Leyla ve Mecnun Emeviler döneminde 700'lü yıllarda yaşamış ve bu hikâye o kadar çok tutulmuş ki, birçok şair Leyla ve Mecnun'u yeniden yazmıştır.
Şahidî'nin mesnevisini Hamdullah Hamdî'nin Leylâ vü Mecnûn (1549) adlı eseri takip eder. Bu eser de 4080 beyitten müteşekkil oldukça hacimli bir mesnevîdir (Levend, 1959:160). Türk edebiyatında Leylâ ile Mecnûn hikâyesinin en çok kaleme alındığı devir, 16. yüzyıldır.
Leyla ile Mecnun, Eflatun Film imzalı, 2011-2013 yılları arasında TRT 1'de yayınlanan ve 2021-2023 yılları arasında dijital içerik platformu Exxen'de yayınlanan absürt komedi türündeki Türk yapımı televizyon ve internet dizisidir.
Ancak ilahi aşkın anlatıldığı Leyla ile Mecnun hikayesi, ilk kez 11. asırda, Nizam-İ Gencevi tarafından yazılmıştır. Bu hikaye gerçek olmasa bile, bir benzerinin Suudi Arabistan'da yaşandığına inanılmaktadır.
Türk edebiyatında otuzdan fazla şair tarafından işlenen ve çok sevilen bu aşk için yazılan en ünlü mesnevi, 1533 yılında Fuzûlî'nin Leylâ ile Mecnun adıyla kaleme aldığı eserdir.
İlgili 40 soru bulundu
LEYLÂ VÜ MECNÛN (FUZÛLÎ) Fuzûlî tarafından kaleme alınan çift kahramanlı aşk mesnevisi. Doğu edebiyatlarının klasikleşmiş aşk hikâyesi konularından olan Leyla ile Mecnun, 7.yy.da Kays b. el- Mülevvah'ın amcasının kızına karşı beslediği duygular için söylediği aşk içerikli şiirlere dayandırılan bir anlatıdır.
LEYLA İLE MECNUN'UN MEZARI BULUNDU
İran'ın güneydoğusundaki Belucistan Eyaleti'nde Helmand Nehri kıyısında bulunan bir Tunç Çağı yerleşimi olan Shahr-e Sukhteh'de kazı yapan arkeologlar inanılmaz bir gerçekle karşılaştılar.
Leyla ve Mecnun Emeviler döneminde 700'lü yıllarda yaşamış ve bu hikâye o kadar çok tutulmuş ki, birçok şair Leyla ve Mecnun'u yeniden yazmıştır.
Bu sırada Leyla'yı ailesi çok zengin biriyle evlendirmiş. Leyla kocasına ona kendisini bir perinin sevdiğini ve ona hiç yaklaşmamasını söylemiş. Kocası korkmuş ve ona hiç yaklaşmamış. Leyla'nın evlendiğini duyan Mecnun, ona kırılmış ve iyice kendini çöllere bırakmış.
1) Leyla ile Mecnun Mesnevileri ve Fuzulî'nin Eseri Leyla ile Mecnun hikâyesi ilk olarak Arap şairler tarafından kaleme alınmıştır. İran Edebiyatı'nda XII. yüzyılda Nizamî tarafından yazılan Leyla ile Mecnun, bu hikâyenin tarihinde önemli bir yere sahiptir.
Leyla ile Mecnun'un senaristi, dizinin yayınlanmayan finalini açıkladı. Ali Atay, Serkan Keskin ve Osman Sonant'a aslında dizideki karakterlerin kim olduğunu anlatan senarist Burak Aksak ekran başındakileri de duygulandırdı. Aksak'ın final senaryosuna göre; aslında Mecnun geçirdiği kaza sonucu yatağa mahkum oluyor.
Ekranların fenomen dizisi 'Leyla ile Mecnun'un setinde geçtiğimiz gün dayak skandalı yaşanmış, dizide 'Arda' karakterini canlandıran Ushan Çakır, 'Leyla' rolündeki Ezgi Asaroğlu'nu dövmüştü. Ezgi Aşaroğlu bugün Twitter'dan kovulduğunu açıkladı.
Özellikle Arap, Türk, Fars ve Urdu edebiyatlarında ele alınmış bu aşk hikâyesinin iki kahramanından biri olan Mecnûn, 70 (689) yılı civarında öldüğü ve adının Kays b.
Mecnun'a neden Leyla'yı alıp kaçmadın demişler , “Annesi üzülürdü, ben içinde Leyla olan kalbi kırmam” demiş. Mecnu...
Leylâ ile Mecnun, (Azerice:Leyli və Məcnun; Arap harfleriyle: داستانِ ليلى و مجنون; Dastan-ı Leyli və Məcnun) Azeri 16. yüzyıl şairi Fuzûlî tarafından yazılmış ve "Mecnun" ("Deli") lakabıyla tanınan Kays adlı genç oğlanın Leylâ adlı güzele sevgisinden bahseden lirik-epik şiirdir.
Leylaya sormuşlar ; Mecnun mu seni daha çok sevdi yoksa sen mi? -Leyla; -Elbette ki ben daha çok sevdim..! demiş Herkes çok şaşırmış bu cevaba.. -Nasıl olur o senin aşkından çöllerde gezdi, -Aklını kaçırdı ..!
dağ içinden geçecek karayolunun inşaa işini taahhüt eden (müteahhit) olmasıdır. leyla'yı delmektir. bildiğiniz gibi dağlar sivridir. buradan da cermen dillerinde eril artikeli olduğunu anlayabiliriz. mesela almanca'da der berg'dir. yani dağ erkektir.
İskender Çınar (Ahmet Mümtaz Taylan) — Mecnun'un babası. Herkesin yardımına başvurduğu İskender, ilk bölümlerde taksi şoförü iken ev hanımlığı(!), seyyar köftecilik gibi meslekleri denemiş ama asla şoförlükten vazgeçememiştir.
Ana karakterler
Kireçburnu Mahallesi'nde yaşayan Mecnun, Açıköğretimde işletme okumaktadır ama yıllardır matematik dersini verememiştir. Ezgi Asaroğlu (Leyla Yılmaz) - Mecnun'un gerçek Leyla'sıdır. 30. bölümde trafik kazasında ölmüştür.
Edebiyat tarihlerinde, çift kahramanlı aşk hikâyeleri başlığı altında sunulan Leylâ ve Mecnûn mesnevileri, ana çizgisi aşk ve macera olan mesnevilerdir. Bu mesnevilerde tematik olarak kahramanların beşerî aşktan, ilâhî aşka yönelişleri, tasavvufî bir platformda ele alınır.
Hikâye ve roman sahasında söz sahibi olan Reşat Nuri Güntekin'in de “Leylâ ile Mecnun” adlı bir hikâyesi vardır.
halife, kendinden önce Leyla ve Mecnun mesnevisi yazan şairler arasında, Türk şairi olarak Nevā'i ile Fużūli'nin adını kaydeder. Şair ve eseri için bk. Agâh Sırrı Levend, Türk dili dergisi "Hali- fe'nin Leylâ ve Mecnun'u” mayıs 1952, sayı 8.
Mecnun'un evi de Kireçburnu'nda
3. köprü manzaralı olan ev 4 oda bir salon tripleks özellikler taşıyor. Bahçesinde İskender'in çay içtiği, merdivenlerinde Leyla ile Mecnun'un sohbet ettiği o meşhur evin değeri milyon dolarlarla ölçülüyor. Dizinin Kamil'inin hiç forma giymediği stad da yine Kireçburnu'nda bulunuyor.
Duygu Sağıroğlu yönettiği Türk sinemasının ilk 'Leyla ile Mecnun' filmi, 1972 yılında Diyarbakır'da çekilmiştir.
Cengiz Bozkurt'un canlandırdığı Erdal Bakkal karakteri, evinin altındaki "Erdal Bakkal" isimli dükkânı işletir. "Çay Erdal Bakkal'da içilir" sloganıyla ticaret yapar ve (Ege Tanman'ın canlandırdığı Kaan adında bir çırağı vardır. Bu dükkân Kireçburnu 2. Alakır Sokak'ta bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri