren insanların boyunlarındaki şişliklerin en sık sebebi lenf bezi büyümeleridir.
“Çoğunlukla üst solunum yolu enfeksiyonu, farenjit, konjoktivit, diş eti enfeksiyonları, deri enfeksiyonları, alt solunum yolu enfeksiyonları ve genital bölge enfeksiyonları ilgili bölgelerde lenf bezi büyümesinin görülmesine neden olabilir.
Lenf bezleri küçük, yuvarlak veya fasulye şeklindeki hücre kümeleridir. Lenf bezlerinin içi, farklı tipteki bağışıklık sistemi hücrelerinin bir kombinasyonundan oluşur. Bu özel hücreler, vücudumuzda dolaşan lenf sıvısını filtreler ve işgalcileri yok ederek bizi korur.
Lenf Bezi Şişmesi Tedavisi
KBB uzmanlarına başvuran hastada kulak burun boğaz ve boyun dokuları çeşitli radyolojik görüntüleme yöntemleri ile değerlendirilmektedir. Lenf bezlerinin şişmesi hangi hastalığın belirtisi olduğu tespit edilmektedir ve tedavi planlaması ilgili hastalığa özgü olarak uygulanmaktadır.
CRP yüksekliği akciğer kanseri, mide kanseri, kalın bağırsak (kolorektal) kanseri, pankreas kanseri, karaciğer kanseri, idrar yolları (üriner sistem) kanserleri, yumurtalık (over) kanseri, yemek borusu (özefagus) kanseri, lenfoma ve osteosarkom hastalarında yüksek olabilir.
Lenf bezlerinizde büyüme yakınması ile hastanemize müracaat eden hastalara Genel Cerrahi Uzmanları tarafından öncelikle bir fizik muayene yapılmaktadır. Daha sonra hastalar gerekli radyolojik tetkikleri için Radyoloji Bölümüne yönlendirilmektedir.
Bir boyun şişliğinin en olası nedeni lenf düğümü olarak bilinen lenf bezlerinin enfeksiyonu yani iltihaplanmasıdır. Normalde boyun bölgesinde çok sayıda lenf bezi olmasına rağmen bunlar ele gelmezler.
Tüm yaş gruplarında baş ve boyundaki bir kitlenin en sık nedeni lenf bezi büyümesidir. Çocuklarda ve genç erişkinlerde daha çok enfeksiyona ya da iltihaba bağlı gelişen bu durum, ileri yaşlarda sıklıkla kötü davranışlı olma eğilimi gösterir. Baş-boyun bölgesinde yaklaşık 100 adet lenf bezi bulunur.
Normalde boynumuzda yerleşen lenf nodları ele gelmez ve dışarıdan belli olmazlar.
Yetişkinlerde lenf bezlerinin şişerek 1 santimetreye ulaşması normal kabul edilmektedir. Ancak 1 santimetreyi aşan lenf bezlerinin mutlaka alanında tecrübeli bir hekim tarafından muayene edilmesi gerekmektedir.
kaşıntılı vücut
Bu genellikle lenf düğümlerinizin şiştiği bölge civarındadır veya bir kutanöz (cilt) lenfoma alt tipiniz varsa, lenfomadan etkilenen her yerde kaşınabilirsiniz. Bazı durumlarda, vücudunuzun her yerinde kaşıntı hissedebilirsiniz.
Lenf kanseri (lenfoma) vücudun savunma hücreleri olan lenfositlerin kanserleşerek kontrolsüz büyümesidir. Lenf kanseri en sık görüldüğü yerler; lenf bezleridir. Lenf bezleri vücudun en önemli savunma mekanizmalarından biridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri