Elvah-ı Mahfuza adıyla da bilinen Levh-i Mahfuz Allah'ın bilgisi dahilinde olan her şeyin yazılı olduğu soyut bir levhadır. Kuran'ı Kerim'in birçok ayetinde bu levhadan ''her şeyin yazılı olduğu kitap'' olarak bahsedilir. Bazı alimlere ve sufilere göre İsrafil tarafından korunmaktadır.
İslam dininde kader olarak isimlendirilen, geçmiş ve gelecek tüm olaylar ve varlıklar Allah katında bulunan Levh-i Mahfuz'da yazılı bulunmaktadır. İbn-i Kemal'e göre, Levh-i mahfuz, korunmuş levha demektir. Olmuş ve olacak her şeyin yazılı olduğu kitap anlamındadır. Melekler, Levh-i Mahfûz'u görürler.
Levh-i mahfûz Allah ile melekleri arasında bir vasıtadır. Yedinci kat göğün üstünde olup arşta ve İsrâfil'in gözleri önünde bulunur. İçinde bütün nesne ve olayların bilgisi ayrıntılı olarak yazılmıştır.
Levh-i mahfûzda ise, değişiklik olur. Bunu melekler görür. İnsanın, işine göre, ömrü ve rızkı değişir.
Levh-i mahfûzda bulunduğu ifade edilen Kur'ân-ı Kerîm'in (el-Burûc 85/21-22) âyetleri ramazan ayında mübarek bir gecede (Kadir gecesi) buradan indirilmiştir (el-Bakara 2/185; ed-Duhân 44/2-3; el-Kadr 97/1).
İlgili 33 soru bulundu
İbn Abbas'tan gelen zayıf bir rivayete göre Allah Levh-i Mahfuz'a ilk olarak şu sözü yazdırmıştır: "Muhakkak ki ben Allahım. Benden başka ilah yoktur. Rahmetim gazabımı geçmiştir.
Levh-i mahfuz, Arapça'da korunmuş levha demektir. İslâm'da olmuş ve olacak her şeyin yazılmış olduğu manevî levhayı dile getirir. Olmuş ve olacak şeyler Allah'ın bilgisine bağlı olduğundan levh-i mahfuz doğrudan Allah'ın ilim sıfatı ile ilgilidir.
Levh-i Mahfuz ise; Allah'ın ilminin bir unvanıdır. Levh-i Mahfuz'da her şey noksansız ve son hali ile yazılıdır. Burada bir değişiklik ve bozulma söz konusu değildir. Yani mevcudatın ve mahlûkatın, Allah'ın ilmindeki manevî vücutlarıdır.
Bu konudaki görüşler de şöylece sıralanabilir: 1. Allah'ın zâtî ilminden ibaret olan kader değişmez, fiilî ilminden ibaret olan kader ise değişebilir, bu da levh-i mahfûzda veya meleklerin ellerinde bulunan sayfalarda insanların işledikleri amellere göre vuku bulan değişikliktir.
Kaynak eser olan Levh-i Mahfuz, 1300 sayfalık bir cilt. Sayfa düzeninde yapılan yeniliklerle sayfa sayısı 936'ya düşürüldü. 516 sayfası yeni yazılarla genişletilmiş olan Tanrı'nın doğum günü, 420 sayfası ise yepyeni ikinci kitap: İndigo Mehdi.
Buruc Suresi, 22. ayet: Levh-i Mahfuz'dadır.
Tamlamadaki mahfûz kelimesi ise korunmuş, muhafaza edilmiş anlamlarına gelmektedir. Buna göre levh-i mahfûz kavramı korunmuş, muhafaza edilmiş levha demektir.
“Allah dilediğini mahv, dilediğini isbat eder, kitabın aslı onun katındadır” meâlindeki âyette (Ra'd 13/39) mahv, “Allah'ın bir şeriatın hükmünü diğer bir şeriatla kaldırması (nesh)” veya “levh-i mahfûzda yazılı olan bir şeyi silmesi”, isbat ise “bir şeyin yerine başka bir şeyi kaydetmesi” veya “tabiattaki bazı şeyleri ...
Allah tarafından korunan bir kitap olan levh-i mahfuz, kaza ve kader ile ilgili her bilgiye sahiptir. Onun, Allah'ın dışında başka bir güç tarafından değiştirilmesi mümkün değildir. Kur'an'da bununla ilgili olarak bazı sûrelerde bahsedilmiştir. Buruc Sûresi 22'de, "Kur'an-ı Kerim korunmuş bir levhanın içerisindedir."
Levh-i Mahfuz; iki kitabın birleşimidir. Devamı olan diğer kitap da Şeyhtan ın Son Günü dür. Levh-i Mahfuz 1-2-3 aldığınızda fiziki olarak iki kitap ancak içerik olarak 3 kitap almış olacaksınız. Levh-i Mahfuz 3 kitaptan oluşan bir seridir.
Levh-i Mahfûz tabiri, korunan bir levha anlamında olup, Kur'an'ın iyi muhafaza edildiğini ve hiçbir zaman hiçbir kimse tarafından bozulamayacağını, ilave ve çıkarmalarda bulunulamayacağını ifade eden Allah'ın ilminde kaim olduğunun mecâzi bir ifadesidir.
Allah, ezelî ilmiyle kulun yapacağı duayı bildiği için kaderini ona göre şekillendirmektedir. Dolayısıyla dua, diğer sebepler gibi bir sebeptir. Başka bir ifadeyle dua sonucunda bir değişikliğin olmasını Allah dilemişse bu değişiklik, tabii sebep-sonuç ilişkisi içinde hayır veya şer olarak ortaya çıkmaktadır.
Kader değişir mi? İnsan, kaderinin ne olduğunu bilmemektedir. Dolayısıyla insana düşen Allah'ın verdiği akıl, irade ve imkânlar çerçevesinde görevini en iyi şekilde yapma şevki ve gayreti içinde olmasıdır. Allah, ezelî ilmiyle herşeyi bildiği için O'nun ilminde ise bir değişiklik olmaz.
Sual: (Elimizde olmadan başımıza gelen her şey kaderdendir. Vâki olanda hayır vardır) deniyor. Başımıza kötü bir iş gelse veya biri bize hakaret etse yahut treni kaçırsak üzülmeyecek miyiz?
LEVH-İ MAHFUZ (2 CİLT BİRARADA)
Levh-i kalem ne demek? Levhayı yazan kalemdir. Daha açık ifadeyle, İslam'a göre, üzerine insan kaderinin, olmuş ve olacakların yazılı olduğu ilahi levhayı, levh-i mahfuzu yazan kalem anlamına gelir.
(İslâm) "Kitabın anası, esası" demek olup Levh-i Mahfûz ve İlm-i İlâhî'de ezelî ve ebedî olarak mahfuz bulunduğuna inanılan Kur'an'ın aslı mânâsında kullanılan bir tabir.
Levh-i mahfuz, olmuşların ve olacakların, zamandaki bütün anların ve mekândaki bütün varlıkların, kısacası, her şeyin yazılı bulunduğu bir ilâhî muhafaza levhası; ilahî ilmin aynası, kaderin defteri, kâinatın programıdır. Levh-i mahfuzun insandaki küçük örneği, “hafıza”dır.
Kitab-ı Mübin, "her şeyin kendisinde yazıldığı kitap" anlamına gelir. Daha çok “levh-i mahfuz” olarak açıklanmıştır. Ama bundan murat, kâinat kitabı veya Kur'an-ı Kerim de olabilir. Allah şu kâinat kitabında her şeyi yazmıştır.
Mahfuz - Bir Uyanış Çağrısı Kitap Açıklaması
Bunca kaos ortamı, yangınlar, hastalıklar, iflaslar, ölümler, depremler, seller, afetler ve açlık seni neye hazırlamak için? Bizlerden neyi saklıyorlar? Aklının kontrolünü kaybeden herkes “neye inanacağımızı şaşırdık” diyerek denize düştü ve yılana sarıldı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri