Yüzdelik Dilim Nedir? Yüzdelik dilim, sınava giren aday sayısının 100'e bölünmesidir. Sınava bir milyona yakın aday girdiği için her yüzdelik dilime 10 bin öğrenci düşüyor. Yani yüzde 5'lik dilimdeyseniz, ilk 50 bin içindesiniz anlamına galiyor.
Öğrencilerin puanına göre dahil olduklari yuzdelik dilimleri degisebilir. Mesela geçen yıl 471 puan alan biri yüzde 1 lik dilime girmesine rağmen bu yıl 471 puan yüzde 2 lerde oldu. Fakat okulların yüzdelik dilimi değişmez yani geçen yıl yüzde 1 le alan bir okul yine yüzde 1 lik öğrenciyi alır.
LGS 2023 Sonuçları Açıklandı Yüzdelikler Şaşırttı LGS 2023 Değerlendirmesi. LGS 2023 sonuçları dün açıklandı. Sınava 1.030.195 öğrenci girdi. Bu sayı hemen hemen önceki yıllarla aynı bu da demek oluyor ki tercihlerde yüzdelik dilimlerde büyük oynalamalar olmayacak.
Kısacası Taban puanlar her yıl değişebilir ancak yüzdelik dilime göre tercih yapmak daha sağlıklıdır. Yalnız yüzdelik dilimlerde değişebilir. Okul kontenjanları, yeni açılan okullar, bazı okul türlerini değişmesi, okul kapanması gibi durumlar yüzdelik dilimlerde değişmeye neden olacaktır.
Bu sene sınava1 milyon 30 bin 195 öğrenci girdi. Bu her bir yüzdelik dilim 10 bin 302 öğrenci var demektir. Devlet okullarının geçen sene hangi dilimden öğrenci aldıklarına bakarak fikir sahibi olacağız.
İlgili 17 soru bulundu
Uzmanlara göre sınav geçmiş yıllara göre daha kolaydı. 562 birincinin olduğu LGS'de sıralamalardaki yığılma dikkat çekiyor. Bu kapsamda, yüksek puan alan öğrenciler hedefledikleri okullara giremeyebilir.
MEB, 2023 LGS sınavıyla ilgili şu bilgileri verdi; 1 milyon 30 bin 195 öğrencinin girdiği LGS kapsamındaki merkezi sınava katılım oranı %82 olarak açıklandı. Sınava katılan 562 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı.
2024 LGS kalktı mı? LGS sınavının tamamen rafa kaldırılıp yerine başka bir sistem getirilmesi şu an gündemde olmasa bile bu, ilerleyen süreçte böyle bir karar verilmeyeceği anlamına gelmiyor.
MEB'in yayımladığı kılavuz bilgilerine göre devlet tarafından LGS'de ek 100 puan verilmemektedir.
LGS YÜZDELİK DİLİM NASIL HESAPLANIR? Yüzdelik dilim öğrencinin sıralamasına yüz,100, sayısı ile bir oran kurulması ve bu sıralamanın yüzdelik olarak ifade edilmesidir. Yani sıralamanın 100 sayısıyla çarpılması ve sınava giren toplam öğrenci sayısına bölünmesidir.
YKS puanı ile bir programa yerleştirilen adayın puanı her sene düşmez. Sadece yerleştirilen yılın bir sonraki yılında puanı düşer. Örneğin, 2023 yılında sınava girip tercih yaparak bir bölüme yerleşildiğinde, 2024 yılındaki sınavda diploma puanı yarı yarıya düşecek.
2023 YÜZDELİK DİLİMLER DE BELLİ OLDU
e-Okul üzerinden kontenjan tabloları ile 2022'de bu okullara sınavla yerleştirmede oluşan en düşük ve en yüksek yüzdelik dilimler görülebiliyor.
2023 LGS'de puan hesaplama şu şekilde yapılır: Sınavda yer alan derslere ait doğru ve yanlış cevap sayıları belirlenir. Ardından bu sayılar LGS puan hesaplama formülündeki ilgili alanlara yazılır. Derse ait ham puan sayısı, testin doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının üçte biri çıkarılarak hesaplanır.
Yüzdelik dilim, sınava giren aday sayısının 100'e bölünmesidir. Sınava bir milyona yakın aday girdiği için her yüzdelik dilime 10 bin öğrenci düşüyor. Yani yüzde 5'lik dilimdeyseniz, ilk 50 bin içindesiniz anlamına galiyor. Bir de bindelik dilimler var ki, onlar da 0.20, 30 gibi siralanıyor.
Bu yüzden puana göre tercih yapmak tercihte sizi yanıltır. Tercihler yüzdelik dilime göre yapıldığında zor veya kolay soru fark etmeksizin okulların yüzdelik dilimi sabit kalır. Ya da o yılki tercihe bağlı yüzdelik dilim değişebilir. Okulu tercih eden çok okursa yüzdelik dilim düşer, puanı da artar.
Tercihlerde genel yüzdelik mi yoksa il yüzdelik mi kullanılır? Tercih yaparken öngörü olması amacıyla baktığımız okulların 2021 yılı taban yüzdelik dilimleri genel yüzdelik dilimdir ve merkezi yerleştirmede iller arası hareketlilikte olabileceği için genel yüzdelik dilim kullanılmalıdır.
LGS'de devletin 100 puan vermesi gibi bir durum kesinlikle bulunmuyor. Katsayıları farklı olan soruları cevaplayan adayların puanları kendi verdikleri yanıtlara göre hesaplanıyor.
LGS'de tüm soruları doğru olarak cevaplayan bir öğrenci 500 tam puan alırken; tüm soruları yanlış cevaplayan bir öğrenci 100 puan, hiçbir soruyu cevaplamayan bir öğrenci ise yaklaşık 200 puan (taban puanı) almaktadır.
LGS sınavında uçlu kalem yasağı bulunmuyor fakat sınav anında mağduriyet yaşanmaması adına kurşun kalem isteniyor.
Milli Eğitim Bakanı Selçuk, liselere yeni eğitim modeline ilişkin, "Bu sistemin ilk sınavı, 2024 yılında yapılacak." dedi.
"Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavı, 4 Haziran 2023 tarihinde ülke genelinde yapılacak. Birinci oturumda öğrencilere Türkçe, T.C. inkılap tarihi ve Atatürkçülük, din kültürü ve ahlak bilgisi ile yabancı dil derslerinden toplam 50 soru sorulacak ve 75 dakika yanıtlama süresi verilecek.
"Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamındaki merkezî sınavı, 4 Haziran 2023 tarihinde gerçekleştireceğiz. Şimdiden sınava girecek tüm öğrencilerimize başarılar diliyorum." Buna göre; 2023 Liselere Geçiş Sistemi (LGS) 4 Haziran 2023 tarihinde tüm ülke genelinde yapılacak.
Liselere Geçiş Sistemi (LGS), Türkiye'de Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2017-2018 eğitim öğretim yılı ile uygulanmaya başlanan ve her yıl yapılan liseye geçiş sınavı sistemidir.
Elazığlı çoban Muhammet LGS'de Türkiye ikincisi oldu - YouTube.
2023 LGS SORU DAĞILIMI
Birinci Oturum Sözel Alan; Türkçe 20 soru, T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük 10 soru, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi 10 soru, Yabancı Dil 10 soru olmak üzere toplam 50 soru, İkinci Oturum Sayısal Alan; Matematik 20 soru, Fen Bilimleri 20 soru olmak üzere toplam 40 soru şeklinde olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri