Ancak yumuşatıcılar, kumaşın su alma kabiliyetini olumsuz yönde etkiler; bu nedenle havlu gibi asıl işi su emmek olan çamaşırlarda dikkatli kullanılmalıdır. Ayrıca çabuk kuruyan spor giysilerde yumuşatıcı kullanılmamalıdır; çünkü yumuşatıcılar terinizi tutmak için tasarlanmış olan lifleri yok edebilir.
Yıkama sırasında kumaş yüzeyi sert bir şekilde eğilip büküldüğü için, yumuşatıcı kullanılmadığı takdirde sonradan havayla buluşan bu kumaşlar sertleşir ve giyildiğinde rahatsız edici bir his verebilir.
Ancak her yıkamada kullanılan çamaşır yumuşatıcılar özellikle bebeklerin sağlığını olumsuz yönde etkiliyor. Bu zararın en temel sebebi ise çamaşır yumuşatıcıların içinde bulunan kloroform maddesi. Bu madde tene direk temas eden kıyafetlerde kullanıldığında zamanla kişilerde sinir sistemi bozukluklarına neden oluyor.
Makineniz son durulamaya geçtiğinde ürünü manuel olarak ekleyebilirsiniz. Çamaşırlarda herhangi bir leke oluşmaması için, yumuşatıcıyı direkt olarak kumaş üstüne dökmemeye özen göstermeniz gerekir.
Yumuşatıcıya Uygun Olmayan Kumaşlar
Yumuşatıcı olmadan çamaşır yıkanır mı diye düşünüyor olabilirsiniz. Bazı kıyafetlerin yapılarını ve dokularını korumak için yumuşatıcı olmadan çamaşır yıkamak gereklidir. Mikrofiber bezler kiri mıknatıs gibi çeken özellikleri ile temizlikte harikalar yaratır.
İlgili 40 soru bulundu
Derin bir kabın içerisine 1 tatlı kaşığı karbonat ve 100 ml sıcak su ekleyip karıştırarak karbonatı eritin. Suyun üzerine yarım litre beyaz sirke ekleyin. Karışımı yumuşatıcı gözüne koyun ve yumuşacık çamaşırlarınızı kucaklayın.
Çamaşır makineleri önce deterjanı alıp yıkama yapıyor. Deterjanı almak için de makinenin deterjan bölmesine su alıyor. Eğer makineniz deterjanı alırken su basıncı yüksek olduğu için yumuşatıcıyı da alıyorsa, çamaşırlarınız yumuşatıcı kokmayacaktır.
Makinenin deterjan gözüne beyazlar için özel üretilen bir deterjan koymalısınız. Beyazlatıcı pigmentler sayesinde daha beyaz çamaşırlara ulaşabilirsiniz. Yumuşatıcı kısmına ise ferah kokulu çamaşırlar için yumuşatıcı eklemeyi unutmayın.
Bazı insanlar, yumuşatıcının kıyafetler için zararlı olduğunu duydukları için çamaşır katkı maddelerini kullanmaktan kaçınırlar. Bu bir genellemedir ve kesinlikle doğru değildir. İşin püf noktası, kıyafetlerinizin hangilerinin yumuşatıcı olmadan yıkanması gerektiğini bilmektir.
Yıkarken fazla deterjan ve yumuşatıcı kullanmaktan kaçınmanız önerilir çünkü gömlekte leke oluşmasına sebep olabiliyor.
Pamuklular için normal program, sentetikler için basınçlı program seçilebilir. Yumuşatıcı kullanılmalıdır. Kuruyan giysileri bekletmeden çıkarılmalıdır. Çamaşır kurutma makinesi kullanarak çamaşırlarınızı soğuk havalarda da kısa sürede kurutabilirsiniz.
- İç çamaşırlarını yıkarken, yumuşatıcı kullanımından kaçınılmalı. Yumuşatıcılar ve bazı deterjan artıkları da çamaşırların yüzeyinde kalarak, kimyasal irritasyona sebep olur.
Eğer çok kirli değillerse, bu göze deterjan koymaya da ön yıkama yapmaya da gerek yoktur. 2 numaralı göz; çamaşırlarımızı yıkamak için deterjan koyulan ana bölme burasıdır. Deterjanımızı koyup, yıkama programını ayarlayarak çamaşırı başlayabiliriz.
Makinelerde üç adet deterjan bölmesi bulunur. Bu bölmelerden ikisine deterjan koyulurken bir tanesine yumuşatıcı koyulur. Bu gözlerin sırası ve hangi deterjanın nereye konulacağı oldukça önemlidir. Ortadaki bölmeye yumuşatıcı konulurken diğer iki bölmeye ise deterjan konulur.
Doğru yumuşatıcı miktarı
Deterjan çekmecesini açtığınızda renkli olan bölüme Max (Maksimum) yazan seviyeyi aşmayacak miktarda yumuşatıcı koyun. Max. yazısını aşacak miktarda yumuşatıcı koyarsanız makine yıkamanın başında yumuşatıcının tamamını alır.
Beyaz sirke ile kar gibi beyazlar
Çözeltiyi bir leğen, kova, küvet veya çamaşır makinesi tamburunun içine dökerek çamaşırları burada bekletin. Giysileri bir gece boyunca bu suyun içinde bekletin. Ardından kumaşa uygun sıcaklığı ayarlayarak her zamanki gibi yıkama yapın.
Karbonat yardımıyla çamaşırlarınızı beyazlatmak için, çamaşırlarınızı çamaşır makinesinde yıkıyorsanız, deterjanın üzerine 1 tatlı kaşığı kadar karbonat ilave edin. Ayrıca, çıkmayan bir leke mevcutsa, bir miktar karbonatla limonu karıştırıp lapa hale getirdikten sonra çamaşırların üzerine sürüp, makineye atabilirsiniz.
Çamaşır deterjanı, limon, tuz ve su, ana malzemelerimiz. 2 litre suyu kaynatın. 3 limonun suyunu sıkın. Kaynayan suya 1 çay kaşığı tuz ilave edin. Limon suyu ve çamaşır deterjanını da ekleyin ve kıyafetinizi yaklaşık 40 dakika bu karışımda bekletin ve sonra yıkayın.
Her ne kadar güzel kokulu bir yumuşatıcı, deterjan kullanmış olsanız da yıkama programı sonunda nemli ortamda kalan ıslak çamaşırlar bakterilere kucak açar ve kötü kokarlar. Yıkama programı biter bitmez çamaşırlarınızı makineden çıkarın ve bekletmeden asın.
Dolaptaki Temiz Çamaşırlar Neden Kokar? Bu Kokuları Nasıl Önleyebilirsiniz? Dolaptaki temiz çamaşırların kötü kokmasının en temel nedeni çamaşırların iyice kurutulmadan katlanıp dolaba yerleştirilmesidir. Çamaşırları iyice kuruduğundan emin olmadan askıdan toplamamalısınız.
* Kötü kokan kıyafetlerinizi dolaptan çıkarın ve havalandırdıktan sonra dolaba yerleştirin. * Dolabınızın içine lavanta, yasemin gibi kurutulmuş çiçeklerin güzel koku keselerinden koyabilirsiniz. * Boş bir sprey kutusuna yumuşatıcı koyup dolabın içine sıkabilirsiniz.
Kuruyan çamaşırlar neden kötü kokar? - YouTube. Bazen kuruyan çamaşırlar kötü kokabilir. Bunun sebebini merak etmiş miydiniz? Bunun temel sebebi, çamaşırların iyi bir şekilde kurumamış olması.
Konsantre yumuşatıcı kullanabilirsiniz. Makineniz son durulama adımında yumuşatıcıyı almalıdır. Makineniz son durulama adımında yumuşatıcı gözünden su alıyorsa tam zamanında alıyor demektir. Farklı bir marka yumuşatıcı deneyebilirsiniz.
Çamaşır yıkamada kullanılan deterjanlar ve yıkama suyunda bulunan kalsiyum ve magnezyum gibi mineraller zamanla çamaşırların dokusunda birikerek bu çamaşırların sertleşmesine neden olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri