Yırtılma şeritleri (Tear-off strips [tıyır-off strips]) Pilotlar yarış sırasında vizörleri kirlendikçe en üst tabakayı çekerek çıkarırlar.
Şikan, otomobil yarışları, sokak ve caddelerde yolun ek dönemeçler yardımıyla değiştirilerek trafiğin yavaşlatılmasına yarayan yapay bir ögedir. Çağdaş pistlerde uzun düzlüklerin hemen sonunda yer alan şikanlar sürücülere geçiş için elverişli bir ortam sunmaktadır.
F1; bir yıl boyunca, her birine Grand Prix adı verilen ve değişik ülkelerde özel yollarda koşulan yarışlardan oluşur. Yıl sonunda toplanan puanlara göre Pilotlar Şampiyonluğu ile Üreticiler Şampiyonluğu (Otomobil Yapımcıları Birinciliği) ödülleri verilir.
Grip: Tutunma, aracın piste tutunabilme kapasitesi.
Pilotların zaman turu atmak için piste çıktıkları ve nispeten yavaş seyrettikleri çıkış turuna "out lap" denir. Yapılan hızlı tur denemesi "hot lap" olarak adlandırılırken, pit'e girmek için atılan sonraki tura ise "in lap" denir.
İlgili 28 soru bulundu
Spin, araçların pilot hatası veya kontrol dışı sebeplerle kendi etrafında dönmesi durumuna denir.
14. Araçların ulaştığı en yüksek hız 375 kilometre. Bu hıza sadece İtalya'da bulunan Monza pistinde ulaşılabiliyor.
Kurallara göre F1 şanzımanlarında 8 ileri vites olmak zorundadır ve vites oranları sezon öncesinde belirlenir. 8 ileri vitesin yanında bir de geri vites bulunur. Normal yol araçlarına göre bu fazla gibi görünse de, bu sayede takımlar düşük hızlı Monaco'da da, yüksek hızlı Monza'da da aynı vites kutusunu kullanabiliyor.
Formula 1 otomobillerinde 1.6 litre hacminde çift turbolu V6 motor bulunur.
11. Pit Duvarı
Takım sahibi ile birlikte yönetici ve mühendislerin yarış boyunca bulundukları, izleme monitörlerini yağmur ve güneş gibi dış etkilerden korudukları ve pilotlarla iletişime geçtiklerleri tente altındaki bir alandır.
Şampiyona ise, Formula 1'in 2030'a kadar sıfır karbonlu olma hedefine yardımcı olması için, bu motorun %100 sürdürülebilir 'drop-in yakıt' olacak şekilde tasarlanmasını istiyor. Formula 1 2022'de, %90'ı fosil yakıt %10'u ise etanol olan E10 yakıtını kullanmaya başlayacak.
Yarış sırasındaki yüksek hız ve sonucunda oluşan yüksek basınç, kokpit içerisindeki yüksek sıcaklık ile birleşince pilotlar, hızlı şekilde sıvı kaybederler. Yarış esnasında, pitstopta bile su içemedikleri için öncesinde su tüketmeleri gerekir. Hatta susamamış olsalar bile pilotlar içebildikleri kadar su içerler.
En önde gelen motor sporlarından Formula 1 pilotları, yarış esnasında 3 kiloya yakın kilo kaybı yaşarlar.
Yere bastırma kuvveti (downforce), aracın tekerlekleri üzerinde oluşan baskıyı arttırarak aracın yolu daha iyi tutmasını sağlar. Bu geleneksel olarak hava akımının açısını bozarak yere bastırma kuvveti elde eden bozucular (spoiler) tarafından elde edilir.
Çok fazla gaza basılıp güç yüklenmesi yapıldığında araç nasıl spin atıyorsa, çok sert bir şekilde frene basmak da frenlerin kilitlenmesine sebep olur ve frenler böylece lastiklere aşırı yük bindirerek spine neden olur.
ΔT (Delta T), evrensel zaman ve dinamik zaman arasındaki farkı ifade eden zaman standardı. 1973'ten itibaren, ΔT'nin kesin günlük değerleri, ABD Deniz Gözlemevi'nin Dünya Yönlendirme Departmanı tarafından tutulan UT1-UTC değerleri listesinden elde edilebilir.
En yüksek hız: Valtteri Bottas
FIA gayri resmi olarak 373.3 km/s iddiasında bulunsa da her iki durumda da Bottas bir yarışta 370 km/s'i aşan ilk F1 pilotu oldu.
Vites Kutusu
Vites geçişleri direksiyon altındaki mandallardan meydana gelmektedir. Aracın kalkış esnasında çok sık kullanılan debriyaj mandalı iyi bir kalkış için şoförler tarafından tercih ediliyor. Yarış esnasında genellikle otomatik vites sürüş tercih ediliyor.
F1 araçları 0'dan 100 km/s'e 2.6 saniyede çıkabiliyor. 0'dan 300 km/s hıza ise sadece 10.6 saniyede çıkıyor.
Göz açıp kapayıncaya kadar ciddi bir hız seviyesinin üstüne çıkan F1 araçları, saatte 320-350 km hıza ulaşabiliyor. Aynı şekilde virajlı ya da kavisli yollarda yarışmanın gerekliliği olarak da bir anda hız düşürebiliyorlar. Formula 1 araçları işte bu nedenle sadece 4 saniyede 320 km hızdan 0'a düşebilirler.
Formula 1'in en yaşlı şampiyonu kategorisinde ise Juan Manuel Fangio ilk sırada yer alıyor. Fangio, bu unvanı 1957 yılında 46 yıl 41 gün ile kazandı.
Ancak Formula 1 araçları sadece benzinli motordan güç almıyor. Aracın içerisinde elektrikli motor da bulunuyor ve hibrit bir yapı kullanılıyor. Bu nedenle de Formula 1'de kullanılan araçların hareket edebilmesini sağlayan mekanizmanın genel adına motor yerine güç ünitesi adı veriliyor.
Ocak 2009 itibarıyla F1 halen en hızlı atmosferik motorlu üretim otomobilidir. Otomobil, gücünü 6.1 litre hacimli BMW S70 60° V12 motordan almaktadır.
Volkswagen'in Almanya'daki Ehra-Lessen pistinde 300 mil/s bariyerini geçerek 304.773 mil/s maksimum hıza çıkan Bugatti Chiron, TÜV onaylı bu deneme sonucunda 490,484 km/s maksimum hıza ulaşarak seri üretim otomobiller arasında “Dünyanın En Hızlı Otomobili” unvanını ele geçirdi.
Ayrıca geçmişte Senna GTR'dan daha önce de P1 ve F1 modellerinin GTR versiyonları da üretilmişti. Senna GTR'ın özelliklerinden konuşmak gerekirse de McLaren'in çift turbolu 4.0 litrelik V8 motorunun bu araçta görev yaptığını ve 814 beygir güç ile 800 Nm tork ürettiğini söyleyebiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri