Lenf ya da Akkan, akyuvar içeren, kan plazmasına benzeyen renksiz sıvı. Başka bir anlatımla lenf damarları içerisinde dolaşan, kan plazması ve lenf proteinlerinden oluşan dolaşım sıvısı.
Lenf sisteminin taşımakla yükümlü olduğu maddeler: protein, su, atık hücreler, yağ asitleri, beyaz kan hücreleri, yabancı atıklar, mikro-organizmalar ve hiyalünarik asittir.
Lenfatik sistem veya lenfoid sistem, omurgalılarda dolaşım sistemi ve bağışıklık sistemi'nin bir parçası olan bir organ sistemi'dir. Geniş bir lenf ağından, lenfatik damarlardan, lenf düğümlerinden, lenfatik veya lenfoid organlardan ve lenfoid dokulardan oluşur.
İnce bağırsaklardan emilen uzun zincirli yağ asitleri, yağda çözünen A, D, E, K gibi vitaminler lenfatik sistem tarafından emilir ve taşınır. Dolayısıyla lenf sıvısı su, protein, hücre, yabancı maddeler, atık ürünler ve yağdan zengindir.
Lenfa organizmada çeşitli bölgelerden kimyasal ve hücresel olarak farklılıklar göstererek gelirler. En farklısı bağırsaklardan gelendir. Bu sıvıda en çok su, iyonlar, besin maddeleri, proteinler, ölü hücreler ile toksinler, hormonlar ve bazı yağlar vardır.
İlgili 31 soru bulundu
lenf sıvısında fibrinojen proteini de bulunmaz. lenf sıvısında ;kan pulcuklar,alyuvar hemoglobin ,albümin ,globulin ve fibrinojen bulunmaz .
Lenf bezini oluşturan pek çok hücre bulunur; ancak bu hücrelerin arasında sayısı en fazla olanlar lenfosit adı verilen hücredir. Lenf bezlerinin vücuttaki temel görevi, vücudu dışarıdan gelen bakteri ve virüs gibi Mikroorganizmalar karşı savunup, adeta bir filtre görevi görmesidir.
Fiziksel aktivite lenf sisteminin çalışma hızını artırır bu nedenle hastalar ödemli bölgeye özel egzersizleri düzenli olarak yapmalı ve genel olarak fiziksel aktivite seviyelerini artırmalıdır. Hastalarda kilo kontrolü önemlidir, kilo normal sınırlarda korunmalı aksi durumlarda kilo verilmelidir.
Lenf sistemi kan dolaşımı sistemine benzer bir sistemdir. Lenf damarları bütün vücuda dağılmış durumdadır. Esas işlevi, hücrelerarası bölgede bulunan sıvı ve protein gibi molekülleri içine alıp kan dolaşımına taşımaktır.
Lenf sıvısı beyazdır. Glikoz, aminoasit, NaCl, küçük moleküllü proteinler içerir.
Zencefil eski çağlardan günümüze çok sık tüketilen bir besin. Vücudu sıcak tutar ve organlarda, özellikle akciğer ve sinüslerde toksin birikimine engel olur. Lenf sisteminin temizlenmesine de yardımcı olarak enfeksiyon riskinin artmasını engeller.
En önemli ana sebeplerinden ilki strestir. Kronik sağlık nedenlerinin neredeyse %80'ini stres oluşturur. Stres vücutta lenfatik sisteminin tıkanmasına sebep verebilir. Ayrıca sindirim probleminiz varsa lenfatik sistemin tıkanmasına yol açabilir.
Lenfödem, vücutta lenf dolaşımında gerçekleşen yetersizlik ve bozukluğa bağlı olarak, protein açısından zengin olan intertstisiel sıvının cilt ve cilt altı dokularında birikmesi durumudur. Deri ve deri altı dokularında meydana gelen birikme sonucunda, lenf akım bozukluğu bulunan bölgelerde şişme meydana gelmektedir.
Lenf sistemi; lenf damarları, lenf kılcalları, lenf hücreler, lenf nodülleri, bademcikler, timüs bezi ve dalaktan oluşuyor. Vücudu oluşturan hücreler bir sıvı ortamında bulunuyor. Bu sıvının içinde, hücreler için gerekli olan besin ve oksijen bulunuyor.
*Lenf sıvısında alyuvar bulunmadığından renksizdir. Bu yüzden ak kan olarak adlandırılır. *Lenf sıvısının akış hızı yavaştır.
Bunun 27 litresi tekrar kan kapillerlerine geri döner. Hücreler arası sahada kalan yaklaşık 3 litrelik sıvı, lenf kapillerlerindeki lenfa'dır. Lenfa, lenf damarları yolu ile venöz sisteme taşınarak dolaşım sistemine geri döner. 2- Lenfatik sistem, immun sistemin bir parçası olarak da tanımlanabilir.
Koltuk altı lenf bezleri çıkarıldıktan sonra, kol iç kısmında uyuşukluk, his azalması, uyuşukluk ve duyu kaybı omuzda hareket kısıtlığı ve kolda ödem (lenfödem) ortaya çıkabilir. Bu komplikasyonlar, bekçi lenf bezi biyopsisi yapıldığında daha azdır.
Lenf düğümlerinde lenf sıvısının girişini ve çıkışını sağlayan damar bölümleri bulunur. Lenf sıvısı içeren küçük lenf damarları göğüs kafesi bölgesinde birleşerek büyük lenfatik kanalları oluşturarak toplardamar sistemine dökülürler.
Boyunda Lenf Bezi büyümesi ( Lenfadenopati )
Enfeksiyon olduğunda , mikrop ve virüsler ile savaşmak üzere bağışıklık hücreleri lenf bezlerinde birikir ve büyümelerine sebep olur. Üst solunum yolu enfeksiyonu geçiren insanların boyunlarındaki şişliklerin en sık sebebi lenf bezi büyümeleridir.
Elma, muz, kavun, havuç, bezelye, mısır, domates gibi taze meyve ve sebzelerin tüketimi bağışıklık sistemini güçlendirmektedir.
Fizyoterapi: Fizyoterapi tekniği ile lenf sıvısının boşaltılması sağlanır. Bu teknik elle uygulanan bir tedavi yöntemidir. Lenfli bölgeye mesaj terapisi uygulanarak bölgedeki lenf sıvısı boşaltılır. Arından bölgeye kompresyon uygulanarak hastanın kas aktivitesinin artması sağlanır.
Bazı sağlık sorunlarına bağlı olarak vücutta lenf sıvısı birikmesi gözlenebilir. Lenfatik drenaj, terapötik bir masaj tedavisidir; lenf akışını arttırmak ve vücudunuzdaki toksinleri azaltmak için lenf bezleri yönünde çok hafif basınç ile uzun, nazik, ritmik vuruşlar kullanır.
Klasik yaklaşımdaki tüm lenf bezlerinin çıkartılması ameliyatı hastalara ciddi bir lenfödem riski yüklemektedir.
Lenf bezi şişmesi ne kadar sürede geçer? Enfeksiyona bağlı lenf nodu büyümeleri genellikle 3-4 hafta içerisinde geriler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri