Magnezyum ve iyot içeren levrekler eklem ağrılarına da ayrıca iyi geliyor. Kalp ve damar hastalıklarına sahip kişilerin sıklıkla tüketmesi gereken gıdalardan biri oluyor. Şeker içermemesi sayesinde diyabet rahatsızlığı olanlar da rahatlıkla tüketebiliyor.
Levrek diğer birçok balık gibi protein açısından oldukça zengindir. Yağ oranı düşük olan levrekler, bolca vitamin ve minerale sahiptir.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Eğer balık buğulama yapmak ve iyi bir lezzet elde etmek istiyorsanız levrek tercihi daha uygun olacaktır. Levrek balığı çipuraya göre daha yağlı balık olduğu için buğulaması lezzetli olmaktadır.
Çocukların ve yetişkinlerin düzenli olarak tüketmesi gereken balık, bağışıklık sistemini koruyor, çocukların zeka gelişimine katkı sağlıyor, kemikleri güçlendiriyor, hücreleri onarıyor ve depresyonun zararlı etkilerini yok ediyor. Sofların vazgeçilmez besini olan balığın faydaları türüne göre değişkenlik gösteriyor.
İlgili 38 soru bulundu
Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Balık türlerinden biri olan levrek oldukça faydalı bir besin olarak karşınıza çıkıyor. Levrek faydaları arasında protein deposu bir deniz canlısı olması yer alıyor. İçerisinde A, B1, B2, B6 ve D vitaminlerini bulunduran levrek; karbonhidrat içermemesi bakımından sindirimi de kolay bir öğün oluyor.
Nisan ayında en fazla avlanan balıklar kalkan, levrek, mercandır. Mayıs: Gümüş, izmarit, mercan, mersin, mezgit, levrek, kaya balığı en lezzetli balıklardır. Mayıs ayı deniz canlıları ve balıklar açısından çok zengin çeşitlilik gösteren bir aydır.
Balığın derisi mat, solungaç kapağı üzerindeki kırmızımsı leke çok açık renktedir. LEVREK: Doğadan yakalanan levreklerin pulları daha sert bir şekilde deriye yapışmış ve tamdır. Balığın bütün pulları üzerindedir. Derisi parlak ve gözler canlıdır.
İspendek: Levreklerin küçüklerine verilen isim. Jumbo: Ticari balıkların boyut olarak en iri olanına verilen lakap.
Denizin 100 metreden daha derininde, tabana en yakın kısımlarda yaşayan balıklara dip balığı adı verilir. Mezgit, kalkan, lüfer, levrek, çipura, barbun ve kefal; en çok tüketilen dip balıklarıdır.
Karadeniz'de kötek olarak da bilinen minekopta bu familyanın diğer bir türüdür. Eşkineye çok benzeyen minekoplar 30-80 cm arasında olur. 1 metreden büyük ve 20-25 kg olanlarına da rastlanmıştır.
Levrek. Bir diğer beyaz etli balık türü olan levrek, tatlı veya tuzlu suda yetişebilen bir balıktır. Oldukça lezzetli olan bu balık türü birçok balık tarifi içerisinde kullanılır. Levreğin 100 gramında yaklaşık olarak 90 kalori, 0.7 gram omega-3 yağ asidi ve 19.4 gram protein bulunur.
Suda bir güzel yıkayalım ve kurulayalım. Balıkların üzerine baharatlarını atıp elimiz ile iyice yedirelim. Sonra una batırarak yağlanmış tavada altını üstünü kızartalım. Kızarınca servis tabağımıza alalım.
Levrek balığı kılçıkları bulunan balık türleri arasında yer alır. Özellikle yaka kısmını yerken dikkatli olmalısınız.
Levreğin çok lezzetli bir balık olduğunu bilmeyen yoktur. Bu yüzden balık alırken levrek balığı sıkça tercih edilmektedir. Levreği fırında, ızgarada veya tavada pişirebilirsiniz. Bu balık türü her türlü pişirme yöntemi ile çok nefis olmaktadır.
Balıkların içine ve üzerine azar azar zeytinyağı gezdirelim. Tuz ve karabiber serpelim. Soğanları, domatesi ve limonu dilimleyerek balıkların içine yerleştirip fırına sürelim. 160 derecede 45-50 dakika kadar pişirelim.
Levrek Porsiyon (350-400 Gr)
Levreği marine ederek veya sade bir şekilde pişirebilirsiniz. Levrek balığı, fırında, kızartma, ızgara, güveç, haşlama ve buğulama yöntemleriyle pişirilebilir. Lezzetli olması için pişirmeden önce marine etmenizi öneriyoruz. Marine sosu olarak bir kabın içerisine sıvı yağ, limon suyu, tuz ve pul biber ekleyin.
Ayrıca sudak ve tatlı su levreği gibi balıklar da Türkiye genelinde 15 Mart ile 30 Nisan tarihleri arasında avlanılmasının yasak olduğunu ifade etti.
Alabalık (5 mcg/100 gr), levrek(1 mcg/100 gr) ve somon (14 mcg/100 gr) balıkları B12 vitamini bulundurur.
Tüm Akdeniz ve ona bağlı Karadeniz, Marmara, Ege denizlerinde, Akdeniz dışında Norveç ve Senegal arasındaki Doğu Atlantik kıyıları doğal yayılım alanıdır.
· Levrekleri daha önce zeytinyağı, limon suyu, karabiber ve tuz ile çırpıp hazırladığınız sos ile iyice ovalayıp fırına dizin. · Her bir levreğin karnına defne yaprağı koyun. Bu şekilde 1 saat bekleterek sosu iyice çekmesini sağlayın. · Daha sonra 200 dereceye ayarladığınız fırına levrek dolu tepsiyi koyun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri