Ciddi veya EXTERNAL -Does Not Contain Personal Data 3 Page 4 yaşamı tehdit eden yan etkiler oluşabileceğinden, yüksek dozda tiroid hormonlarını, kilo kaybı için kullanılan belirli ilaçlar ile örn; amfepramon, katin, fenilpropanolamin ile birlikte kullanmayınız.
Hormon ilacı aç karna, yermekten en geç yarım saat önce alınmalıdır. Diğer ilaçlar, tiroid hormon ilacının emilimini bozabileceğinden aynı öğünde diğer ilaçlar alınmamalıdır. Özellikle demir ilaçları, mide ilaçlarından antasitler (Talcid gibi) veya kalsiyum ilaçları tiroid ilaçlarının emilimini bozarlar.
LEVOTİRON'u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ - İlacın içerisindeki etkin maddeye veya yardımcı maddelere karşı alerjiniz varsa (aşırı duyarlılık) Tedavi edilmemiş adrenal bezi, hipofiz bezi işlev bozukluğu veya tiroid hormonlarının aşırı üretimi (tiretoksikoz) durumunda Akut kalp hastalığında (kalp krizi veya kalp ...
Tiroid Hastalıklarının Tedavisi
Bazı kişilerde ağrı gece daha fazla olur. Bu nedenle yatmadan önce ağrı kesici alınabilir. Kalsiyum, magnesium ilave verilebilir. Ağrısı, ağrı kesici ilaçlarla geçmeyen hastalarda kortizon ilacı verilir.
Ayrıca tiroit hormonları ve demir gibi bazı ilaç ve besinlerin emilimi için asit ortam gerektiğinden mide koruyucu ilaçlarla birlikte alınmaları etkinliklerini azaltacaktır.
İlgili 20 soru bulundu
Gebelikte verilen demir ve vitamin takviyeleri veya mide ilaçları ile birlikte içilmeleri hem tiroid ilacının hem de demir gibi ilaçların emilimini bozar. Demir ilacı ile tiroid ilacının arası en az 4 saat olmalıdır.
İlaç alımı unutulursa hatırlandığında alınmalıdır. Ancak tok karnına alındığında ilacın yaklaşık yarısı emilebilmektedir. Ayrıca ilaç aksatıldıysa bu durum doktora mutlaka bildirilmelidir. Kalp hastalığı olan hipotiroidili hastalarda bu ilaçlar yan etki yapabileceğinden normalden daha sık kontrole gidilmelidir.
Hipertiroidizm (Tiroid bezinin çok çalışması)
Hipertiroid hastaları; İyot ve iyotlu gıdalar (süt, yumurta sarısı) çay, kahve, asitli içecekler, soya, ve gluten olabildiğince tüketilmemeli ve sigaradan uzak durulmalıdır. Bu besinler yerine B vitamini içeren gıdalar sıklıkla tüketmelidirler.
Eğer mecbur kalınırsa tiroid ilacı gece yatmadan önce boş mideye içilebilir.
Tiroid ilaçları kullanırken dikkat edilmesi gerekenler nelerdir? L-Thyroxin etken maddeli tiroid ilacı, sabah aç karna, kahvaltıdan en az yarım saat önce, günlük doz tek seferde, yalnızca suyla alınmalı, başka ilaçla aynı anda birlikte alınmamalıdır. İlacı içer içmez hemen kahvaltı edilmemelidir.
LT4, aç karnına daha iyi emildiği için ilaç öğünden en az 30 dakika önce bir miktar su ile içilmelidir. Bazı özel durumlarda gece yatarken, son yemekten 3-4 saat sonra boş mideye alınabilir.
‹lac›n verilmesi bir gün unutulursa, ertesi gün çift doz verilmelidir (3).
Yüksek doz levotiroksin maruziyetinde hipertiroidizm belirtileri görülebilir ve özellikle psikotik bozukluk riski taşıyan hastalarda akut psikoza neden olabilir. LEVOTİRON'un içerdiği sentetik levotiroksin, etki açısından tiroid tarafından salgılanan doğal hormon ile aynıdır.
Hastanın tiroid hormon yetersizliği kısa sürede tedavi edilmezse yükselen kolesterol kalp ve beyin damarlarını tıkayabilir, kalp krizi ve inme olasılığı artar.
Az ya da çok olduğunda tiroid bezleri işlev kaybına uğrayabilir. Vücudun iyot ihtiyacını alabilmesinin en etkili yolu ise kaliteli deniz ürünleri, süt ve süt ürünleri, maydonoz, ıspanak, roka gibi yeşil sebzeler ve kaya tuzu tüketmektir.
Levotiroksin sabah aç karnına alınmalıdır.
Tiroid hormon ilaçlarının fazla alınması: Levotiroksin ilacının gereğinden fazla alınması kanda tiroid hormonlarını artırır ve hipertiroidi yapar. Bazı ilaçların kullanımı: Cordarone isimli kalp ilacı ve interlökin ilacı kullanan bazı hastalarda tiroid bezi fazla çalışarak hipertiroidi hastalığı oluşturabilir.
Tiroid hormonu sabah aç karına, tek seferde, su ile ve ezmeden alınmalıdır. Kahvaltıdan en az yarım saat önce alınması gerekmektedir. İlaç su ile ve ezilmeden içilmelidir. İlacın hepsi aynı anda alınır, doz bölünmez.
Guatrojenik besinlerin tüketimine kota koyun
İyot emilimini engelleyip tiroit hormonunun çalışmalarını baskılayan besinler arasında ise çilek, şeftali, soya ürünleri, lahana, karnabahar, ıspanak gibi gıdalar yer alıyor.
Yeşil Çay Kimler İçin Sakıncalı? Kardiyovasküler hastalığı olanlar, böbrek hastaları, tiroit fonksiyon bozukluğu olan kişilerin hekimine danışarak tüketmeleri gerekir.
Antioksidan özellikte vitaminler A, C ve E vitaminleridir. Selenyum yetmezliğinde tiroid hormonları vücutta yeterince etki sağlayamazlar… Buğday ekmeği selenyumdan zengin olduğundan beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tüketilmelidir. Diğer taraftan selenyum fazla alınırsa zararlı da olabilir.
Aç kalmak veya diyet yapmak tiroid hormonlarını azaltır:
Ancak günlük karbonhidrat miktarı 200 gram olursa tiroid hormonlarında bu şekilde bir düşme olmadığı da saptanmıştır. Gıdalarla alınan karbonhidrat miktarı 200 gramın altında olursa T3 hormonunda düşme olmaktadır.
Oruç tutmak isteyen tiroit ilacı kullanan hastaların, tedavilerinde özel bir değişikliğe ihtiyaçları olmayacaktır. Tiroit hastaları herhangi bir tehlike altında kalmadan oruç tutabilirler. Bu süreçte hipotiroit hastaları ve tiroit hormonu için ilaç kullanan hastalar, ilaçlarını boş karna almalıdırlar.
TSH testi için genellikle dirseğin iç kısmındaki damardan kan alınır. Tiroit hormonları gün içinde değişebileceği için sabah erken saatlerde yaptırılabilir. TSH testi açlık gerektirmemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri